Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Om TCO Developments hållbarhetscertifiering av Samsungs Galaxy S4

https://www.klimatsmart.se/images/news/tcodevelopmentny250x42.png

International Campaign for Responsible Technology, ICRT, kritiserar att Samsungs Galaxy S4 har blivit certifierad enligt hållbarhetscertifieringen TCO Certified. I kritiken lyfts bland annat fram flera cancerfall bland arbetare på några av Samsungs fabriker och att Samsung finns med på internationella fackets, IFS, lista över företag som har en ”anti-facklig policy”. TCO Certified är ett certifieringsprogram för IT-produkter som drivs av TCO Development, en verksamhet som ägs av den svenska fackliga centralorganisationen TCO. TCO Development har satt upp krav samt granskat och godkänt de granskningar som en tredje oberoende part utfört avseende Samsung Galaxy S4. Certifieringen avser olika egenskaper hos den enskilda produkten samt förhållanden kring produktionen av denna, inte hela varumärket. TCO Development ser mycket allvarligt på den framförda kritiken och har inlett en utredning av om kritiken berör produktionen av Samsung Galaxy S4. Om så är fallet kommer TCO Development att ställa krav på åtgärder. Vi kommer även att uppmana Samsung att publicera de revisionsrapporter som ligger grund för själva certifieringen. TCO Development har kontaktat Samsung för att höra hur företaget ser på kritiken och om det finns någon koppling mellan händelserna och produktionen av Samsungs Galaxy S4. Problemen i IT-industrin med undermålig arbetsmiljö i leverantörsleden, brister i att möta ILO:s kärnkonventioner inklusive fackliga rättigheter är kända och väldokumenterade. Detta är anledningen till att krav på socialt ansvar i produktionen infördes i TCO Certified redan 2009. TCO Development har inget vinstkrav från sin ägare och verksamhetens huvudsyfte är att driva på utvecklingen av IT-produkter i en mer hållbar riktning. Ett viktigt område som verksamheten fokuserar på är att IT-industrin ska ta ett större ansvar för sociala förhållanden i produktionen. Centralorganisationen TCO står bakom arbetet med TCO Certified och ser det som ett sätt för facket att påverka IT-industrin i en mer hållbar riktning. Vår syn på saken är att vi åstadkommer störst effekt genom arbeta med de stora aktörerna på marknaden, där Samsung är en av dem. Genom att ställa krav på deras produkter och kontrollera att dessa efterlevs så gör vi skillnad. Samsung har tagit viktiga steg genom att certifiera produkten Galaxy S4 enligt TCO Certified. Certifieringen innebär att Samsung ökar sin transparens samt att de gör ett åtagande att följa uppsatta regler. Samsung har klivit in i ett system av tredjepartskontroller och kontinuerliga uppföljningar av sitt arbete med socialt ansvarsfull produktion. Genom detta system finns ett sätt att hantera eventuella framtida överträdelser mot mänskliga rättigheter. (Se mer om TCO Development och TCO Certified på följande sidor). Vi välkomnar alla intressenter att tillsammans med TCO Development bidra till att IT-industrin tar ett större ansvar för både de miljömässiga och sociala utmaningar som finns i IT-branschen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Om TCO Developments hållbarhetscertifiering av Samsungs Galaxy S4

2013-06-05
International Campaign for Responsible Technology, ICRT, kritiserar att Samsungs Galaxy S4 har blivit certifierad enligt hållbarhetscertifieringen TCO Certified. I kritiken lyfts bland annat fram flera cancerfall bland arbetare på några av Samsungs fabriker och att Samsung finns med på internationella fackets, IFS, lista över företag som har en ”anti-facklig policy”.

TCO Certified är ett certifieringsprogram för IT-produkter som drivs av TCO Development, en verksamhet som ägs av den svenska fackliga centralorganisationen TCO. TCO Development har satt upp krav samt granskat och godkänt de granskningar som en tredje oberoende part utfört avseende Samsung Galaxy S4. Certifieringen avser olika egenskaper hos den enskilda produkten samt förhållanden kring produktionen av denna, inte hela varumärket.

TCO Development ser mycket allvarligt på den framförda kritiken och har inlett en utredning av om kritiken berör produktionen av Samsung Galaxy S4. Om så är fallet kommer TCO Development att ställa krav på åtgärder. Vi kommer även att uppmana Samsung att publicera de revisionsrapporter som ligger grund för själva certifieringen.

TCO Development har kontaktat Samsung för att höra hur företaget ser på kritiken och om det finns någon koppling mellan händelserna och produktionen av Samsungs Galaxy S4.

Problemen i IT-industrin med undermålig arbetsmiljö i leverantörsleden, brister i att möta ILO:s kärnkonventioner inklusive fackliga rättigheter är kända och väldokumenterade. Detta är anledningen till att krav på socialt ansvar i produktionen infördes i TCO Certified redan 2009.

TCO Development har inget vinstkrav från sin ägare och verksamhetens huvudsyfte är att driva på utvecklingen av IT-produkter i en mer hållbar riktning. Ett viktigt område som verksamheten fokuserar på är att IT-industrin ska ta ett större ansvar för sociala förhållanden i produktionen.

Centralorganisationen TCO står bakom arbetet med TCO Certified och ser det som ett sätt för facket att påverka IT-industrin i en mer hållbar riktning. Vår syn på saken är att vi åstadkommer störst effekt genom arbeta med de stora aktörerna på marknaden, där Samsung är en av dem. Genom att ställa krav på deras produkter och kontrollera att dessa efterlevs så gör vi skillnad.

Samsung har tagit viktiga steg genom att certifiera produkten Galaxy S4 enligt TCO Certified. Certifieringen innebär att Samsung ökar sin transparens samt att de gör ett åtagande att följa uppsatta regler. Samsung har klivit in i ett system av tredjepartskontroller och kontinuerliga uppföljningar av sitt arbete med socialt ansvarsfull produktion. Genom detta system finns ett sätt att hantera eventuella framtida överträdelser mot mänskliga rättigheter. (Se mer om TCO Development och TCO Certified på följande sidor).

Vi välkomnar alla intressenter att tillsammans med TCO Development bidra till att IT-industrin tar ett större ansvar för både de miljömässiga och sociala utmaningar som finns i IT-branschen.

Senaste nyheter