Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Prospektering av Österlen med vindkraft

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) inbjuder Dig och andra särskilt inbjudna till presskonferens med efterföljande informationsmöte den 24 januari 2010 Kl 12.30-13.00 Smedstorps Medborgarhus, Simrishamns kommun, Österlen, Vindkraftens mörka sidor. På presskonferensen avslöjar Jonny Fagerström, Carina Gustafsson samt Bertil Persson från FSL resultatet av många års granskning av vindkrafts- och energibolagens ansökningar och redovisningar. Närmast för dörren står en prospektering av Österlen. Sedan sommaren 2009 krävs inte längre bygglov för vindkraftverk. Det är resultatet av vindkraftsindustrins framgångsrika lobbyingaktiviteter och den blinda tilltron till vindkraften som en miljövänlig energikälla. I dag krävs bygglov för en liten takkupa på varje villa, samtidigt som 150 meter höga vindkraftverk (lika höga som Kaknästornet) med rotordiameter på 90 meter, kan byggas helt utan bygglov. Men vindkraften är inte så miljövänlig som framställts. Just nu pågår en omfattande skövling av det svenska kulturlandskapet och landskapsbilden när tusentals 150 meter höga vindkraftverk sätts upp. När skymningen fallit förvandlas landskapet till ett blinkande tivoli, efter att de röda blinkande starkt lysande varningslamporna på verken tänts. Vindkraftverken orsakar störande och skadligt buller, skuggeffekter och är en fara för fågellivet. Vindkraftsbolagen ägnar sig åt ett omfattande fiffel i sina ansökningar och redovisningar för att få verksamheten att framstå som mer miljövänlig och mindre störande än vad de i verkligheten är. Utlovade effektnedskruvningar för att komma under bullergränser görs inte. Kontroller som FSL genomfört visar att verken körs i full effekt när de väl fått tillstånd. Egenrapporterad energi friseras uppåt för att tjäna miljoner via elcertifikaten. Stora verk ställs enbart 330 meter från bostäder i Sverige. Samtidigt visar forskning att en frizon av 2000 meter krävs för att skydda människor mot bullereffekter, det som börjar kallas vindkraftssjukan, The Wind Power Syndrome. Välkommen att höra mer om detta den 24 januari! Föranmäl Dig gärna till Jonny Fagerström, 070-676 5708, för säker sittplats! FSL är en riksorganisation som har till huvuduppgift att värna om att Sveriges vackra natur och kulturlandskap inte genom storskapliga exploateringar förvandlas till industrilandskap och därmed dålig livsmiljö för de människor som berörs. Utbyggnaden av vindkraften har blivit det område som blivit helt dominerande. FSL är i dag den enda svenska riksorganisation som står upp till försvar för den befolkning och de natur- och kulturbygder som hotas.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Prospektering av Österlen med vindkraft

2010-01-18
Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) inbjuder Dig och andra särskilt inbjudna till presskonferens med efterföljande informationsmöte den 24 januari 2010 Kl 12.30-13.00
Smedstorps Medborgarhus, Simrishamns kommun, Österlen, Vindkraftens mörka sidor.

På presskonferensen avslöjar Jonny Fagerström, Carina Gustafsson samt Bertil Persson från FSL resultatet av många års granskning av vindkrafts- och energibolagens ansökningar och redovisningar. Närmast för dörren står en prospektering av Österlen.

Sedan sommaren 2009 krävs inte längre bygglov för vindkraftverk. Det är resultatet av vindkraftsindustrins framgångsrika lobbyingaktiviteter och den blinda tilltron till vindkraften som en miljövänlig energikälla. I dag krävs bygglov för en liten takkupa på varje villa, samtidigt som 150 meter höga vindkraftverk (lika höga som Kaknästornet) med rotordiameter på 90 meter, kan byggas helt utan bygglov.

Men vindkraften är inte så miljövänlig som framställts. Just nu pågår en omfattande skövling av det svenska kulturlandskapet och landskapsbilden när tusentals 150 meter höga vindkraftverk sätts upp. När skymningen fallit förvandlas landskapet till ett blinkande tivoli, efter att de röda blinkande starkt lysande varningslamporna på verken tänts. Vindkraftverken orsakar störande och skadligt buller, skuggeffekter och är en fara för fågellivet.

Vindkraftsbolagen ägnar sig åt ett omfattande fiffel i sina ansökningar och redovisningar för att få verksamheten att framstå som mer miljövänlig och mindre störande än vad de i verkligheten är. Utlovade effektnedskruvningar för att komma under bullergränser görs inte. Kontroller som FSL genomfört visar att verken körs i full effekt när de väl fått tillstånd. Egenrapporterad energi friseras uppåt för att tjäna miljoner via elcertifikaten.

Stora verk ställs enbart 330 meter från bostäder i Sverige. Samtidigt visar forskning att en frizon av 2000 meter krävs för att skydda människor mot bullereffekter, det som börjar kallas vindkraftssjukan, The Wind Power Syndrome.

Välkommen att höra mer om detta den 24 januari!

Föranmäl Dig gärna till Jonny Fagerström, 070-676 5708, för säker sittplats!

FSL är en riksorganisation som har till huvuduppgift att värna om att Sveriges vackra natur och kulturlandskap inte genom storskapliga exploateringar förvandlas till industrilandskap och därmed dålig livsmiljö för de människor som berörs. Utbyggnaden av vindkraften har blivit det område som blivit helt dominerande. FSL är i dag den enda svenska riksorganisation som står upp till försvar för den befolkning och de natur- och kulturbygder som hotas.

Senaste nyheter