Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Polarbröd värnar miljön med datorer

https://www.klimatsmart.se/images/news/polar250x149.jpg

Polarbröd har en stark miljöprofil och väljer begagnade datorer för att värna både miljön och ekonomin. - Jag gillar idén att använda saker så länge det är möjligt och vi ser ju att det funkar fantastiskt bra, säger Hasse Karlström, drifts- och inköpsansvarig på Polarbröd. Polarbröd är Sveriges tredje största producent av matbröd och har cirka 400 anställda. På de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne bakades 38 781 ton bröd under 2011. Omsättningen var 801 miljoner samma år. Polarbröds vision är största möjliga brödnjutning med minsta möjliga resursanvändning. Miljöarbetet präglar hela verksamheten och så även inköp och användning av IT. För sex år sedan köpte man rekonditionerade datorer från Inrego för första gången. - Vi hajade till över priset, det var väldigt mycket lägre jämfört med nya maskiner med motsvarande prestanda. Datorerna har också fungerat väldigt bra och valet av begagnat är ett jätteplus i vårt arbete att minska vår påverkan på klimatet, säger Hasse Karlström. Vi har haft väldigt få driftstörningar och har alltid fått snabb support när fel uppstått. Nyproduktion av datorer kräver stora mängder energi, kemikalier och råvaror. Att återanvända datorer skapar konkreta miljövinster – en enda dator som återanvänds i tre år ger en miljöbesparing på 109 kilo koldioxid. Det motsvarar energin för att driva ett kylskåp i tio år. Polarbröd har fortsatt att lösa en stor del av IT-behoven med begagnad utrustning och köpt totalt över 100 datorer från Inrego, främst stationära datorer men även bärbara till såväl administrationen som bagerierna. Hasse Karlström konstaterar att Polarbröd sparar tiotusentals kronor varje år på att välja bort nyköp - och skonar miljön från koldioxid. - Ytterligare en aspekt som är viktig för oss är de korta ledtiderna vid inköp. Jag behöver inte planera så långt i förväg och får alltid produkterna på några dagar. Så är det sällan när man köper nytt. För mer information, kontakta: Mattias Aronsson, försäljningschef Inrego, 08-50 10 90 47, mattias.aronsson@inrego.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Polarbröd värnar miljön med datorer

2012-12-12
Polarbröds bageri i Älvsbyn.
Polarbröd har en stark miljöprofil och väljer begagnade datorer för att värna både miljön och ekonomin.

- Jag gillar idén att använda saker så länge det är möjligt och vi ser ju att det funkar fantastiskt bra, säger Hasse Karlström, drifts- och inköpsansvarig på Polarbröd.

Polarbröd är Sveriges tredje största producent av matbröd och har cirka 400 anställda. På de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne bakades 38 781 ton bröd under 2011. Omsättningen var 801 miljoner samma år.

Polarbröds vision är största möjliga brödnjutning med minsta möjliga resursanvändning. Miljöarbetet präglar hela verksamheten och så även inköp och användning av IT.

För sex år sedan köpte man rekonditionerade datorer från Inrego för första gången.

- Vi hajade till över priset, det var väldigt mycket lägre jämfört med nya maskiner med motsvarande prestanda. Datorerna har också fungerat väldigt bra och valet av begagnat är ett jätteplus i vårt arbete att minska vår påverkan på klimatet, säger Hasse Karlström. Vi har haft väldigt få driftstörningar och har alltid fått snabb support när fel uppstått.

Nyproduktion av datorer kräver stora mängder energi, kemikalier och råvaror. Att återanvända datorer skapar konkreta miljövinster – en enda dator som återanvänds i tre år ger en miljöbesparing på 109 kilo koldioxid. Det motsvarar energin för att driva ett kylskåp i tio år.

Polarbröd har fortsatt att lösa en stor del av IT-behoven med begagnad utrustning och köpt totalt över 100 datorer från Inrego, främst stationära datorer men även bärbara till såväl administrationen som bagerierna.

Hasse Karlström konstaterar att Polarbröd sparar tiotusentals kronor varje år på att välja bort nyköp - och skonar miljön från koldioxid.

- Ytterligare en aspekt som är viktig för oss är de korta ledtiderna vid inköp. Jag behöver inte planera så långt i förväg och får alltid produkterna på några dagar. Så är det sällan när man köper nytt.

För mer information, kontakta:
Mattias Aronsson, försäljningschef Inrego, 08-50 10 90 47, mattias.aronsson@inrego.se.
Källa: Inrego

Senaste nyheter