Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nytt giftalarm: Triclosan i deodoranter är farligt

https://www.klimatsmart.se/images/news/cogerd250x73n.png

För oss alla som är intresserade och medvetna blir vi föga förvånad när det kommer nya rapporter om gifter. Att ta del av Svenskt Vattens rapport om Triclosan i deodoranter får oss ändå att bli mörkrädd. Så här skriver Svenskt vatten på sin hemsida; "Miljöfarliga deodoranter är vanliga i taxfreehandeln, enligt en ny rapport från Svenskt Vatten. – Det är alarmerande. Resebolagen måste ta sitt ansvar och plocka bort alla deodoranter med triclosan, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten." I rapporten Toxfree Taxfree granskas hur deodoranter med det för vattenmiljön giftiga ämnet Triclosan säljs taxfree av svenska och nordiska resebolag. De resebolag som har granskats är: Fritidsresor, Ving, Apollo, Viking Line, Tallink Silja, Stena Line, SAS, Norwegian och Swedavia. Granskningen visar att samtliga bolag säljer deodoranter som innehåller triclosan i sin taxfree. - Det är förvånande. Triclosan är ett mycket miljöfarligt ämne och helt onödigt. Konsumenter ska inte behöva få med sig miljöfarliga deodoranter hem när de är ute och reser, säger Anders Finnson. Granskningen bygger på en genomgång av resebolagens utbud av taxfreeprodukter. Tio deodoranter som innehåller triclosan har identifierats. Dessa deodoranter är: Encounter (Calvin Klein), Shock (Calvin Klein), CK Free (Calvin Klein), Eternity Aqua (Calvin Klein), 1 Million (Paco Rabanne), Champion (Davidoff), The Game (Davidoff), 212 Sexy Men (Carolina Herrera), Homme Instinct, The Essence (David Beckham) och Polo Blue (Ralph Lauren). - Nu kräver vi att resebolagen slutar att sälja deodoranter och andra hygienartiklar som innehåller triclosan. Jag tror och hoppas att den goda viljan finns där, säger Anders Finnson. Triclosan används som bland annat konserveringsämne. Det är klassat som ”mycket miljöfarligt” av EU. Ämnet sköljs av oss när vi duschar eller tvättar oss och hamnar till slut i sjöar, vattendrag och hav, där det drabbar växter och djur.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nytt giftalarm: Triclosan i deodoranter är farligt

2013-12-11
För oss alla som är intresserade och medvetna blir vi föga förvånad när det kommer nya rapporter om gifter. Att ta del av Svenskt Vattens rapport om Triclosan i deodoranter får oss ändå att bli mörkrädd.

Så här skriver Svenskt vatten på sin hemsida;
"Miljöfarliga deodoranter är vanliga i taxfreehandeln, enligt en ny rapport från Svenskt Vatten. – Det är alarmerande. Resebolagen måste ta sitt ansvar och plocka bort alla deodoranter med triclosan, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten."

I rapporten Toxfree Taxfree granskas hur deodoranter med det för vattenmiljön giftiga ämnet Triclosan säljs taxfree av svenska och nordiska resebolag. De resebolag som har granskats är: Fritidsresor, Ving, Apollo, Viking Line, Tallink Silja, Stena Line, SAS, Norwegian och Swedavia.

Granskningen visar att samtliga bolag säljer deodoranter som innehåller triclosan i sin taxfree.

- Det är förvånande. Triclosan är ett mycket miljöfarligt ämne och helt onödigt. Konsumenter ska inte behöva få med sig miljöfarliga deodoranter hem när de är ute och reser, säger Anders Finnson.

Granskningen bygger på en genomgång av resebolagens utbud av taxfreeprodukter. Tio deodoranter som innehåller triclosan har identifierats. Dessa deodoranter är: Encounter (Calvin Klein), Shock (Calvin Klein), CK Free (Calvin Klein), Eternity Aqua (Calvin Klein), 1 Million (Paco Rabanne), Champion (Davidoff), The Game (Davidoff), 212 Sexy Men (Carolina Herrera), Homme Instinct, The Essence (David Beckham) och Polo Blue (Ralph Lauren).

- Nu kräver vi att resebolagen slutar att sälja deodoranter och andra hygienartiklar som innehåller triclosan. Jag tror och hoppas att den goda viljan finns där, säger Anders Finnson.

Triclosan används som bland annat konserveringsämne. Det är klassat som ”mycket miljöfarligt” av EU. Ämnet sköljs av oss när vi duschar eller tvättar oss och hamnar till slut i sjöar, vattendrag och hav, där det drabbar växter och djur.

För er som inte hunnit med att c/o Gerd har en ”giftfri” deodorant så är ni välkomna att läsa mer om den här:
shop.careofgerd.com/sv/deodorant
Källa: c/o Gerd

Senaste nyheter