Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Pampigt verk i Helsingborg

https://www.klimatsmart.se/images/news/cramo179x40b.jpg

När NCC bygger Helsingborgs nya kraftvärmeverk, är det Cramo som fått den unika möjligheten att arbeta gentemot en beställare, samtliga underentreprenörer och ta ansvar för helheten. - vår affärsidé är att ncc ska fokusera på bygget medan vi tar hand om kringtjänsterna, säger Fredrik Wihlborg, projektchef, Region Syd på Cramo. Det nya kraftvärmeverket ligger på Filbornatippen öster om Helsingborg. Vid sidan om den pampiga, limpliknande sjuvåningsbyggnaden, ståtar en 80 meter hög skorsten. Om cirka ett år ska värmeverket tas i drift med restavfall från företag och hushåll som bränsle. Det nya Filbornaverket kommer därmed att ansvara för 40 procent av stadens fjärrvärmebehov och producera el motsvarande årsbehovet av 6 000 villor. Beställare är Öresundskraft som ägs av Helsingborgs stad. På det gigantiska byggområdet har Cramo en stor projektdepå som sköts av som mest fem anställda. Det är också en imponerande syn att se Cramos boduppställning. Cramo har levererat moderna c40-moduler till projektdepån, där vattenburen värme och luft/vattenväxlare är en självklarhet, och samtliga 160 manskapsbodar till omkring 450 byggarbetare. Överallt syns dessutom Cramos liftar, maskiner, säkerhetsställningar och skyddsutrustning. I ett stort tält finns mer Cramo-utrustning och en serviceplats. – Vi ansvarar också för belysning, alla passagekort id06, rotations- och körgrindar, samt övervakning dagtid. Det innebär att alla transporter stannar här och får lossningshjälp om de behöver. Logistik och samordning är en viktig del av vårt uppdrag, säger Fredrik Wihlborg. att arbeta med en projektdepå på större projekt är ett förhållandevis nytt koncept för Cramo. Det innebär, menar han, att arbetet blir mera fokuserat och effektivt. Personalstyrkan är liten men har hög kompetens och många års erfarenhet på Cramo. Språkkunskaperna är viktiga och det pratas både tyska, engelska, holländska och flera slaviska språk i depån. Ryno Sjögren, samordningsansvarig på plats och med 27 år i Cramo, instämmer. – Vi samordnar den utländska arbetskraften och kan fixa det mesta som bostad, hotell eller camping. Vi har deltagit i byggprocessen från början och sitter med på byggmöten, därför vet vi behoven i förväg och kan förbereda tjänster och komma med förslag till lösningar. Cramo har marknadens bredaste sortiment och det är viktigt att vi utnyttjar vår maskinpark på bästa sätt. På vårt förslag värms till exempel bygget upp med gasol som är mer effektivt än diesel, säger Ryno Sjögren. – Det är sådant som inte kan prissättas i en offert, säger Fredrik Wihlborg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Pampigt verk i Helsingborg

2012-06-25
När NCC bygger Helsingborgs nya kraftvärmeverk, är det Cramo som fått den unika möjligheten att arbeta gentemot en beställare, samtliga underentreprenörer och ta ansvar för helheten.

- vår affärsidé är att ncc ska fokusera på bygget medan vi tar hand om kringtjänsterna, säger Fredrik Wihlborg, projektchef, Region Syd på Cramo. Det nya kraftvärmeverket ligger på Filbornatippen öster om Helsingborg. Vid sidan om den pampiga, limpliknande sjuvåningsbyggnaden, ståtar en 80 meter hög skorsten. Om cirka ett år ska värmeverket tas i drift med restavfall från företag och hushåll som bränsle. Det nya Filbornaverket kommer därmed att ansvara för 40 procent av stadens fjärrvärmebehov och producera el motsvarande årsbehovet av 6 000 villor. Beställare är Öresundskraft som ägs av Helsingborgs stad.

På det gigantiska byggområdet har Cramo en stor projektdepå som sköts av som mest fem anställda. Det är också en imponerande syn att se Cramos boduppställning. Cramo har levererat moderna c40-moduler till projektdepån, där vattenburen värme och luft/vattenväxlare är en självklarhet, och samtliga 160 manskapsbodar till omkring 450 byggarbetare. Överallt syns dessutom Cramos liftar, maskiner, säkerhetsställningar och skyddsutrustning. I ett stort tält finns mer Cramo-utrustning och en serviceplats.

– Vi ansvarar också för belysning, alla passagekort id06, rotations- och körgrindar, samt övervakning dagtid. Det innebär att alla transporter stannar här och får lossningshjälp om de behöver. Logistik och samordning är en viktig del av vårt uppdrag, säger Fredrik Wihlborg.

att arbeta med en projektdepå på större projekt är ett förhållandevis nytt koncept för Cramo. Det innebär, menar han, att arbetet blir mera fokuserat och effektivt. Personalstyrkan är liten men har hög kompetens och många års erfarenhet på Cramo. Språkkunskaperna är viktiga och det pratas både tyska, engelska, holländska och flera slaviska språk i depån. Ryno Sjögren, samordningsansvarig på plats och med 27 år i Cramo, instämmer.

– Vi samordnar den utländska arbetskraften och kan fixa det mesta som bostad, hotell eller camping. Vi har deltagit i byggprocessen från början och sitter med på byggmöten, därför vet vi behoven i förväg och kan förbereda tjänster och komma med förslag till lösningar.

Cramo har marknadens bredaste sortiment och det är viktigt att vi utnyttjar vår maskinpark på bästa sätt. På vårt förslag värms till exempel bygget upp med gasol som är mer effektivt än diesel, säger Ryno Sjögren.
– Det är sådant som inte kan prissättas i en offert, säger Fredrik Wihlborg.
Källa: Cramo

Senaste nyheter