Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ökad elproduktion ur tidvattenströmmar

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Energimyndigheten har beviljat Minesto 4,9 miljoner kronor i stöd för att genomföra projektet ”Utveckling och prestandatest av prototyp för strömmande tidvattenkraftverk”. Projektet som nu får stöd från Energimyndigheten avser experimentell utveckling av Minestos koncept för strömmande tidvattenkraftverk. Tekniken bedöms ha förutsättningar för framtida kostnadseffektiv utvinning av el ur djupa, långsamt strömmande tidvattenflöden. Inom projektet ska en prototyp utvecklas, tillverkas och testas i laboratoriemiljö i Göteborg och därefter genomgå havstester i Strangford Lough, Nordirland. Uppdraget inom ”Energiforskning och innovation” innebär att Energimyndigheten verkar för omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem och stödjer utveckling av teknik som kan kommersialiseras av svenskt näringsliv. I Sverige finns inte den typen av tidvatten som tekniken ska användas till. Därför kommer Minestos tekniska innovation inte att förväntas bidra till omställningen av Sveriges energisystem. – Däremot ser vi att tekniken kan ge svenskt näringsliv förutsättningar för export. Att utvinna el ur djupa och långsamt strömmande vattenflöden är ett område där det globalt kan finnas en framtida stor tekniskt och ekonomiskt utvinningsbar förnybar energipotential, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef för Energimyndighetens teknikavdelning. Om tekniken Minestos koncept baseras på en teknisk innovation som har sitt ursprung i flygteknikutveckling inom Saab Group. Konceptet kan liknas vid en roderstyrd undervattensdrake fäst i havsbottnen. Med hjälp av ett flytkraftregleringssystem kan verkets djupposition kontrolleras. Tidvattenströmningen förbi verket ger upphov till hydrodynamiska lyftkrafter som gör att det kan glida kontrollerat genom havsvattnet längs en förutbestämd bana. Verkets glidhastighet kan bli flera gånger högre än den omgivande strömningshastigheten. På så sätt kan verkets turbin förses med ett mycket mer energirikt flöde. Turbinens rotation driver en generator. Minesto skapades för att kommersialisera innovationen och bedriver sin utvecklingsverksamhet i Göteborg. Teknikens framtida primärmarknad bedöms i dagsläget vara Storbritannien, vilket även är det land där havstesterna i det aktuella projektet ska genomföras. Övriga länder med i dagsläget identifierade kommersiellt gångbara områden för strömmande tidvattenkraft i allmänhet är bland andra Irland, Frankrike, Portugal, Kina, Kanada, Japan och Sydkorea. För mer information, kontakta: Ola Westberg, 016 - 544 20 36.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ökad elproduktion ur tidvattenströmmar

2011-10-28
Energimyndigheten har beviljat Minesto 4,9 miljoner kronor i stöd för att genomföra projektet ”Utveckling och prestandatest av prototyp för strömmande tidvattenkraftverk”.

Projektet som nu får stöd från Energimyndigheten avser experimentell utveckling av Minestos koncept för strömmande tidvattenkraftverk. Tekniken bedöms ha förutsättningar för framtida kostnadseffektiv utvinning av el ur djupa, långsamt strömmande tidvattenflöden. Inom projektet ska en prototyp utvecklas, tillverkas och testas i laboratoriemiljö i Göteborg och därefter genomgå havstester i Strangford Lough, Nordirland.

Uppdraget inom ”Energiforskning och innovation” innebär att Energimyndigheten verkar för omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem och stödjer utveckling av teknik som kan kommersialiseras av svenskt näringsliv.

I Sverige finns inte den typen av tidvatten som tekniken ska användas till. Därför kommer Minestos tekniska innovation inte att förväntas bidra till omställningen av Sveriges energisystem.

– Däremot ser vi att tekniken kan ge svenskt näringsliv förutsättningar för export. Att utvinna el ur djupa och långsamt strömmande vattenflöden är ett område där det globalt kan finnas en framtida stor tekniskt och ekonomiskt utvinningsbar förnybar energipotential, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef för Energimyndighetens teknikavdelning.
Om tekniken

Minestos koncept baseras på en teknisk innovation som har sitt ursprung i flygteknikutveckling inom Saab Group. Konceptet kan liknas vid en roderstyrd undervattensdrake fäst i havsbottnen. Med hjälp av ett flytkraftregleringssystem kan verkets djupposition kontrolleras. Tidvattenströmningen förbi verket ger upphov till hydrodynamiska lyftkrafter som gör att det kan glida kontrollerat genom havsvattnet längs en förutbestämd bana. Verkets glidhastighet kan bli flera gånger högre än den omgivande strömningshastigheten. På så sätt kan verkets turbin förses med ett mycket mer energirikt flöde. Turbinens rotation driver en generator.

Minesto skapades för att kommersialisera innovationen och bedriver sin utvecklingsverksamhet i Göteborg. Teknikens framtida primärmarknad bedöms i dagsläget vara Storbritannien, vilket även är det land där havstesterna i det aktuella projektet ska genomföras. Övriga länder med i dagsläget identifierade kommersiellt gångbara områden för strömmande tidvattenkraft i allmänhet är bland andra Irland, Frankrike, Portugal, Kina, Kanada, Japan och Sydkorea.

För mer information, kontakta:
Ola Westberg, 016 - 544 20 36.

Senaste nyheter