Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Prisad forskning ger dubbel miljöeffekt

https://www.klimatsmart.se/images/news/stipendium200x241.jpg

Minskade koldioxidutsläpp och minskade avfallsmängder är den dubbla miljöeffekten av aktuell forskning på Chalmers som nu får välförtjänt uppmärksamhet genom Renovas miljöstipendium. Henrik Leion, forskare på Chalmers, Institutionen för kemi- och bioteknik, får Renovas miljöstipendium på 100 000 kr för sitt arbete med att utveckla den så kallade CLC-tekniken där koldioxid som uppstår vid förbränning effektivt kan separeras med hjälp av gamla uttjänta batterier och andra avfallsprodukter. - Eller enkelt uttryckt – konsten att få ut energi vid förbränning utan att koldioxid läcker ut i atmosfären, förklarar Henrik Leion. CLC-tekniken innebär att jag använder mig av en annan syrebärare än luft och kan då enklare separera den koldioxid som uppstår vid förbränningen. Den kan då lagras t ex i bergrum istället för att den kommer ut i luften och ökar på växthuseffekten. CLC står för Chemical Looping Combustion. Henrik utvecklar nu en metod som går ut på att återanvända gamla uttjänta alkalibatterier som syrebärare. - Alkaliska batterier läggs på deponi eftersom de idag inte kan återanvändas effektivt på annat sätt. Jag slår alltså två flugor med en smäll när jag med min metod samlar upp koldioxid samtidigt som avfallet minskar. Henrik är mycket optimistisk och tror att det inom en 20-årsperiod finns fullskaliga fabriker som använder sig av denna metod. Redan ser han ett stort intresse från avfallsföretag, energibolag och pannutvecklare. CLC-metoden uppstod redan på 1950-talet i USA men då med helt andra syften. Man ville få ut koldioxiden vid förbränning för att kunna använda den i olika konsumentprodukter. Forskningen har sedan fortsatt bland annat i Japan och sedan ett antal år också på Chalmers som blivit världsledande på området. Men nu handlar det om att ta hand om koldioxiden och se till att den lagras så att den inte kommer ut i atmosfären. Henrik Leion är från början smålänning och kom till Göteborg för att plugga. 2002 blev han civilingenjör och efter bland annat vikariat som lärare och jobb på ett läkemedelsföretag som labbingenjör har han återvänt till Chalmers där han nu innehar en forskartjänst. Henrik är också institutionens kontaktperson gentemot gymnasieutbildningen där uppgiften är att göra forskningen och utbildningen känd hos den kommande generationen. För mer information, kontakta: Christian Kallerdahl, 070-567 86 72, christian.kallerdahl@renova.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Prisad forskning ger dubbel miljöeffekt

2012-03-05
Henrik Leion
Minskade koldioxidutsläpp och minskade avfallsmängder är den dubbla miljöeffekten av aktuell forskning på Chalmers som nu får välförtjänt uppmärksamhet genom Renovas miljöstipendium.

Henrik Leion, forskare på Chalmers, Institutionen för kemi- och bioteknik, får Renovas miljöstipendium på 100 000 kr för sitt arbete med att utveckla den så kallade CLC-tekniken där koldioxid som uppstår vid förbränning effektivt kan separeras med hjälp av gamla uttjänta batterier och andra avfallsprodukter.

- Eller enkelt uttryckt – konsten att få ut energi vid förbränning utan att koldioxid läcker ut i atmosfären, förklarar Henrik Leion. CLC-tekniken innebär att jag använder mig av en annan syrebärare än luft och kan då enklare separera den koldioxid som uppstår vid förbränningen. Den kan då lagras t ex i bergrum istället för att den kommer ut i luften och ökar på växthuseffekten.

CLC står för Chemical Looping Combustion.

Henrik utvecklar nu en metod som går ut på att återanvända gamla uttjänta alkalibatterier som syrebärare.
- Alkaliska batterier läggs på deponi eftersom de idag inte kan återanvändas effektivt på annat sätt. Jag slår alltså två flugor med en smäll när jag med min metod samlar upp koldioxid samtidigt som avfallet minskar.

Henrik är mycket optimistisk och tror att det inom en 20-årsperiod finns fullskaliga fabriker som använder sig av denna metod. Redan ser han ett stort intresse från avfallsföretag, energibolag och pannutvecklare.

CLC-metoden uppstod redan på 1950-talet i USA men då med helt andra syften. Man ville få ut koldioxiden vid förbränning för att kunna använda den i olika konsumentprodukter. Forskningen har sedan fortsatt bland annat i Japan och sedan ett antal år också på Chalmers som blivit världsledande på området. Men nu handlar det om att ta hand om koldioxiden och se till att den lagras så att den inte kommer ut i atmosfären.

Henrik Leion är från början smålänning och kom till Göteborg för att plugga. 2002 blev han civilingenjör och efter bland annat vikariat som lärare och jobb på ett läkemedelsföretag som labbingenjör har han återvänt till Chalmers där han nu innehar en forskartjänst. Henrik är också institutionens kontaktperson gentemot gymnasieutbildningen där uppgiften är att göra forskningen och utbildningen känd hos den kommande generationen.

För mer information, kontakta:
Christian Kallerdahl, 070-567 86 72, christian.kallerdahl@renova.se.
Källa: Renova

Senaste nyheter