Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Prisdialogen för fjärrvärme får fortsatt förtroende

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

Regeringen vill ge Prisdialogen fortsatta möjligheter att skapa en bättre och mer förutsägbar prissättning på fjärrvärme, istället för att införa prisförändrings­prövning. Det skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande idag, den 13 februari. - Vi är glada över att regeringen lyssnat på remissinstanserna och ger marknadens parter fortsatt förtroende i sitt arbete med Prisdialogen. Fjärrvärmebranschen arbetar vidare med att få fler fjärrvärmeföretag att ansluta sig, för vi tänker varken göra Anna-Karin Hatt eller kunderna besvikna, säger Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme. Prisdialogen är ett branschsamarbete kring en modell för lokal dialog och prövning av prisändringar på fjärrvärme. Modellen har tagits fram av SABO, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens ställning, att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme samt att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning. Regeringen har valt att ha förtroende för att marknadens parter även fortsatt kan ta ansvar för fjärrvärmens prissättning och meddelar att man avvaktar med att ta ställning till förslaget om prisförändringsprövning. Det innebär att regeringen via Näringsdepartementet kommer att följa det fortsatta arbetet med prisdialogen och aviserar att det ska följa upp utvecklingen vid två olika kontrollstationer. Regeringens besked kom i samband med att den beslutat om en remiss till Lagrådet om ändringar i Fjärrvärmelagen, där de föreslår även att nya aktörer ska få rätt att ansluta sig till fjärrvärmenäten. - Vi tillstyrkte i huvudsak det utredningsförslag som Energimarknadsinspektionen lämnade i slutet av våren 2013 om reglerat tillträde men vi vill se vad regeringen verkligen föreslår innan vi kan uttala oss om lagförslagen, säger Ulrika Jardfelt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Prisdialogen för fjärrvärme får fortsatt förtroende

2014-02-13
Regeringen vill ge Prisdialogen fortsatta möjligheter att skapa en bättre och mer förutsägbar prissättning på fjärrvärme, istället för att införa prisförändrings­prövning. Det skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande idag, den 13 februari.

- Vi är glada över att regeringen lyssnat på remissinstanserna och ger marknadens parter fortsatt förtroende i sitt arbete med Prisdialogen. Fjärrvärmebranschen arbetar vidare med att få fler fjärrvärmeföretag att ansluta sig, för vi tänker varken göra Anna-Karin Hatt eller kunderna besvikna, säger Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme.

Prisdialogen är ett branschsamarbete kring en modell för lokal dialog och prövning av prisändringar på fjärrvärme. Modellen har tagits fram av SABO, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens ställning, att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme samt att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning.

Regeringen har valt att ha förtroende för att marknadens parter även fortsatt kan ta ansvar för fjärrvärmens prissättning och meddelar att man avvaktar med att ta ställning till förslaget om prisförändringsprövning. Det innebär att regeringen via Näringsdepartementet kommer att följa det fortsatta arbetet med prisdialogen och aviserar att det ska följa upp utvecklingen vid två olika kontrollstationer.

Regeringens besked kom i samband med att den beslutat om en remiss till Lagrådet om ändringar i Fjärrvärmelagen, där de föreslår även att nya aktörer ska få rätt att ansluta sig till fjärrvärmenäten.

- Vi tillstyrkte i huvudsak det utredningsförslag som Energimarknadsinspektionen lämnade i slutet av våren 2013 om reglerat tillträde men vi vill se vad regeringen verkligen föreslår innan vi kan uttala oss om lagförslagen, säger Ulrika Jardfelt.

Regeringens pressmeddelande går att läsa här:
www.regeringen.se/sb/d/18458/a/233993

Mer information om Prisdialogen:
www.prisdialogen.se

Eva Rydegran, pressekreterare: 0734-04 45 11, eva.rydegran@svenskfjarrvarme.se

Senaste nyheter