Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Örebro prisas för smart ekologisk mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebrokommundiplom234x153.png

30 kommuner och landsting har klassat in i årets Ekomatsliga* och premierades av landsbygdsminister Eskil Erlandsson under en ceremoni på Operakällaren i Stockholm den 12 augusti. Det nationella målet om 25 procent 2010 nåddes av några kommuner och landsting i Sverige. Priset som gällde inköpen under 2010 gick till Lunds kommun som leder ligan med sina 35 procent ekologiska inköp. Örebro kommun passerade under våren målet med råge och nu är hela 32 procent av de totala livsmedelsinköpen i kommunen ekologiska. — Det är en fantastisk utveckling som i hög utsträckning beror på alla engagerade i hela kostorganisationen, säger Marie Janson, planerare på Klimatkontoret och den som ansvarat för flera projekt kring mat och miljö. Uppskattningen och diplomet får ses som en uppmuntran och ökar motivation att vässa oss ytterligare i arbetet med Smartare mat, fortsätter hon. Nästa mål är att minska svinnet, och arbeta för att maten ska påverka klimatet så litet som möjligt. — När offentlig verksamhet köper in ekologiska och etiskt märkta produkter får det stort genomslag på marknaden. På så sätt är vi med och påverkar utvecklingen i en positiv utveckling, något som är viktigt att ha med sig i vardagsslitet i köket, avslutar hon. Diplomet för Örebros räkning mottogs av Barbro Johansson, kostchef för skolområde sydväst. *Ekomatsligan är en årlig sammanställning över vilka kommuner och landsting som serverar mest ekologisk mat i landet. EkoMatCentrum som gör rankinglistan är en nationell förening som verkar för hållbarhetsfrågor som klimat, miljö och ekologi.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Örebro prisas för smart ekologisk mat

2011-08-19
På bilden från vänster: Carin Enfors och Eva
Fröman från Ekomatcentrum, landsbygdsminister
Eskil Erlandsson (C), kostchef Barbro Johansson
och planerare Marie Janson.
30 kommuner och landsting har klassat in i årets Ekomatsliga* och premierades av landsbygdsminister Eskil Erlandsson under en ceremoni på Operakällaren i Stockholm den 12 augusti. Det nationella målet om 25 procent 2010 nåddes av några kommuner och landsting i Sverige. Priset som gällde inköpen under 2010 gick till Lunds kommun som leder ligan med sina 35 procent ekologiska inköp. Örebro kommun passerade under våren målet med råge och nu är hela 32 procent av de totala livsmedelsinköpen i kommunen ekologiska.

— Det är en fantastisk utveckling som i hög utsträckning beror på alla engagerade i hela kostorganisationen, säger Marie Janson, planerare på Klimatkontoret och den som ansvarat för flera projekt kring mat och miljö. Uppskattningen och diplomet får ses som en uppmuntran och ökar motivation att vässa oss ytterligare i arbetet med Smartare mat, fortsätter hon.

Nästa mål är att minska svinnet, och arbeta för att maten ska påverka klimatet så litet som möjligt.

— När offentlig verksamhet köper in ekologiska och etiskt märkta produkter får det stort genomslag på marknaden. På så sätt är vi med och påverkar utvecklingen i en positiv utveckling, något som är viktigt att ha med sig i vardagsslitet i köket, avslutar hon.

Diplomet för Örebros räkning mottogs av Barbro Johansson, kostchef för skolområde sydväst.

*Ekomatsligan är en årlig sammanställning över vilka kommuner och landsting som serverar mest ekologisk mat i landet. EkoMatCentrum som gör rankinglistan är en nationell förening som verkar för hållbarhetsfrågor som klimat, miljö och ekologi.

Senaste nyheter