Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Radar sänker handelns energikostnader

https://www.klimatsmart.se/images/news/besam192x100.jpg

Besam lanserar ECO-radar, en riktningskännande radar som halverar tiderna som dörrarna är öppna i offentliga entréer. Investeringen i entréer med ECO-radar kan bidra till att sänka ett köpcentrums energikostnader med hundratusentals kronor och tiotals ton CO2-utsläpp. Konventionell radar som finns i dagens entréer känner oftast av rörelser oavsett vilken riktning en person rör sig i förhållande till entrén. Därmed hålls dörrarna öppna i onödan vilket bidrar till ett försämrat inomhusklimat för fastigheten. Besams nya ECO-radar känner av vilken riktning en person rör sig i. Rör man sig i riktning mot dörren, öppnas dörren omedelbart, annars är den stängd. Och så snart en person passerat dörren och ECO- radarns inre och yttre säkerhetsfält på vardera 200 millimeter stängs dörren direkt, vilket ger stora förbättringar i byggnadens klimatskal. – Genom att installera ECO-radar i befintliga yttre entréer halveras tiden som dörrarna står öppna. Det kan ge ett köpcentrum besparingar i energikostnader på hundratusentals kronor över tiden. Om kunden ersätter en befintlig konventionell radar i en entré med två ECO-radar är investeringen betald inom drygt ett år. Och på ett år bidrar samma entré med att minska CO2-utsläppen med 3 ton säger Agne Söderberg, ansvarig för Besams eftermarknad i Stockholm/ Mälardalen. Just köpcentra med stora mängder inpasserande, ser stora energivinster i riktningskännande radar. Citycon, som äger, förvaltar och utvecklar köpcentra runt om i Sverige håller just nu på att testa ECO-radarn i Tumba Centrum och Stenungstorg i Stenungsund. Fastighetsansvarige Bo Svederus på Citycon är nöjd med resultatet hittills: – ECO-radarn är en investering som betalar sig. Vi får en energibesparing men framför allt ett bättre inomhusklimat, vilket gynnar kunder och personal i butikerna. Vi överväger nu att installera ECO-radar i våra centra i Umeå, Stockholms- och Göteborgstrakten, säger Bo Svederus. Citycon har redan lyckats minska energiförbrukningen genom att balansera lufttryck och flöden med hjälp av bland annat effektivare styrutrustning i sina köpcentrum. – Detta tillsammans med ECO-radarn gör att vi kan dra ned effekten på luftvärmarna som finns i varje entré och som drar väldigt stora energikostnader idag, säger Bo Svederus. För mer information, kontakta: Agne Söderberg, ansvarig eftermarknad Sthlm/ Mälardalen, 070-313 20 98, agne.soderberg@assaabloy.com Göran Holm, ansvarig eftermarknad Syd/ Norrland, 0705- 94 91 04, goran.holm@assaabloy.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Radar sänker handelns energikostnader

2012-06-13
Besam lanserar ECO-radar, en riktningskännande radar som halverar tiderna som dörrarna är öppna i offentliga entréer. Investeringen i entréer med ECO-radar kan bidra till att sänka ett köpcentrums energikostnader med hundratusentals kronor och tiotals ton CO2-utsläpp.

Konventionell radar som finns i dagens entréer känner oftast av rörelser oavsett vilken riktning en person rör sig i förhållande till entrén. Därmed hålls dörrarna öppna i onödan vilket bidrar till ett försämrat inomhusklimat för fastigheten. Besams nya ECO-radar känner av vilken riktning en person rör sig i. Rör man sig i riktning mot dörren, öppnas dörren omedelbart, annars är den stängd. Och så snart en person passerat dörren och ECO- radarns inre och yttre säkerhetsfält på vardera 200 millimeter stängs dörren direkt, vilket ger stora förbättringar i byggnadens klimatskal.

– Genom att installera ECO-radar i befintliga yttre entréer halveras tiden som dörrarna står öppna. Det kan ge ett köpcentrum besparingar i energikostnader på hundratusentals kronor över tiden. Om kunden ersätter en befintlig konventionell radar i en entré med två ECO-radar är investeringen betald inom drygt ett år. Och på ett år bidrar samma entré med att minska CO2-utsläppen med 3 ton säger Agne Söderberg, ansvarig för Besams eftermarknad i Stockholm/ Mälardalen.

Just köpcentra med stora mängder inpasserande, ser stora energivinster i riktningskännande radar. Citycon, som äger, förvaltar och utvecklar köpcentra runt om i Sverige håller just nu på att testa ECO-radarn i Tumba Centrum och Stenungstorg i Stenungsund. Fastighetsansvarige Bo Svederus på Citycon är nöjd med resultatet hittills:

– ECO-radarn är en investering som betalar sig. Vi får en energibesparing men framför allt ett bättre inomhusklimat, vilket gynnar kunder och personal i butikerna. Vi överväger nu att installera ECO-radar i våra centra i Umeå, Stockholms- och Göteborgstrakten, säger Bo Svederus.

Citycon har redan lyckats minska energiförbrukningen genom att balansera lufttryck och flöden med hjälp av bland annat effektivare styrutrustning i sina köpcentrum.

– Detta tillsammans med ECO-radarn gör att vi kan dra ned effekten på luftvärmarna som finns i varje entré och som drar väldigt stora energikostnader idag, säger Bo Svederus.

För mer information, kontakta:
Agne Söderberg, ansvarig eftermarknad Sthlm/ Mälardalen, 070-313 20 98, agne.soderberg@assaabloy.com
Göran Holm, ansvarig eftermarknad Syd/ Norrland, 0705- 94 91 04, goran.holm@assaabloy.com.

Senaste nyheter