Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nytt spännande år för vindkraften i norr

https://www.klimatsmart.se/images/news/stefanlundmark250x211.jpg

2010 etablerade sig Vindkraften på allvar som en ny och viktig industrigren i Piteå och Norrbotten. Nu blickar Stefan Lundmark, vindkraftssamordnare och projektledare för Vindkraftscentrum i Barentsregionen, framåt mot ett nytt spännande år. - Vi har många intressanta saker på gång som ska sjösättas, säger Lundmark, och nämner bland annat satsningarna på både forskning och utbildning. 2010 blev på många sätt ett viktigt år för den framtida etableringen av vindkraft i norra Sverige. Den 4 mars gav regeringen klartecken för bygget av den stora vindkraftsparken i Markbygden där 1 101 vindkraftverk planeras. - Ett viktigt principbeslut, betonar Lundmark. Den första pilotparken, med tolv verk, är redan uppförd på en höjd som heter Dragaliden utanför byn Koler. Den invigdes också under året av miljöminister Anderas Carlgren. I samma veva undertecknade Piteå kommun, Pite hamn och den tyska tillverkaren av vindturbiner, ENERCON, en avsiktsförklaring för bygget av en tornfabrik på Haraholmen. Den kommer att etableras om den stora vindkraftsparken blir verklighet. - Glädjande under året var också att vindkraften genom ENERCON och rekryteringsföretaget Palm & Partner genererade 77 nya jobb i kommunen, säger Lundmark. År 2011 blir lite av ett mellanår vad beträffar själva vindkraftsutbyggnaden i Markbygden. Den andra pilotparken i Markbygden, med åtta verk på Stor-Blåliden, byggs troligen under 2012. Går sedan allt enligt planerna så påbörjas första etappen av den jättestora parken under 2013. Då handlar det om drygt 300 verk. Under tiden rustar Piteå kommun och Vindkraftcentrum för vad som komma skall. Bland annat planeras för start av en yrkeshögskoleutbildning till vindkraftstekniker för branschen. Luleå tekniska universitet, LTU, står tillsammans med forskningskoncernen Swerea (där bland annat Sicomp i Öjebyn ingår) i startgroparna för etablerandet av ett nytt forskningscentrum om vindkraft i kallt klimat och skoglig miljö. - Samtidigt fortsätter vårt arbete med att preparera det lokala och regionala näringslivet för vad som komma skall, säger Lundmark men påminner också om andra satsningar. - Skellefteå Kraft och Fortum börjar ju snart bygget av den stora parken på hundra verk i Blaiken i Sorsele och Storumans kommuner. Detta i kombination med flera andra mindre parker gör att vindkraften redan är en ny och viktig industrigren i norra Sverige.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nytt spännande år för vindkraften i norr

2011-01-10
2010 etablerade sig Vindkraften på allvar som en ny och viktig industrigren i Piteå och Norrbotten. Nu blickar Stefan Lundmark, vindkraftssamordnare och projektledare för Vindkraftscentrum i Barentsregionen, framåt mot ett nytt spännande år.

- Vi har många intressanta saker på gång som ska sjösättas, säger Lundmark, och nämner bland annat satsningarna på både forskning och utbildning.
2010 blev på många sätt ett viktigt år för den framtida etableringen av vindkraft i norra Sverige. Den 4 mars gav regeringen klartecken för bygget av den stora vindkraftsparken i Markbygden där 1 101 vindkraftverk planeras.
- Ett viktigt principbeslut, betonar Lundmark.

Den första pilotparken, med tolv verk, är redan uppförd på en höjd som heter Dragaliden utanför byn Koler. Den invigdes också under året av miljöminister Anderas Carlgren.
I samma veva undertecknade Piteå kommun, Pite hamn och den tyska tillverkaren av vindturbiner, ENERCON, en avsiktsförklaring för bygget av en tornfabrik på Haraholmen. Den kommer att etableras om den stora vindkraftsparken blir verklighet.
- Glädjande under året var också att vindkraften genom ENERCON och rekryteringsföretaget Palm & Partner genererade 77 nya jobb i kommunen, säger Lundmark.

År 2011 blir lite av ett mellanår vad beträffar själva vindkraftsutbyggnaden i Markbygden. Den andra pilotparken i Markbygden, med åtta verk på Stor-Blåliden, byggs troligen under 2012. Går sedan allt enligt planerna så påbörjas första etappen av den jättestora parken under 2013. Då handlar det om drygt 300 verk.
Under tiden rustar Piteå kommun och Vindkraftcentrum för vad som komma skall. Bland annat planeras för start av en yrkeshögskoleutbildning till vindkraftstekniker för branschen.
Luleå tekniska universitet, LTU, står tillsammans med forskningskoncernen Swerea (där bland annat Sicomp i Öjebyn ingår) i startgroparna för etablerandet av ett nytt forskningscentrum om vindkraft i kallt klimat och skoglig miljö.
- Samtidigt fortsätter vårt arbete med att preparera det lokala och regionala näringslivet för vad som komma skall, säger Lundmark men påminner också om andra satsningar.
- Skellefteå Kraft och Fortum börjar ju snart bygget av den stora parken på hundra verk i Blaiken i Sorsele och Storumans kommuner. Detta i kombination med flera andra mindre parker gör att vindkraften redan är en ny och viktig industrigren i norra Sverige.

Senaste nyheter