Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Pirelli Cinturato P1 gröna däck

https://www.klimatsmart.se/images/news/pirellicinturato166x250.jpg

Pirelli Cinturato P1, det senaste tillskottet i Pirellis serie av ”gröna” däck presenterades i slutet av mars vid en lansering i Puglia i södra Italien. Representanter från europeisk media fick under några dagar testa däcket under skiftande förhållanden och på olika underlag, bl a på slingrande vägar genom olivlundar och små byar alldeles intill Adriatiska havet nere vid Italiens klack. Cinturato P1, som samtidigt lanseras i Latinamerika och Asien, kommer finnas på den Nordiska marknaden under 2011 i dimensioner från 14 till 16 tum och har redan valts som originalutrustning av BMW. P1 är ett tillskott i Pirellis Cinturato-serie som presenterades för 3 år sedan, där P4 och P6 var de första i en serie ”gröna” däck för för stads- och småbilar, senare följda av P7 för mellanklassbilar. Cinturato P1 har konstruerats med Cinturato P7 - vinnare i flera däckstester gjorda av europeiska myndigheter och stora biltidningar - som förebild, och har designats av Pirellis R&D-center i Milano som också ansvarar för utvecklingen av Formel 1-däcket PZero. Cinturato P1 är konstruerat enligt fyra punkter som sammanfattar Pirellis koncept Grön Prestanda: säkerhet, körglädje, mångsidighet och största möjliga miljöhänsyn. Däcket uppfyller på alla punkter EU:s miljökrav som gäller fr o m 2012, har bra väggrepp som ger hög säkerhet, lågt rullmotstånd för minskad bränsleåtgång samt låg yttre och inre ljudnivå. I de första officiella testerna noterades direkt mycket bra värden när det gällde bränsleeffektivitet och rullmotstånd, två av de parametrar som finns på den nya EU-märkning som gäller alla däck fr o m 2012. Jämfört med motsvarande dimensioner för övriga Cinturatodäck har P1 med 15% minskad vikt hela 25% lägre rullmotstånd och minskad bullernivå. Cinturato P1 finns också i vissa dimensioner med run-flat-teknologi. Cinturatoserien stärker Pirellis strategi med att utveckla däck enligt konceptet Grön Prestanda. ”Gröna” däck stod för 36% av Pirellis försäljning 2010 och 27% av däcksförsäljningen i världen 2010. Flera av Pirellis miljödäck har vunnit tester arrangerade av europeiska motormagasin, bl a tyska Autobild som bedömde Cinturato P7 som bästa sommardäck i sin kategori, i konkurrens med sju andra märken. Även Pirellis Scorpion Verde, ett grönt högprestandadäck utvecklat för SUV:ar och crossovers, vann en fin utmärkelse då det utnämndes till årets däck av den spanska tidningen Neumaticos y Mecanica Rapida. Bland biltillverkarna är också miljövänliga Pirellidäck populära, Toyota utsåg nyligen den italienska däckstillverkaren till bästa leverantör i Sydamerika, där däcken produceras i totalt fem egna fabriker i Brasilien. Cinturatofamiljen har sina rötter i en första generation lanserad på 1950-talet. På den tiden ett av världens första radialdäck med en konstruktion där corden lindades som ett bälte - Cintura på italienska - inne i däcket. Däcket blev en stor framgång för Pirelli och redan 1968 fanns Cinturatodäck att köpa i 137 länder jorden runt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Pirelli Cinturato P1 gröna däck

2011-04-01
Pirelli Cinturato P1, det senaste tillskottet i Pirellis serie av ”gröna” däck presenterades i slutet av mars vid en lansering i Puglia i södra Italien. Representanter från europeisk media fick under några dagar testa däcket under skiftande förhållanden och på olika underlag, bl a på slingrande vägar genom olivlundar och små byar alldeles intill Adriatiska havet nere vid Italiens klack.

Cinturato P1, som samtidigt lanseras i Latinamerika och Asien, kommer finnas på den Nordiska marknaden under 2011 i dimensioner från 14 till 16 tum och har redan valts som originalutrustning av BMW.

P1 är ett tillskott i Pirellis Cinturato-serie som presenterades för 3 år sedan, där P4 och P6 var de första i en serie ”gröna” däck för för stads- och småbilar, senare följda av P7 för mellanklassbilar. Cinturato P1 har konstruerats med Cinturato P7 - vinnare i flera däckstester gjorda av europeiska myndigheter och stora biltidningar - som förebild, och har designats av Pirellis R&D-center i Milano som också ansvarar för utvecklingen av Formel 1-däcket PZero.

Cinturato P1 är konstruerat enligt fyra punkter som sammanfattar Pirellis koncept Grön Prestanda: säkerhet, körglädje, mångsidighet och största möjliga miljöhänsyn. Däcket uppfyller på alla punkter EU:s miljökrav som gäller fr o m 2012, har bra väggrepp som ger hög säkerhet, lågt rullmotstånd för minskad bränsleåtgång samt låg yttre och inre ljudnivå. I de första officiella testerna noterades direkt mycket bra värden när det gällde bränsleeffektivitet och rullmotstånd, två av de parametrar som finns på den nya EU-märkning som gäller alla däck fr o m 2012. Jämfört med motsvarande dimensioner för övriga Cinturatodäck har P1 med 15% minskad vikt hela 25% lägre rullmotstånd och minskad bullernivå. Cinturato P1 finns också i vissa dimensioner med run-flat-teknologi.

Cinturatoserien stärker Pirellis strategi med att utveckla däck enligt konceptet Grön Prestanda. ”Gröna” däck stod för 36% av Pirellis försäljning 2010 och 27% av däcksförsäljningen i världen 2010. Flera av Pirellis miljödäck har vunnit tester arrangerade av europeiska motormagasin, bl a tyska Autobild som bedömde Cinturato P7 som bästa sommardäck i sin kategori, i konkurrens med sju andra märken. Även Pirellis Scorpion Verde, ett grönt högprestandadäck utvecklat för SUV:ar och crossovers, vann en fin utmärkelse då det utnämndes till årets däck av den spanska tidningen Neumaticos y Mecanica Rapida. Bland biltillverkarna är också miljövänliga Pirellidäck populära, Toyota utsåg nyligen den italienska däckstillverkaren till bästa leverantör i Sydamerika, där däcken produceras i totalt fem egna fabriker i Brasilien.

Cinturatofamiljen har sina rötter i en första generation lanserad på 1950-talet. På den tiden ett av världens första radialdäck med en konstruktion där corden lindades som ett bälte - Cintura på italienska - inne i däcket. Däcket blev en stor framgång för Pirelli och redan 1968 fanns Cinturatodäck att köpa i 137 länder jorden runt.
Källa: Pirelli

Senaste nyheter