Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Plocka plast ur havet runt Göteborg i sommar

https://www.klimatsmart.se/images/news/perfectworld-plockaplast250x188.jpg

Göteborgsbaserade välgörenhetsorganisationen The Perfect World Foundation teamar i sommar upp med Göteborgs-Posten och Stena Recycling för att engagera göteborgarna att plocka upp plasts från havet runt om i Göteborg. The Perfect World Foundation är en ideell organisation som arbetar med att stödja djur och natur i kris. Organisationen jobbar bland annat med olika projekt för att skydda biologisk mångfald, trädplanteringsprojekt för att motverka klimatförändringarna och projektet ”The Blue Bucket” för plastfria hav. Varje år hamnar mer än 8 miljarder kilo plast i havet och häpnadsväckande 80% kommer från våra aktiviteter på land. Plast bryts ner i mindre och mindre bitar, som fungerar som magneter för skadliga föroreningar. När dessa plastbitar äts upp av fiskar kan några av de kemiskt laddade mikroplasterna arbeta sig upp i näringskedjan, och hela vägen till den fisk vi äter. Plastskräp drabbar de marina arterna hårt, och mer än 100 miljoner marina djur och sjöfåglar dör varje år på grund av plastavfall i havet. – Det kan ju kännas helt osannolikt, men det tar omkring 450 år för en plastflaska att brytas ner i havet. Uppskattningsvis finns det redan omkring 320 miljoner ton plast guppande i världshaven, så det viktigaste vi kan göra är självklart att se till att det inte hamnar mer plast i våra hav. Vi tror samtidigt att det är viktigt att plocka upp plast från ständer och hav för att göra vad vi kan tillsammans… men också för att förstå hur mycket plast som faktiskt förorenar våra närområden, säger Ragnhild Jacobsson, VD på The Perfect World Foundation. Under sommaren 2021 har Göteborgs-Posten och Stena Recycling teamat upp i en kampanj med The Perfect World Foundation för att öka göteborgarnas medvetenhet om plastnedskräpningen av våra hav och plastens negativa påverkan på både havet, dess invånare och oss människor. Kampanjen är också till för att engagera och uppmuntra till att vara med och plocka upp plast ur havet. På fyra olika ställen runt om i Göteborg kommer Stena Recycling ställa ut en container, där plastplockande göteborgare kan slänga skräp. Under kampanjtiden kan även alla som städar upp plast ur havet vara med och tävla på Instagram, #plastfritthavmedgp, om två nätter i en sjöbod med havsutsikt på Kajkanten, Vrångö i Göteborgs skärgård. Här finns en container under sommaren 2021: * 9-13 juni Elof Lindälvs gata, Göteborg * 16-20 juni, Sven Källfelts gata, Göteborg * 23-27 juni, Ganlevägen, Västra Frölunda * 30 juni - 4 juli, Askims Strandväg, Askim The Perfect World Foundation är en svenskgrundad ideell organisation som arbetar med djur och natur i kris, världen över. Genom att öka kunskap och sprida medvetenhet vill vi skapa mod och förutsättningar för att förändra, ett steg i taget. Vår tydliga mission är att rädda världen.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Plocka plast ur havet runt Göteborg i sommar

2021-06-11
Göteborgsbaserade välgörenhetsorganisationen The Perfect World Foundation teamar i sommar upp med Göteborgs-Posten och Stena Recycling för att engagera göteborgarna att plocka upp plasts från havet runt om i Göteborg.

The Perfect World Foundation är en ideell organisation som arbetar med att stödja djur och natur i kris. Organisationen jobbar bland annat med olika projekt för att skydda biologisk mångfald, trädplanteringsprojekt för att motverka klimatförändringarna och projektet ”The Blue Bucket” för plastfria hav.

Varje år hamnar mer än 8 miljarder kilo plast i havet och häpnadsväckande 80% kommer från våra aktiviteter på land. Plast bryts ner i mindre och mindre bitar, som fungerar som magneter för skadliga föroreningar. När dessa plastbitar äts upp av fiskar kan några av de kemiskt laddade mikroplasterna arbeta sig upp i näringskedjan, och hela vägen till den fisk vi äter. Plastskräp drabbar de marina arterna hårt, och mer än 100 miljoner marina djur och sjöfåglar dör varje år på grund av plastavfall i havet.

– Det kan ju kännas helt osannolikt, men det tar omkring 450 år för en plastflaska att brytas ner i havet. Uppskattningsvis finns det redan omkring 320 miljoner ton plast guppande i världshaven, så det viktigaste vi kan göra är självklart att se till att det inte hamnar mer plast i våra hav. Vi tror samtidigt att det är viktigt att plocka upp plast från ständer och hav för att göra vad vi kan tillsammans… men också för att förstå hur mycket plast som faktiskt förorenar våra närområden, säger Ragnhild Jacobsson, VD på The Perfect World Foundation.

Under sommaren 2021 har Göteborgs-Posten och Stena Recycling teamat upp i en kampanj med The Perfect World Foundation för att öka göteborgarnas medvetenhet om plastnedskräpningen av våra hav och plastens negativa påverkan på både havet, dess invånare och oss människor. Kampanjen är också till för att engagera och uppmuntra till att vara med och plocka upp plast ur havet.

På fyra olika ställen runt om i Göteborg kommer Stena Recycling ställa ut en container, där plastplockande göteborgare kan slänga skräp. Under kampanjtiden kan även alla som städar upp plast ur havet vara med och tävla på Instagram, #plastfritthavmedgp, om två nätter i en sjöbod med havsutsikt på Kajkanten, Vrångö i Göteborgs skärgård.

Här finns en container under sommaren 2021:

* 9-13 juni Elof Lindälvs gata, Göteborg
* 16-20 juni, Sven Källfelts gata, Göteborg
* 23-27 juni, Ganlevägen, Västra Frölunda
* 30 juni - 4 juli, Askims Strandväg, Askim

The Perfect World Foundation är en svenskgrundad ideell organisation som arbetar med djur och natur i kris, världen över. Genom att öka kunskap och sprida medvetenhet vill vi skapa mod och förutsättningar för att förändra, ett steg i taget. Vår tydliga mission är att rädda världen.

Senaste nyheter