Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Örebros klimatarbete utvecklas i rätt riktning

https://www.klimatsmart.se/images/news/farr250x163.png

Örebro kommuns förvaltningar och bolag har minskat sin klimatbelastning rejält de senaste åren. Om nuvarande trend fortsätter kommer målet om en halvering till 2020 att överträffas med god marginal. För att nå det mål som gäller alla aktörer inom kommunens gränser måste förändringstakten öka. Örebro kommun har följt upp den klimatplan som beslutades av kommunfullmäktige 2010. Uppföljningen visar att de kommunala förvaltningarnas och bolagens klimatbelastning minskat med 28 procent mellan 2000 och 2012. Om de senaste årens trend håller i sig kommer delmålet om en halvering till 2020 att uppfyllas med god marginal. – Främst är det ett målinriktat arbete på energisidan som ger resultat, både i form av minskad klimatbelastning och ekonomiska besparingar för kommunen, kommenterar Per Elvingson, klimatstrateg vid Kommunledningskontoret och ansvarig för uppföljningen. En åtgärd som ännu inte gör avtryck i siffrorna, men vars effekt kommer att bli påtaglig, är den satsning på vindkraft som ska göra kommunen självförsörjande på förnybar el till 2020. Andra viktiga åtgärder är den fortsatta satsningen på biogas och mer energieffektiva fordon samt de kommunala kökens arbete med att minska matens klimatbelastning. Klimatbelastningen från alla boende och verksamheter inom Örebro kommuns gränser har minskat med 16 procent mellan 2000 och 2012. Minskningen beror främst på halverad klimatbelastning från oljeanvändningen, men trenden är positiv även för fjärrvärme och transporter. – Förändringstakten behöver öka för att nå målet, en minskning med 40 procent till 2020. Med samma takt som hittills når vi ungefär 35 procent, säger Per. Två större insatser som kommer att märkas framöver är att Eon har installerat en panna som minskar användningen av fossila bränslen i fjärrvärmen och att Örebro ihop med Kumla kommun har startat ett vindkraftsbolag. När det gäller energianvändning och transporter är många aktörer inblandade, och kommunens möjligheter att påverka är begränsade. Här har det större betydelse med beslut på nationell och EU-nivå. – Vi är glada åt de fina siffrorna för Örebro kommuns verksamheter, som i största utsträckning är resultatet av lönsamma åtgärder. Det visar att vi menar allvar med att vara föregångare och att vi städar framför egen dörr. Nästa steg är att ytterligare bredda klimatarbetet och tillsammans med andra aktörer öka förändringstakten så de övergripande målen nås till 2020, säger Lennart Bondeson, kommunalråd (KD) med ansvar för klimatfrågorna.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Örebros klimatarbete utvecklas i rätt riktning

2013-08-27
Örebro kommuns förvaltningar och bolag har minskat sin klimatbelastning rejält de senaste åren. Om nuvarande trend fortsätter kommer målet om en halvering till 2020 att överträffas med god marginal. För att nå det mål som gäller alla aktörer inom kommunens gränser måste förändringstakten öka.

Örebro kommun har följt upp den klimatplan som beslutades av kommunfullmäktige 2010. Uppföljningen visar att de kommunala förvaltningarnas och bolagens klimatbelastning minskat med 28 procent mellan 2000 och 2012. Om de senaste årens trend håller i sig kommer delmålet om en halvering till 2020 att uppfyllas med god marginal.

– Främst är det ett målinriktat arbete på energisidan som ger resultat, både i form av minskad klimatbelastning och ekonomiska besparingar för kommunen, kommenterar Per Elvingson, klimatstrateg vid Kommunledningskontoret och ansvarig för uppföljningen.

En åtgärd som ännu inte gör avtryck i siffrorna, men vars effekt kommer att bli påtaglig, är den satsning på vindkraft som ska göra kommunen självförsörjande på förnybar el till 2020.

Andra viktiga åtgärder är den fortsatta satsningen på biogas och mer energieffektiva fordon samt de kommunala kökens arbete med att minska matens klimatbelastning.

Klimatbelastningen från alla boende och verksamheter inom Örebro kommuns gränser har minskat med 16 procent mellan 2000 och 2012. Minskningen beror främst på halverad klimatbelastning från oljeanvändningen, men trenden är positiv även för fjärrvärme och transporter.

– Förändringstakten behöver öka för att nå målet, en minskning med 40 procent till 2020. Med samma takt som hittills når vi ungefär 35 procent, säger Per.

Två större insatser som kommer att märkas framöver är att Eon har installerat en panna som minskar användningen av fossila bränslen i fjärrvärmen och att Örebro ihop med Kumla kommun har startat ett vindkraftsbolag.

När det gäller energianvändning och transporter är många aktörer inblandade, och kommunens möjligheter att påverka är begränsade. Här har det större betydelse med beslut på nationell och EU-nivå.

– Vi är glada åt de fina siffrorna för Örebro kommuns verksamheter, som i största utsträckning är resultatet av lönsamma åtgärder. Det visar att vi menar allvar med att vara föregångare och att vi städar framför egen dörr. Nästa steg är att ytterligare bredda klimatarbetet och tillsammans med andra aktörer öka förändringstakten så de övergripande målen nås till 2020, säger Lennart Bondeson, kommunalråd (KD) med ansvar för klimatfrågorna.

Senaste nyheter