Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

På plats på COP18

https://www.klimatsmart.se/images/news/mattias250x298.jpg

Mattias Goldmann och Maria Sunér Fleming från Svenskt Näringsliv är på plats på COP18. Mattias Goldmann: Hur är stämningen inför slutspurten? - Många av förhandlarna är lättade, eftersom mycket tekniskt arbete faktiskt har gått över förväntan bra. Men de stora, viktiga klimatåtagandena lyser med sin frånvaro så själv är jag faktiskt lite deppig. Hur agerar Sveriges delegation? - Med en underbar öppenhet och tillgänglighet, men jag skulle inte påstå att vi är pådrivande inom EU-gruppen och när det väl kommer till de stora mötena talar EU förstås med en röst. Vilken roll spelar näringslivet i förhandlingarna? - De som är direkt beroende av tuffa klimatmål driver på med massor av sidoevent och politiska påtryckningar, framför allt de som investerar i utsläppsminskande projekt och biobränslebranschen. I övrigt är näringslivet mycket mindre synligt än i Durban för ett år sen, också för att deras Expo-arena ligger en halvtimma bort från konferensen. Maria Sunér Fleming: Vilken är näringslivets roll i klimatförhandlingarna? - Vår roll skulle kunna vara väldigt mycket tydligare och starkare. Men det märks väldigt tydligt här att näringslivet är väldigt splittrat; oljeindustrin har en syn och de som levererar den förnybara tekniken en helt annan. Ur ett europeiskt perspektiv skulle vi alla tjäna på att man kom fram till ett avtal eftersom vi redan tagit fram ett strukturerat och – i relation till andra – ambitiöst klimatmål. Därför finns det allt att vinna på att spelplanen blir jämnare, och att motsvarande krav och helst också koldioxidskatt tas fram internationellt. Svenska delegationen lyfter fram att näringslivet ska bidra till klimatfinansieringen. Hur ser du på det? - Jag sätter stora frågetecken till den var privata delen i klimatfinansieringen ska komma ifrån. Man vill alltid ha avkastning på sin medverkan och jag har svårt att se hur det ska ske, särskilt när det gäller klimatanpassning. Vad är receptet för ett bra klimatavtal? - Kan man inte låsa in alla förhandlare här så får de sitta tills de är klara och släppa ut vit rök när de är klara? Och så behövs nog lite nya människor från alla parter…

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

På plats på COP18

2012-12-04
Mattias Goldmann.
Mattias Goldmann och Maria Sunér Fleming från Svenskt Näringsliv är på plats på COP18.

Mattias Goldmann:
Hur är stämningen inför slutspurten?
- Många av förhandlarna är lättade, eftersom mycket tekniskt arbete faktiskt har gått över förväntan bra. Men de stora, viktiga klimatåtagandena lyser med sin frånvaro så själv är jag faktiskt lite deppig.

Hur agerar Sveriges delegation?
- Med en underbar öppenhet och tillgänglighet, men jag skulle inte påstå att vi är pådrivande inom EU-gruppen och när det väl kommer till de stora mötena talar EU förstås med en röst.

Vilken roll spelar näringslivet i förhandlingarna?
- De som är direkt beroende av tuffa klimatmål driver på med massor av sidoevent och politiska påtryckningar, framför allt de som investerar i utsläppsminskande projekt och biobränslebranschen. I övrigt är näringslivet mycket mindre synligt än i Durban för ett år sen, också för att deras Expo-arena ligger en halvtimma bort från konferensen.

Maria Sunér Fleming:
Vilken är näringslivets roll i klimatförhandlingarna?
- Vår roll skulle kunna vara väldigt mycket tydligare och starkare. Men det märks väldigt tydligt här att näringslivet är väldigt splittrat; oljeindustrin har en syn och de som levererar den förnybara tekniken en helt annan. Ur ett europeiskt perspektiv skulle vi alla tjäna på att man kom fram till ett avtal eftersom vi redan tagit fram ett strukturerat och – i relation till andra – ambitiöst klimatmål. Därför finns det allt att vinna på att spelplanen blir jämnare, och att motsvarande krav och helst också koldioxidskatt tas fram internationellt.

Svenska delegationen lyfter fram att näringslivet ska bidra till klimatfinansieringen. Hur ser du på det?
- Jag sätter stora frågetecken till den var privata delen i klimatfinansieringen ska komma ifrån. Man vill alltid ha avkastning på sin medverkan och jag har svårt att se hur det ska ske, särskilt när det gäller klimatanpassning.

Vad är receptet för ett bra klimatavtal?
- Kan man inte låsa in alla förhandlare här så får de sitta tills de är klara och släppa ut vit rök när de är klara? Och så behövs nog lite nya människor från alla parter…

Senaste nyheter