Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Örebro satsar på "Gå och cykla till skolan"

https://www.klimatsmart.se/images/news/cyy250x163.jpg

Den nationella utmaningen "Gå och cykla till skolan", som vänder sig till landets elever i förskoleklass och årskurs 1?6, arrangeras i höst för åttonde gången. Skolorna ska under två valfria veckor under september och oktober samla respoäng genom att elever går, cyklar eller reser kollektivt till och från skolan. Den skola som lyckas samla in flest respoäng vinner 15 000 kronor. I år, liksom förra året, delar Örebro kommun ut ett särskilt pris på 5 000 kronor till bästa Örebro-skola – något som förhoppningsvis lockar ännu fler av Örebros skolor att anta utmaningen. – Vi vill uppmuntra alla skolor i Örebro att arbeta med trafik- och miljöfrågor och tävlingsmomentet gör en viktig fråga extra engagerande, säger Greta Åström, teknik- och miljöpedagog i Örebro kommun. När barn och familjer väljer att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan får vi en säkrare trafikmiljö runt skolorna, samtidigt som vi hjälper barn och unga att lägga grunden till miljövänligare resvanor. Örebro kommun har i många år arbetat med trafik och miljö på skolor. Det ingår i skolans läroplaner men kommunen har också satsat på särskilda trafik- och miljöpedagoger som ger inspiration, tar fram material och stöttar skolornas pedagoger. – Vi jobbar med allt från avfalls- och vattenlektioner och visningar av vattenverket till trafikdiplomeringar och skräpletardagar, och vi lägger stor vikt vid att göra allt utifrån barnens ålder och nivå. Det handlar om att skapa intresse för det vi vuxna kallar för hållbar utveckling, säger Greta Åström. – I oktober inviger vi en ny interaktiv utställning på Tekniska kvarnen som kommer att vara en viktig del i vårt fortsatta arbete med hållbar utveckling i skolan, fortsätter Greta Åström.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Örebro satsar på "Gå och cykla till skolan"

2013-08-28
Den nationella utmaningen "Gå och cykla till skolan", som vänder sig till landets elever i förskoleklass och årskurs 1?6, arrangeras i höst för åttonde gången. Skolorna ska under två valfria veckor under september och oktober samla respoäng genom att elever går, cyklar eller reser kollektivt till och från skolan. Den skola som lyckas samla in flest respoäng vinner 15 000 kronor.

I år, liksom förra året, delar Örebro kommun ut ett särskilt pris på 5 000 kronor till bästa Örebro-skola – något som förhoppningsvis lockar ännu fler av Örebros skolor att anta utmaningen.

– Vi vill uppmuntra alla skolor i Örebro att arbeta med trafik- och miljöfrågor och tävlingsmomentet gör en viktig fråga extra engagerande, säger Greta Åström, teknik- och miljöpedagog i Örebro kommun.

När barn och familjer väljer att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan får vi en säkrare trafikmiljö runt skolorna, samtidigt som vi hjälper barn och unga att lägga grunden till miljövänligare resvanor.

Örebro kommun har i många år arbetat med trafik och miljö på skolor. Det ingår i skolans läroplaner men kommunen har också satsat på särskilda trafik- och miljöpedagoger som ger inspiration, tar fram material och stöttar skolornas pedagoger.

– Vi jobbar med allt från avfalls- och vattenlektioner och visningar av vattenverket till trafikdiplomeringar och skräpletardagar, och vi lägger stor vikt vid att göra allt utifrån barnens ålder och nivå. Det handlar om att skapa intresse för det vi vuxna kallar för hållbar utveckling, säger Greta Åström.

– I oktober inviger vi en ny interaktiv utställning på Tekniska kvarnen som kommer att vara en viktig del i vårt fortsatta arbete med hållbar utveckling i skolan, fortsätter Greta Åström.

Läs mer om utmaningen "Gå och cykla till skolan": www.trafikkalendern.se/

Senaste nyheter