Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Pappersfabriken i Lilla Edet först fossilfri i världen

https://www.klimatsmart.se/images/news/gasum-essity-lillaedet250x155.jpg

Med flytande biogas blir Essity först i världen med storskalig mjukpappertillverkning utan fossila CO2-utsläpp. Från och med januari 2022 kommer hygien- och hälsobolaget Essity vara först i världen med att tillverka mjukpapper i stor skala utan några fossila CO2-utsläpp när produktionsanläggningen i Lilla Edet växlade över från naturgas till biogas. Partnerskapen med Gasum och bytet till biogas möjliggör en minskning av koldioxidutsläppen till noll under normal drift. Gasum leverarade flytande biogas (LBG) till sin kund Essity i slutet av mars 2021 under en testperiod. Efter bara nio månader är Essity nu först i världen med att tillverka mjukpapper i stor skala utan fossila CO2-utsläpp efter att ha växlat över till LBG för alla leveranser. Det anmärkningsvärda steget i riktning mot en koldioxidneutral framtid uppnåddes genom att ersätta naturgas med biogas vid produktionsanläggningen Edet bruk i Lilla Edet. Fabriken tillverkar Essity-produkter under varunamn som Tork och Lotus. - Vi vill bryta barriärer och sätta en ny standard för hållbar mjukpappersproduktion. Med minimerat koldioxidavtryck och mindre miljöpåverkan kan våra kunder och konsumenter köpa hushålls- och toalettpapper med en helt ny hållbarhetsprofil. Vi är stolta över att vara först i världen med storskalig mjukpappersproduktion utan fossila koldioxidutsläpp. Det är ett viktigt steg av flera för bättre hållbarhet, hygien och hälsa säger Christian Carlsson, platschef på Edet Bruk mjukpappersfabrik. Förvätskad biogas tillverkas av matavfall, gödsel eller andra biologiskt nedbrytbara råmaterial och är därför ett 100 % förnybart bränsle som kan minska CO2-utsläppen under sin livscykel med upp till 90 %, jämfört med konventionella bränslen. När det gäller Edet bruk, kommer övergången från naturgas till biogas att minska de fossila CO2-utsläppen med omkring 9 000 ton per år. Eftersom naturgas och biogas till stor del består av metan, är de utbytbara med varandra och gjorde övergången kostnadseffektiv, eftersom inga ytterligare investeringar krävdes. - Som en av de största biogasproducenterna i Norden är vi mycket glada över att utgöra en del av Essitys övergång till biogas. Att arbeta tillsammans i framkanten av hållbara energilösningar genererar erfarenheter och lärdomar som kan användas för att påskynda omställningen även för andra industrier. Genom att fortsätta investera i ökad biogasproduktion kommer kan vi hjälpa fler företag inom industrin, sjöfarten och transportsektorn att ta nödvändiga steg för att bli koldioxidneutrala, säger Tommy Mattila, Vice President Industry, Gasum.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Pappersfabriken i Lilla Edet först fossilfri i världen

2022-01-12
Världens första fossilfria pappersfabrik
Med flytande biogas blir Essity först i världen med storskalig mjukpappertillverkning utan fossila CO2-utsläpp.

Från och med januari 2022 kommer hygien- och hälsobolaget Essity vara först i världen med att tillverka mjukpapper i stor skala utan några fossila CO2-utsläpp när produktionsanläggningen i Lilla Edet växlade över från naturgas till biogas. Partnerskapen med Gasum och bytet till biogas möjliggör en minskning av koldioxidutsläppen till noll under normal drift.

Gasum leverarade flytande biogas (LBG) till sin kund Essity i slutet av mars 2021 under en testperiod. Efter bara nio månader är Essity nu först i världen med att tillverka mjukpapper i stor skala utan fossila CO2-utsläpp efter att ha växlat över till LBG för alla leveranser. Det anmärkningsvärda steget i riktning mot en koldioxidneutral framtid uppnåddes genom att ersätta naturgas med biogas vid produktionsanläggningen Edet bruk i Lilla Edet. Fabriken tillverkar Essity-produkter under varunamn som Tork och Lotus.

- Vi vill bryta barriärer och sätta en ny standard för hållbar mjukpappersproduktion. Med minimerat koldioxidavtryck och mindre miljöpåverkan kan våra kunder och konsumenter köpa hushålls- och toalettpapper med en helt ny hållbarhetsprofil. Vi är stolta över att vara först i världen med storskalig mjukpappersproduktion utan fossila koldioxidutsläpp.

Det är ett viktigt steg av flera för bättre hållbarhet, hygien och hälsa säger Christian Carlsson, platschef på Edet Bruk mjukpappersfabrik.

Förvätskad biogas tillverkas av matavfall, gödsel eller andra biologiskt nedbrytbara råmaterial och är därför ett 100 % förnybart bränsle som kan minska CO2-utsläppen under sin livscykel med upp till 90 %, jämfört med konventionella bränslen.

När det gäller Edet bruk, kommer övergången från naturgas till biogas att minska de fossila CO2-utsläppen med omkring 9 000 ton per år. Eftersom naturgas och biogas till stor del består av metan, är de utbytbara med varandra och gjorde övergången kostnadseffektiv, eftersom inga ytterligare investeringar krävdes.

- Som en av de största biogasproducenterna i Norden är vi mycket glada över att utgöra en del av Essitys övergång till biogas. Att arbeta tillsammans i framkanten av hållbara energilösningar genererar erfarenheter och lärdomar som kan användas för att påskynda omställningen även för andra industrier. Genom att fortsätta investera i ökad biogasproduktion kommer kan vi hjälpa fler företag inom industrin, sjöfarten och transportsektorn att ta nödvändiga steg för att bli koldioxidneutrala, säger Tommy Mattila, Vice President Industry, Gasum.
Källa: Gasum

Senaste nyheter