Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Plast och metall skiljs åt i Nynäshamn

https://www.klimatsmart.se/images/news/flaska250x256.jpg

Med start förra helgen har de boende i Södertörn utanför Stockholm chansen att göra ännu mer för miljön. Då påbörjade Förpacknings- och Tidnings-insamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningen av förpackningar och tidningar på uppdrag av Sveriges producenter, utbytet av behållare på återvinningsstationerna. Det innebär att använda plast- och metallförpackningar läggs i var sin behållare i stället för som hittills i samma. Utbytet pågår en bit in i oktober. Genom att sortera de olika förpackningsslagen i rätt behållare, hjälper hushållen sina använda förpackningar till ett ännu bättre liv i fortsättningen. Efter Huddinge och Haninge, där bytet redan har skett, står nu de boende i Nynäshamn i tur på att få nya behållare på återvinningsstationerna. Utbytet sker successivt perioden 21 september – 5 oktober på FTI:s samtliga 23 stationer inom kommunen. Redan nu kan de som källsorterar hemma förbereda sig på förändringen genom att lägga sina förpackningar av plast respektive metall i egna kärl eller påsar. – Uppdelningen i två materialslag innebär att FTI blir ännu bättre på att ta tillvara den sekundära råvara som förpackningarna faktiskt är, säger Magnus Sandström, regionchef vid FTI. Av insamlade plastförpackningar tillverkas nya plastprodukter innan de, när plastfibrerna är för svaga, slutligen går till förbränning. Förpackningar av metall kan däremot återvinnas i nya produkter hur många gånger som helst, avslutar han. Utbytesplanen för hela Södertörn fortsätter därefter med nya behållare i Botkyrka och Salem 6 oktober-2 november. FTI, som driver återvinningsstationerna, ägs av företagen som tillverkar förpackningarna och säljer varorna som förpackas. Vi svarar gärna på frågor om de nya behållarna och om allt annat som har med återvinning att göra. Välkommen att ringa på 0200-880311. För mer information, kontakta: Magnus Sandström, Regionchef, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, 070-625 14 40, magnus.sandstrom@ftiab.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Plast och metall skiljs åt i Nynäshamn

2012-09-26
Med start förra helgen har de boende i Södertörn utanför Stockholm chansen att göra ännu mer för miljön. Då påbörjade Förpacknings- och Tidnings-insamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningen av förpackningar och tidningar på uppdrag av Sveriges producenter, utbytet av behållare på återvinningsstationerna.

Det innebär att använda plast- och metallförpackningar läggs i var sin behållare i stället för som hittills i samma. Utbytet pågår en bit in i oktober. Genom att sortera de olika förpackningsslagen i rätt behållare, hjälper hushållen sina använda förpackningar till ett ännu bättre liv i fortsättningen.

Efter Huddinge och Haninge, där bytet redan har skett, står nu de boende i Nynäshamn i tur på att få nya behållare på återvinningsstationerna.

Utbytet sker successivt perioden 21 september – 5 oktober på FTI:s samtliga 23 stationer inom kommunen. Redan nu kan de som källsorterar hemma förbereda sig på förändringen genom att lägga sina förpackningar av plast respektive metall i egna kärl eller påsar.

– Uppdelningen i två materialslag innebär att FTI blir ännu bättre på att ta tillvara den sekundära råvara som förpackningarna faktiskt är, säger Magnus Sandström, regionchef vid FTI. Av insamlade plastförpackningar tillverkas nya plastprodukter innan de, när plastfibrerna är för svaga, slutligen går till förbränning. Förpackningar av metall kan däremot återvinnas i nya produkter hur många gånger som helst, avslutar han.

Utbytesplanen för hela Södertörn fortsätter därefter med nya behållare i Botkyrka och Salem 6 oktober-2 november.

FTI, som driver återvinningsstationerna, ägs av företagen som tillverkar förpackningarna och säljer varorna som förpackas. Vi svarar gärna på frågor om de nya behållarna och om allt annat som har med återvinning att göra. Välkommen att ringa på 0200-880311.

För mer information, kontakta:
Magnus Sandström, Regionchef, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, 070-625 14 40, magnus.sandstrom@ftiab.se.

Senaste nyheter