Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

PiteEnergi bygger solcellspark

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt250x90pa.jpg

I anslutning till sin kontorsbyggnad ska PiteEnergi uppföra en solcellspark för elproduktion. Den blir samtidigt en forskningsanläggning för Northern researsch institute i Narvik, NORUT. - Jättespännande att få vara med och utveckla ny miljövänlig teknik, säger Daniel Fåhraeus, VD på PiteEnergi. Solcellsparken, som beräknas stå färdig till hösten, placeras mellan PiteEnergis kontor och västra kajen. Den kommer att bestå av fyra så kallade trackers som följer solen. Enkelt förklarat handlar det om fyra solcellspaneler på 40 kvadratmeter vardera som monteras på var sin mast. Utöver att panelerna följer solen så kan de även vinklas för optimal effekt. - Helst hade jag velat ha parken synlig mot Timmerleden men det var inte en optimal placering enligt forskarna från NORUT, berättar Fåhraeus. Anledningen till NORUT:s intresse för en solcellspark i Piteå är det stora antalet soltimmar längs Bottenvikskusten. - Vi fick en intresseförfrågan och räckte upp handen först av alla. Därför hamnar parken här, säger Hans Ruthberg, näringslivsutvecklare på Piteå kommuns tillväxtavdelning. Enligt beräkningar kommer solcellsparken att producera ungefär 28 000 kilowattimmar. - Strömmen från parken går direkt in i vårt kontorshus. Det gör att vi på PiteEnergi blir nästan helt självförsörjande på solproducerad el, berättar Fåhraeus. Kostnaden för parken beräknas till 800 000 kronor. Drygt hälften, 55 procent, täcks av anslag från Energimyndigheten. Genom stöd från Nordic Energy Research, som lyder under Nordiska ministerrådet, bidrar NORUT till finansieringen med 100 000 kronor. - Tekniken är som du förstår i dagsläget långt ifrån lönsam och långt ifrån färdig men under snabb utveckling. Av den anledningen känns det jättebra att vi kan vara med och hjälpa forskningen, säger Fåhraeus. Forskarna från NORUT kommer att noggrant undersöka och mäta hur mycket el olika typer av solceller kan producera på nordliga breddgrader, hur användingen av solenergi kan optimeras och hur klimatet påverkar produktionen. PiteEnergi tillhandahåller internetuppkoppling för mätdata till NORUT. Likaså upplåts en lokal för institutets forskare i kontorsbyggnaden. Anläggningen kommer att ägas av PiteEnergi. Till hösten hoppas både PiteEnergi och forskarna från Narvik att elproduktionen är igång och att de första mätvärdena tickar in. För mer information, kontakta: Daniel Fåhraeus, vd PiteEnergi, daniel.fahraeus@piteenergi.se 070-221 67 40.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

PiteEnergi bygger solcellspark

2011-08-26
I anslutning till sin kontorsbyggnad ska PiteEnergi uppföra en solcellspark för elproduktion. Den blir samtidigt en forskningsanläggning för Northern researsch institute i Narvik, NORUT.

- Jättespännande att få vara med och utveckla ny miljövänlig teknik, säger Daniel Fåhraeus, VD på PiteEnergi.

Solcellsparken, som beräknas stå färdig till hösten, placeras mellan PiteEnergis kontor och västra kajen. Den kommer att bestå av fyra så kallade trackers som följer solen. Enkelt förklarat handlar det om fyra solcellspaneler på 40 kvadratmeter vardera som monteras på var sin mast. Utöver att panelerna följer solen så kan de även vinklas för optimal effekt.

- Helst hade jag velat ha parken synlig mot Timmerleden men det var inte en optimal placering enligt forskarna från NORUT, berättar Fåhraeus.

Anledningen till NORUT:s intresse för en solcellspark i Piteå är det stora antalet soltimmar längs Bottenvikskusten.

- Vi fick en intresseförfrågan och räckte upp handen först av alla. Därför hamnar parken här, säger Hans Ruthberg, näringslivsutvecklare på Piteå kommuns tillväxtavdelning.

Enligt beräkningar kommer solcellsparken att producera ungefär 28 000 kilowattimmar.

- Strömmen från parken går direkt in i vårt kontorshus. Det gör att vi på PiteEnergi blir nästan helt självförsörjande på solproducerad el, berättar Fåhraeus.

Kostnaden för parken beräknas till 800 000 kronor. Drygt hälften, 55 procent, täcks av anslag från Energimyndigheten. Genom stöd från Nordic Energy Research, som lyder under Nordiska ministerrådet, bidrar NORUT till finansieringen med 100 000 kronor.

- Tekniken är som du förstår i dagsläget långt ifrån lönsam och långt ifrån färdig men under snabb utveckling. Av den anledningen känns det jättebra att vi kan vara med och hjälpa forskningen, säger Fåhraeus.

Forskarna från NORUT kommer att noggrant undersöka och mäta hur mycket el olika typer av solceller kan producera på nordliga breddgrader, hur användingen av solenergi kan optimeras och hur klimatet påverkar produktionen. PiteEnergi tillhandahåller internetuppkoppling för mätdata till NORUT. Likaså upplåts en lokal för institutets forskare i kontorsbyggnaden.

Anläggningen kommer att ägas av PiteEnergi. Till hösten hoppas både PiteEnergi och forskarna från Narvik att elproduktionen är igång och att de första mätvärdena tickar in.

För mer information, kontakta:
Daniel Fåhraeus, vd PiteEnergi, daniel.fahraeus@piteenergi.se 070-221 67 40.

Senaste nyheter