Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Prova EcoEducate - miljöutbildning på nätet

https://www.klimatsmart.se/images/news/EcoEducate_logo.gif

EcoEducate - miljöutbildningar på nätet - finns för er som vill ha ett snabbare och mer flexibelt utbildningssätt. Våra miljöutbildningar är ett steg framåt till ett miljöarbete i företaget som involverar all personal. Vi erbjuder olika grundutbildningar i miljö och sparsam körning för såväl företag som för vårdsektorn. Gemensamt för dem är att de vill förbättra sitt miljöarbete, införa ett miljöledningssystem eller miljödiplomera sin verksamhet. Nedan kan du läsa lite mer om våra två senaste kurser: Maten och miljön. Hur ska jag tänka? Att köpa råvaror som är närproducerade har länge varit en sanning om man velat äta klimatsmart. Men det är en sanning som inte alltid stämmer. Hur råvarorna tagits framär viktigast. Det har visat sig att det är bättre för klimatet om det var säsong för grönsaker och frukt, än om de var närproducerade. Och kött har konstaterats vara den värsta klimatboven när det gäller mat. Transporterna ses som en så självklar miljöbov. Och även om långa transporter är dåliga på grund av höga utsläpp, så ska man, när det gäller mat, ta med de andra aspekterna i matens livscykel. Hur maten har odlats och tagits fram eller vilken mat djuren har ätit, om grönsakerna odlats i växthus eller växt upp naturligt och hur råvarorna har processats, är av avgörande betydelse för våra utsläpp. I senaste forskningen (IVL m fl) har man jämfört fem olika veckomatkorgar med en genomsnittlig veckomatkorg i Sverige och räknat hur stor koldioxidutsläppet skulle bli efter ett år. Slutsatsen var att en vegetarisk matkorg med svenska säsongsfrukter och grönsaker minskar koldioxidutsläppen med 379 kg per invånare och år jämfört med den genomsnittliga matkorgen. En matkorg med bara kött däremot ger en ökning av koldioxidutsläppen med 398 kilo per invånare och år, jämfört med den genomsnittliga matkorgen. Vägen till att bli klimatsmart kan vara snårig. Med vår nya kurs om Maten och miljön får du mer kunskaper som är användbara för att köpa och äta klimatsmartare. IPCC - och sen då? Hur går vi framåt? De globala utmaningar som vi står inför i dag är ett resultat av växthusgasutsläpp och luftföroreningar som orsakas av vår användning av fossila och andra bränslen med höga utsläppshalter. De mänskliga utsläppen av växthusgaser, svavelaerosoler och partiklar, som är en följd av energiproduktion, bearbetning, omvandling, transport och slutanvändning, är en direkt orsak dagens problem. Samtidigt är dessa bränslen en förutsättning för vår ekonomisk utveckling hittills. Halva världens befolkning saknar samtidigt tillgång till modern energi för matlagning, och mer än en fjärdedel står utan tillgång till el. Inomhusluftföroreningarna från förbränning av traditionella bränslen som biomassa är en viktig orsak till ohälsa, särskilt hos kvinnor och barn. Det är viktigt och nödvändigt att öka människors välbefinnande utan att äventyra den naturliga miljön. Och det är en svårlöst ekvation. Den ökande efterfrågan på biobränslen, som ersättning för fossila bränslen, ökar trycket på redan stressade jordbruksmarker hos producenter i utvecklingsländerna. Den europeiska marknadens omättliga efterfrågan på mat och biodrivmedel bidrar till att öka utsläppsproblemen, och till att utarma biodiversiteten och hota ekosystemen. I vår fortsättningskurs om Människan och Miljön får vi några av dessa sammanhang klargjorda. Ta del av denna på nätet. Läs mer om kurserna på www.miljoutbildning.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Prova EcoEducate - miljöutbildning på nätet

2013-11-11
EcoEducate - miljöutbildningar på nätet - finns för er som vill ha ett snabbare och mer flexibelt utbildningssätt. Våra miljöutbildningar är ett steg framåt till ett miljöarbete i företaget som involverar all personal.

Vi erbjuder olika grundutbildningar i miljö och sparsam körning för såväl företag som för vårdsektorn. Gemensamt för dem är att de vill förbättra sitt miljöarbete, införa ett miljöledningssystem eller miljödiplomera sin verksamhet. Nedan kan du läsa lite mer om våra två senaste kurser:

Maten och miljön. Hur ska jag tänka?

Att köpa råvaror som är närproducerade har länge varit en sanning om man velat äta klimatsmart. Men det är en sanning som inte alltid stämmer. Hur råvarorna tagits framär viktigast.

Det har visat sig att det är bättre för klimatet om det var säsong för grönsaker och frukt, än om de var närproducerade. Och kött har konstaterats vara den värsta klimatboven när det gäller mat. Transporterna ses som en så självklar miljöbov. Och även om långa transporter är dåliga på grund av höga utsläpp, så ska man, när det gäller mat, ta med de andra aspekterna i matens livscykel. Hur maten har odlats och tagits fram eller vilken mat djuren har ätit, om grönsakerna odlats i växthus eller växt upp naturligt och hur råvarorna har processats, är av avgörande betydelse för våra utsläpp.

I senaste forskningen (IVL m fl) har man jämfört fem olika veckomatkorgar med en genomsnittlig veckomatkorg i Sverige och räknat hur stor koldioxidutsläppet skulle bli efter ett år. Slutsatsen var att en vegetarisk matkorg med svenska säsongsfrukter och grönsaker minskar koldioxidutsläppen med 379 kg per invånare och år jämfört med den genomsnittliga matkorgen. En matkorg med bara kött däremot ger en ökning av koldioxidutsläppen med 398 kilo per invånare och år, jämfört med den genomsnittliga matkorgen.

Vägen till att bli klimatsmart kan vara snårig. Med vår nya kurs om Maten och miljön får du mer kunskaper som är användbara för att köpa och äta klimatsmartare.

IPCC - och sen då? Hur går vi framåt?

De globala utmaningar som vi står inför i dag är ett resultat av växthusgasutsläpp och luftföroreningar som orsakas av vår användning av fossila och andra bränslen med höga utsläppshalter. De mänskliga utsläppen av växthusgaser, svavelaerosoler och partiklar, som är en följd av energiproduktion, bearbetning, omvandling, transport och slutanvändning, är en direkt orsak dagens problem. Samtidigt är dessa bränslen en förutsättning för vår ekonomisk utveckling hittills.

Halva världens befolkning saknar samtidigt tillgång till modern energi för matlagning, och mer än en fjärdedel står utan tillgång till el. Inomhusluftföroreningarna från förbränning av traditionella bränslen som biomassa är en viktig orsak till ohälsa, särskilt hos kvinnor och barn. Det är viktigt och nödvändigt att öka människors välbefinnande utan att äventyra den naturliga miljön. Och det är en svårlöst ekvation. Den ökande efterfrågan på biobränslen, som ersättning för fossila bränslen, ökar trycket på redan stressade jordbruksmarker hos producenter i utvecklingsländerna. Den europeiska marknadens omättliga efterfrågan på mat och biodrivmedel bidrar till att öka utsläppsproblemen, och till att utarma biodiversiteten och hota ekosystemen.

I vår fortsättningskurs om Människan och Miljön får vi några av dessa sammanhang klargjorda.
Ta del av denna på nätet.

Läs mer om kurserna på www.miljoutbildning.se.
Källa: Ecoeducate

Senaste nyheter