Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Passivhusstandard krävs i Stockholm

https://www.klimatsmart.se/images/news/passivhusgranback250x56a.jpg

Visionen är att Stockholm fortsätter att utvecklas som en miljöstad i världsklass. En hållbar stadsutveckling kännetecknas av en tät och funktionsblandad bebyggelse, levande stadsmiljö och funktionella kopplingar till omkringliggande naturmiljö, lokal handel och service. Stockholm ska vara ett föredöme för hållbart stadsbyggande och spela en betydelsefull roll som kunskaps- och inspirationskälla för internationellt samarbete och export av miljöteknik. Stockholm ska utvecklas till en klimatpositiv stad där byggnader och infrastruktur baseras på hållbara energilösningar, slutna kretslopp och smart miljödesign och där bebyggelsen är anpassad till kommande klimatförändringar. Hållbar stadsutveckling omfattar aspekter ur de miljömässiga, sociala och ekonomiska förutsättningar som vi vill ska råda i Stockholm. Strax före jul klubbade Stockholms stads kommunfullmäktige igenom ett beslut om att all nyproduktion av bostäder och lokaler på stadens mark ska ha en energianvändning på passivhusnivå. Dessutom ska nya byggnader inom kort också kunna leverera energi vilket innebär plusenergihus. Detta är unikt för det finns inte så många kommuner runt om i Sverige som idag har ett såhär definierat krav. Samtidigt är det nödvändigt och ett led inför EPBD2, Energy performance directive 2 som kortfattat innebär att all nyproduktion skall vara ”nästan nollenergihus from år 2020”. Så här lyder formuleringen i en komplettering till Stockholms stads miljöprogram: ”Stadens byggande av bostäder och lokaler ska kännetecknas av att energianvändningen per kvadratmeter för nybyggda lokaler och bostäder ska komma att motsvara energianvändningen hos passivhus och på snar sikt även plushus.” Nu återstår en hel del arbete för byggherrarna runt om i Stockholm. Hur skall man klara av detta? Vad innebär det, vilka demonstrationsobjekt finns det? Se det som någonting positivt och inte negativt som tex HSB's energiexpert: - Man hade önskat information om passivhuskravet tidigare, säger Roland Jonsson på HSB. källa VVSforum. Visst kan jag hålla med honom om att det vore bra om alla byggherrar, projektörer och byggbolag får klara spelregler i god tid men vi lever i en föränderlig värld och se istället utmaningarna. Med Passivhus Granbäck, Stockholms första Passivhus har vi visat att det går att bygga energisnålt utan att gör avkall på komforten. Passivhus Granbäck är också ett demonstrationsobjekt som finns tillhands i regionen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Passivhusstandard krävs i Stockholm

2011-01-28
Visionen är att Stockholm fortsätter att utvecklas som en miljöstad i världsklass. En hållbar stadsutveckling kännetecknas av en tät och funktionsblandad bebyggelse, levande stadsmiljö och funktionella kopplingar till omkringliggande naturmiljö, lokal handel och service. Stockholm ska vara ett föredöme för hållbart stadsbyggande och spela en betydelsefull roll som kunskaps- och inspirationskälla för internationellt samarbete och export av miljöteknik.

Stockholm ska utvecklas till en klimatpositiv stad där byggnader och infrastruktur baseras på hållbara energilösningar, slutna kretslopp och smart miljödesign och där bebyggelsen är anpassad till kommande klimatförändringar. Hållbar stadsutveckling omfattar aspekter ur de miljömässiga, sociala och ekonomiska förutsättningar som vi vill ska råda i Stockholm.

Strax före jul klubbade Stockholms stads kommunfullmäktige igenom ett beslut om att all nyproduktion av bostäder och lokaler på stadens mark ska ha en energianvändning på passivhusnivå. Dessutom ska nya byggnader inom kort också kunna leverera energi vilket innebär plusenergihus. Detta är unikt för det finns inte så många kommuner runt om i Sverige som idag har ett såhär definierat krav. Samtidigt är det nödvändigt och ett led inför EPBD2, Energy performance directive 2 som kortfattat innebär att all nyproduktion skall vara ”nästan nollenergihus from år 2020”.

Så här lyder formuleringen i en komplettering till Stockholms stads miljöprogram:
”Stadens byggande av bostäder och lokaler ska kännetecknas av att energianvändningen per kvadratmeter för nybyggda lokaler och bostäder ska komma att motsvara energianvändningen hos passivhus och på snar sikt även plushus.”

Nu återstår en hel del arbete för byggherrarna runt om i Stockholm. Hur skall man klara av detta? Vad innebär det, vilka demonstrationsobjekt finns det? Se det som någonting positivt och inte negativt som tex HSB's energiexpert:
- Man hade önskat information om passivhuskravet tidigare, säger Roland Jonsson på HSB. källa VVSforum.

Visst kan jag hålla med honom om att det vore bra om alla byggherrar, projektörer och byggbolag får klara spelregler i god tid men vi lever i en föränderlig värld och se istället utmaningarna. Med Passivhus Granbäck, Stockholms första Passivhus har vi visat att det går att bygga energisnålt utan att gör avkall på komforten. Passivhus Granbäck är också ett demonstrationsobjekt som finns tillhands i regionen.

Mer information samt länkar till dokumenten finns på Passivhus Granbäck's websida: www.granback.se
Källor:

Senaste nyheter