Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Oväntat lätt minska utsläpp i vardagen

https://www.klimatsmart.se/images/news/gustavsberg130x120.gif

Inför klimatmötet i Köpenhamn ökar nu åter diskussionerna och medvetenheten kring hur vi kan minska koldioxidutsläppen. Ett enkelt sätt är att byta ut kranarna i kök och badrum mot en energisparande variant. På det viset kan ett hushåll spara ca 2 ton koldioxid på ett år - det är lika mycket koldioxid som du sparar genom att köra en miljöbil under motsvarande tid. En studie gjord av IVF Industriforskning och utveckling AB visar att ett större hushåll, som förbrukar 5 000 kWh energi för eluppvärmt tappvarmvatten årligen, kan spara 2 ton koldioxid per år genom att byta till energisparande kranar. Att de små, vardagliga energibovarna får minst lika stor effekt som de stora, är alltså bevisat. IVF:s studie klargör att det finns mycket man kan göra för miljön bara genom att se över vilka kranar man har i kök och badrum och det till en kostnad som är tio gånger mindre än vid inköp av miljöbil. Testresultaten förutsätter att hushållet installerar kranen Nautic från Gustavsberg eftersom den är först i Sverige med så kallad energisparande teknik. - Vattensparteknik kan sägas vara standard bland svenska blandare idag, men energisparteknik är helt nytt. Tekniken är enkel och lättanvänd; blandarens ursprungsläge ger tillräckligt varmt vatten för diskning, dusch och handtvätt. Handtaget måste helt enkelt föras fullt ut till vänster för maxtemperatur och riktigt hett vatten. Om du släpper återgår handtaget till ursprungsläge automatiskt, säger Matti Weineland, Kvalitets- och miljöansvarig för blandare hos Villeroy & Boch Gustavsberg AB. Genom att byta ut tre av hushållets alla kranar mot nya, resurssnåla, går det att sänka energianvändningen för varmvatten med 40 procent. Elen du sparar genom att byta från vanligt förekommande ettgreppsblandare gör att investeringen återbetalar sig själv på ungefär tre år. Nautic finns som tvättställsblandare, badkarsblandare, duschblandare, duschset, bidéblandare och köksblandare. För mer information är du välkommen att kontakta: Matti Weineland, Kvalitets- och miljöchef för blandare hos Villeroy & Boch Gustavsberg AB, matti.weineland@gustavsberg.com, 070-520 00 92.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Oväntat lätt minska utsläpp i vardagen

2009-12-07
Inför klimatmötet i Köpenhamn ökar nu åter diskussionerna och medvetenheten kring hur vi kan minska koldioxidutsläppen. Ett enkelt sätt är att byta ut kranarna i kök och badrum mot en energisparande variant. På det viset kan ett hushåll spara ca 2 ton koldioxid på ett år - det är lika mycket koldioxid som du sparar genom att köra en miljöbil under motsvarande tid.

En studie gjord av IVF Industriforskning och utveckling AB visar att ett större hushåll, som förbrukar 5 000 kWh energi för eluppvärmt tappvarmvatten årligen, kan spara 2 ton koldioxid per år genom att byta till energisparande kranar. Att de små, vardagliga energibovarna får minst lika stor effekt som de stora, är alltså bevisat.

IVF:s studie klargör att det finns mycket man kan göra för miljön bara genom att se över vilka kranar man har i kök och badrum och det till en kostnad som är tio gånger mindre än vid inköp av miljöbil. Testresultaten förutsätter att hushållet installerar kranen Nautic från Gustavsberg eftersom den är först i Sverige med så kallad energisparande teknik.

- Vattensparteknik kan sägas vara standard bland svenska blandare idag, men energisparteknik är helt nytt. Tekniken är enkel och lättanvänd; blandarens ursprungsläge ger tillräckligt varmt vatten för diskning, dusch och handtvätt. Handtaget måste helt enkelt föras fullt ut till vänster för maxtemperatur och riktigt hett vatten. Om du släpper återgår handtaget till ursprungsläge automatiskt, säger Matti Weineland, Kvalitets- och miljöansvarig för blandare hos Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Genom att byta ut tre av hushållets alla kranar mot nya, resurssnåla, går det att sänka energianvändningen för varmvatten med 40 procent. Elen du sparar genom att byta från vanligt förekommande ettgreppsblandare gör att investeringen återbetalar sig själv på ungefär tre år.

Nautic finns som tvättställsblandare, badkarsblandare, duschblandare, duschset, bidéblandare och köksblandare.

För mer information är du välkommen att kontakta:
Matti Weineland, Kvalitets- och miljöchef för blandare hos Villeroy & Boch Gustavsberg AB, matti.weineland@gustavsberg.com, 070-520 00 92.
Källa: Gustavsberg

Senaste nyheter