Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Piteå dansar och ler till grön elmusik

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt250x90f.jpg

Piteå Dansar och Ler, PDOL, är en uthållig och hållbar festival. Inte bara för att den firar 20-årsjubileum utan även för att den drivs runt på miljövänlig el som kommer från vindkraftverken på Dragaliden utanför byn Koler. Redan förra året startade PDOL ett samarbete med Svevind som tillsammans med tyska Enercon planerar att bygga Europas största vindkraftspark i Markbygden, Piteå kommun. - Vi gillar satsningen som görs i Markbygden. Eftersom vi dessutom vill ha en miljövänlig profil på festivalen så passar det här samarbetet väl in. Genom Svevind har vi hittat en lokal producent av grön el, säger Jan Wimander, arrangörsansvarig på PDOL. Under festivalen görs ett stort uttag av el under en kort intensiv period. Totalt förbrukas runt 80.000 kilowattimmar. - Det är scenerna plus tivolit som drar mest. Då känns det bra att vi kan driva allt med miljövänlig energi, tycker Wimander. Distributör av elektriciteten från Dragaliden är Storuman Energi. - Samarbetet med PDOL ligger i vår linje att stötta lokala initiativ. Därför går vi in och sponsrar festivalen, säger Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind, som själv kommer till Piteå för att dansa och le. - Jag var med på PDOL förra sommaren. Det var väldigt kul. Ett mycket fint arrangemang, berömmer han. PDOL tänker även miljömässigt inom andra områden. - Vi använder miljövänliga medel vid städning och rengöring. Även när det gäller sophantering så försöker vi sortera avfallet så långt det är möjligt, säger Wimander. PDOL hålls mellan 28 juli och 1 augusti.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Piteå dansar och ler till grön elmusik

2010-07-27
Piteå Dansar och Ler, PDOL, är en uthållig och hållbar festival. Inte bara för att den firar 20-årsjubileum utan även för att den drivs runt på miljövänlig el som kommer från vindkraftverken på Dragaliden utanför byn Koler.

Redan förra året startade PDOL ett samarbete med Svevind som tillsammans med tyska Enercon planerar att bygga Europas största vindkraftspark i Markbygden, Piteå kommun.

- Vi gillar satsningen som görs i Markbygden. Eftersom vi dessutom vill ha en miljövänlig profil på festivalen så passar det här samarbetet väl in. Genom Svevind har vi hittat en lokal producent av grön el, säger Jan Wimander, arrangörsansvarig på PDOL.

Under festivalen görs ett stort uttag av el under en kort intensiv period. Totalt förbrukas runt 80.000 kilowattimmar.

- Det är scenerna plus tivolit som drar mest. Då känns det bra att vi kan driva allt med miljövänlig energi, tycker Wimander.

Distributör av elektriciteten från Dragaliden är Storuman Energi.

- Samarbetet med PDOL ligger i vår linje att stötta lokala initiativ. Därför går vi in och sponsrar festivalen, säger Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind, som själv kommer till Piteå för att dansa och le.

- Jag var med på PDOL förra sommaren. Det var väldigt kul. Ett mycket fint arrangemang, berömmer han.

PDOL tänker även miljömässigt inom andra områden.

- Vi använder miljövänliga medel vid städning och rengöring. Även när det gäller sophantering så försöker vi sortera avfallet så långt det är möjligt, säger Wimander.

PDOL hålls mellan 28 juli och 1 augusti.

Senaste nyheter