Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Purac ska rena Bergens avloppsvatten

https://www.klimatsmart.se/images/news/purac107x33.jpg

Miljöteknikföretaget Purac i Lund ska leverera utrustning till utbyggnaden av två avloppsreningsverk i Bergen i Norge. Ordern är värd 115 miljoner kronor. - Det är en mycket stor order för oss, säger Peter Thulin, marknadschef på Purac. Beställare är Bergens kommun som ska bygga ut sammanlagt fyra av sina reningsverk, förlagda inne i bergrum. Purac ska ansvara för processdesign och all maskinell utrustning till två av dessa samt utbildning av driftspersonal. I kontraktet ingår även övervakning när reningsverken tas i drift för att säkerställa att myndigheternas reningskrav uppnås. - Purac är ett av de ledande företagen inom vatten- och avloppsrening. Vi har resurser och kompetens att genomföra sådana här stora projekt, därför fick vi ordern, säger Peter Thulin. Bergen ligger på den norska västkusten och har betraktat Atlanten utanför som en stor och tålig mottagare av avloppsvatten. Kommunen har därför renat sitt avloppsvatten endast med hjälp av enkla rensgaller och sandfång. - Atlanten är ett jättehav som renar sig själv. Det är anledningen till att många norska städer utmed kusten haft en enkel mekanisk rening. Men avloppsvattnet går först ut i fjordar och vikar och kan, om det inte är tillräckligt renat, påverka fiskar och annat marint liv. I förlängningen kan det leda till döda havsbottnar, säger Peter Thulin. Norge har sedan en tid skärpt kraven på utsläpp i hav. Med hjälp av Purac inför Bergen nu biologisk avloppsrening. I processen bildas betydligt mer slam än vid dagens mekaniska rening. Planerna är att slammet ska rötas till biogas och sedan omvandlas till fjärrvärme och bränsle till stadens bussar. För det krävs en biogasanläggning och en anläggning för rening av biogas till fordonsbränsle. Dessa anläggningar kommer också att upphandlas, vilket kan innebära fler order för Purac. - Vi ska vara med och konkurrera där också och har goda förhoppningar om att bli framgångsrika. Vi har gjort en hel del projekt i Norge under årens lopp och betraktar Norge som en del av vår hemmamarknad, säger Peter Thulin. Utbyggnaden av avloppsreningsverken ska vara slutförd 2013. Purac ingår i miljöteknikgruppen Läckeby Water vars produktbolag i Kalmar kommer att tillverka delar av utrustningen till reningsverken. För mer information kontakta: Peter Thulin, marknadschef för Purac, 046-19 19 88, 070-839 40 88, pt@purac.se. Om Purac Purac är den största divisionen inom Läckeby Water Group. Gruppen erbjuder entreprenader, produkter och service för vattenrening och biogasproduktion, är etablerat i tre världsdelar och har genomfört entreprenader i 70 länder över hela världen. Läckeby Water Group har huvudkontor i Lund, har 190 anställda och omsatte cirka 700 miljoner kronor 2009. Största ägare är KF Invest. Mer information: www.lackebywater.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Purac ska rena Bergens avloppsvatten

2010-03-25
Miljöteknikföretaget Purac i Lund ska leverera utrustning till utbyggnaden av två avloppsreningsverk i Bergen i Norge. Ordern är värd 115 miljoner kronor.
- Det är en mycket stor order för oss, säger Peter Thulin, marknadschef på Purac.

Beställare är Bergens kommun som ska bygga ut sammanlagt fyra av sina reningsverk, förlagda inne i bergrum. Purac ska ansvara för processdesign och all maskinell utrustning till två av dessa samt utbildning av driftspersonal. I kontraktet ingår även övervakning när reningsverken tas i drift för att säkerställa att myndigheternas reningskrav uppnås.

- Purac är ett av de ledande företagen inom vatten- och avloppsrening. Vi har resurser och kompetens att genomföra sådana här stora projekt, därför fick vi ordern, säger Peter Thulin.

Bergen ligger på den norska västkusten och har betraktat Atlanten utanför som en stor och tålig mottagare av avloppsvatten. Kommunen har därför renat sitt avloppsvatten endast med hjälp av enkla rensgaller och sandfång.

- Atlanten är ett jättehav som renar sig själv. Det är anledningen till att många norska städer utmed kusten haft en enkel mekanisk rening. Men avloppsvattnet går först ut i fjordar och vikar och kan, om det inte är tillräckligt renat, påverka fiskar och annat marint liv. I förlängningen kan det leda till döda havsbottnar, säger Peter Thulin.

Norge har sedan en tid skärpt kraven på utsläpp i hav. Med hjälp av Purac inför Bergen nu biologisk avloppsrening. I processen bildas betydligt mer slam än vid dagens mekaniska rening. Planerna är att slammet ska rötas till biogas och sedan omvandlas till fjärrvärme och bränsle till stadens bussar. För det krävs en biogasanläggning och en anläggning för rening av biogas till fordonsbränsle. Dessa anläggningar kommer också att upphandlas, vilket kan innebära fler order för Purac.

- Vi ska vara med och konkurrera där också och har goda förhoppningar om att bli framgångsrika. Vi har gjort en hel del projekt i Norge under årens lopp och betraktar Norge som en del av vår hemmamarknad, säger Peter Thulin.

Utbyggnaden av avloppsreningsverken ska vara slutförd 2013. Purac ingår i miljöteknikgruppen Läckeby Water vars produktbolag i Kalmar kommer att tillverka delar av utrustningen till reningsverken.

För mer information kontakta:
Peter Thulin, marknadschef för Purac, 046-19 19 88, 070-839 40 88, pt@purac.se.

Om Purac
Purac är den största divisionen inom Läckeby Water Group. Gruppen erbjuder entreprenader, produkter och service för vattenrening och biogasproduktion, är etablerat i tre världsdelar och har genomfört entreprenader i 70 länder över hela världen.
Läckeby Water Group har huvudkontor i Lund, har 190 anställda och omsatte cirka 700 miljoner kronor 2009. Största ägare är KF Invest.
Mer information: www.lackebywater.se

Senaste nyheter