Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Orolig vindkraft inför norskt samarbete

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskvindkraftforening250x98h.gif

Sveriges och Norges regeringar har nyligen tecknat ett avtal om en gemensam elcertifikatmarknad för förnybar elproduktion. Oro finns att det kommer slå mot utbyggnaden av den svenska vindkraften. Tidningen Svensk Vindkraft frågade aktörer i energibranschen hur de såg på ett samarbete om en gemensam elcertifikatmarknad inför samarbetsavtalet mellan Sverige och Norge som tecknades 8 december. Generellt sett uttryckte svenska branschorganisationer och företag oro medan man i Norge var betydligt mer positiv. I Sverige varnade man för risken för lägre priser på elcertifikat som kan leda till minskad utbyggnad av certifikatberättigade elproduktion som vindkraft. Bland de svenska rösterna fanns uttalanden som: … Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Norge har lägre kostnader för ny förnybar elproduktion med sina goda naturliga förutsättningar. Christer Söderberg ordförande i SERO … Svenska elkonsumenter är knappast intresserade av att betala investeringar i Norge och inte tvärtom heller. Michael Henriksson vd på Nordex i Sverige … Det är inte säkert att alla de kraftslag som är certifikatberättigade i Sverige behöver vara det i Norge för att vara lönsam. De kanske byggs ändå. Vad händer då med priserna på elcertifikaten om den kraften kommer in i systemet? Måns Holst vd på Triventus Fredrik Lindahl, ordförande Svensk Vindkraftförening, meddelar att föreningen följer arbetet och är med i debatten för att kunna påverka. Tidningen Svensk vindkrafts granskning av det nya elcertifikatsystemet publiceras den 23 december 2010. Läs tidningsartiklarna på föreningens hemsida, svensk-vindkraft.org. Vid frågor, kontakta: Fredrik Lindahl, 0704-449 094, fredrik@slitevind.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Orolig vindkraft inför norskt samarbete

2010-12-23
Sveriges och Norges regeringar har nyligen tecknat ett avtal om en gemensam elcertifikatmarknad för förnybar elproduktion. Oro finns att det kommer slå mot utbyggnaden av den svenska vindkraften.

Tidningen Svensk Vindkraft frågade aktörer i energibranschen hur de såg på ett samarbete om en gemensam elcertifikatmarknad inför samarbetsavtalet mellan Sverige och Norge som tecknades 8 december. Generellt sett uttryckte svenska branschorganisationer och företag oro medan man i Norge var betydligt mer positiv. I Sverige varnade man för risken för lägre priser på elcertifikat som kan leda till minskad utbyggnad av certifikatberättigade elproduktion som vindkraft.

Bland de svenska rösterna fanns uttalanden som:
… Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Norge har lägre kostnader för ny förnybar elproduktion med sina goda naturliga förutsättningar.
Christer Söderberg ordförande i SERO

… Svenska elkonsumenter är knappast intresserade av att betala investeringar i Norge och inte tvärtom heller.
Michael Henriksson vd på Nordex i Sverige

… Det är inte säkert att alla de kraftslag som är certifikatberättigade i Sverige behöver vara det i Norge för att vara lönsam. De kanske byggs ändå. Vad händer då med priserna på elcertifikaten om den kraften kommer in i systemet?
Måns Holst vd på Triventus

Fredrik Lindahl, ordförande Svensk Vindkraftförening, meddelar att föreningen följer arbetet och är med i debatten för att kunna påverka.

Tidningen Svensk vindkrafts granskning av det nya elcertifikatsystemet publiceras den 23 december 2010. Läs tidningsartiklarna på föreningens hemsida, svensk-vindkraft.org.

Vid frågor, kontakta: Fredrik Lindahl, 0704-449 094,
fredrik@slitevind.se.

Senaste nyheter