Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Redivivus lagar all elektronik hållbart

https://www.klimatsmart.se/images/news/redivivus-mobillagning250x.jpg

Tidigare har vi på Klimatsmart.se berättat om Redivivus i Västerås som är ensamma i Sverige om att renovera mobilskärmar på plats. De har utvecklat sina egna processer och till och med byggt om och till de maskiner som finns för ändamålet. Detta medför att transporter till och från Asien, där de tidigare renoverats inte är nödvändiga. Många andra reparatörer skickar de trasiga skärmarna till bland annat Kina, där de byter glas och sänder dem tillbaka till Sverige. Ofta sker dessa transporter med flyg och med varierande kvalitet på resultatet. Men inte hos Redivivus. Här har de satt fokus på miljön och kvaliteten, så därför gör de i stort sett allt själva. Och då vet de vilken kvalitet det blir i slutändan. Det har gått så pass bra att de nu bestämt sig för att utveckla konceptet till att innefatta i stort sett all elektronik. Bildskärmar, spelkonsoler, datorer, TV, surfplattor och mobiltelefoner behandlas på samma sätt. - Vi tittar just nu på att flytta till större lokaler då de vi startade i för två år sedan inte räcker till. Vi har anställt ett antal tekniker och nästa steg är att knyta ihop samarbeten med några återvinningsföretag för att få in fler uppdrag och samtidigt säkerställa tillgången på reservdelar från hela landet. Vi blir hela tiden uppvaktade av såväl stora som små företag som vill samarbeta, men vi tar det i vår takt. Vi vill att det ska hålla hela vägen och under en lång period, därför är vi noggranna med vilka vi startar samarbeten med. Det finns alltför många spelare som inte har tillräckligt stort fokus på miljön, och då kommer det inte fungera i längden, säger Keveh Kardoni, ägare och grundare till Redivivus. På frågan om han tror att företag, skolor och kommuner kommer börja reparera mer och köpa mindre nytt svarar han: - Vi hoppas förstås det, men de sitter i många fall fast i stora avtal där reparationer inte utförs, utan enheterna bara byts ut till nya. Och det är ett resursslöseri som inte hade behövt existera. Det finns de skolor som köper in utrustning till lägre pris för att spara pengar. Men där menar jag att de riskerar att bita sig själva i svansen. Lägre priser medför för det mesta sämre kvalitet, med avbrott och störningar i undervisningen som resultat. Vi skulle hellre se att de köper in god kvalitet och när datorerna väl går sönder så lagar de just den delen som är trasig. Det är att tänka hållbart och samtidigt ha fokus på elevernas bästa. - Vi funderar på att besöka kommunernas IT-center för att beskriva vårt sätt att se på hållbart lärande. De är också självklart välkomna att ställa frågor till oss. Nu kan vi laga all elektronik på ett hållbart och klimatsmart sätt, avslutar Keveh. /Jonas Jernberg, Klimatsmart.se

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Redivivus lagar all elektronik hållbart

2017-04-28
Avancerad svensk mobillagning
Tidigare har vi på Klimatsmart.se berättat om Redivivus i Västerås som är ensamma i Sverige om att renovera mobilskärmar på plats.

De har utvecklat sina egna processer och till och med byggt om och till de maskiner som finns för ändamålet. Detta medför att transporter till och från Asien, där de tidigare renoverats inte är nödvändiga.

Många andra reparatörer skickar de trasiga skärmarna till bland annat Kina, där de byter glas och sänder dem tillbaka till Sverige. Ofta sker dessa transporter med flyg och med varierande kvalitet på resultatet.

Men inte hos Redivivus. Här har de satt fokus på miljön och kvaliteten, så därför gör de i stort sett allt själva. Och då vet de vilken kvalitet det blir i slutändan.

Det har gått så pass bra att de nu bestämt sig för att utveckla konceptet till att innefatta i stort sett all elektronik. Bildskärmar, spelkonsoler, datorer, TV, surfplattor och mobiltelefoner behandlas på samma sätt.

- Vi tittar just nu på att flytta till större lokaler då de vi startade i för två år sedan inte räcker till. Vi har anställt ett antal tekniker och nästa steg är att knyta ihop samarbeten med några återvinningsföretag för att få in fler uppdrag och samtidigt säkerställa tillgången på reservdelar från hela landet.

Vi blir hela tiden uppvaktade av såväl stora som små företag som vill samarbeta, men vi tar det i vår takt. Vi vill att det ska hålla hela vägen och under en lång period, därför är vi noggranna med vilka vi startar samarbeten med. Det finns alltför många spelare som inte har tillräckligt stort fokus på miljön, och då kommer det inte fungera i längden, säger Keveh Kardoni, ägare och grundare till Redivivus.

På frågan om han tror att företag, skolor och kommuner kommer börja reparera mer och köpa mindre nytt svarar han:

- Vi hoppas förstås det, men de sitter i många fall fast i stora avtal där reparationer inte utförs, utan enheterna bara byts ut till nya. Och det är ett resursslöseri som inte hade behövt existera. Det finns de skolor som köper in utrustning till lägre pris för att spara pengar. Men där menar jag att de riskerar att bita sig själva i svansen. Lägre priser medför för det mesta sämre kvalitet, med avbrott och störningar i undervisningen som resultat. Vi skulle hellre se att de köper in god kvalitet och när datorerna väl går sönder så lagar de just den delen som är trasig. Det är att tänka hållbart och samtidigt ha fokus på elevernas bästa.

- Vi funderar på att besöka kommunernas IT-center för att beskriva vårt sätt att se på hållbart lärande. De är också självklart välkomna att ställa frågor till oss. Nu kan vi laga all elektronik på ett hållbart och klimatsmart sätt, avslutar Keveh.

/Jonas Jernberg, Klimatsmart.se
Källa: Redivivus

Senaste nyheter