Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nyhetsbrev från Energimyndigheten juni

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten217x60dg.jpg

Nu har nyhetsbrevet för juni månad från Energimyndigheten om vindkraft kommit ut, med dessa huvudnyheter: Studien om havsbaserad vindkraft i Östersjön går in i ny fas: Arbetet med studien som ska analysera förutsättningar för havsbaserad vindkraft i Östersjön (BASREC-wind) har tagit sitt nästa steg. I veckan bestämde sig BASRECs verkställande kommitté för att gå vidare med ett av sex inkomna anbud. Enligt planen kommer studien påbörjas under sommaren. De första preliminära resultaten förväntas under hösten och studien beräknas vara klart tidigt våren 2012. Bland annat kommer BASREC-wind ta fram en jämförbar vindkartering över hela Östersjön samt rekommendationer för ett strategiskt ramverk som främjar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Östersjön genom internationellt samarbete. Koll på vindkraften: Energimyndigheten har nu beslutat om det fortsatta arbetet med att ta fram en webbaserad databas - Vindbrukskollen - för ansökta och befintliga vindkraftverk i Sverige. Lansering av databasen är planerad till våren 2012. Vindbrukskollen ska ge myndigheter, verksamhetsutövare och allmänheten möjlighet att snabbt och enkelt få kunskap om var vindkraftverk är uppförda eller projekteras. Tjänsten förväntas bidra till bättre beslutsunderlag och effektivare hantering av ansökningshandlingar för både myndigheter och projektörer. Projektet finansieras genom medel från Nätverket för Vindbruk och leds av Magnus Nårdal vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Han har tidigare genomfört en förstudie, som du kan läsa mer om på Vindbrukskollen. Vindkraftfrågor lyfts under Almedalsveckan: Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger kommer att delta i en rad aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Han kommer bland annat att vara både inledningstalare och moderator på ett seminarium som Nätverket för vindbruk och Power Circle arrangerar den 7 juli. Ämnen som kommer att avhandlas är bland annat vad Energimyndigheten gör för att stödja utvecklingen inom vindkraftsindustrin, samt frågor om regionalt näringsliv och lokalt ägande. Senare samma dag kommer Kåberger att delta vid ett seminarium med titeln ”Vindkraft – en framtida sysselsättningsmotor i Sverige?”. Seminariet arrangeras av Power Väst, Västsvenska Handelskammaren och Västra Götalandsregionen. Det kommer att bli en panelsamtal där deltagarna ska diskutera vilken betydelse vindkraftsindustrin har för den svenska sysselsättningen idag och huruvida svenska politiker och företag vill ta vara på affärs- och sysselsättningsmöjligheterna, och i så fall hur? Det kompletta programmet finns på Almedalens officiella hemsida. För ytterligare information, kontakta: Energimyndigheten, 016-544 20 00, eller besök hemsidan: http://www.energimyndigheten.se/vindkraft.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nyhetsbrev från Energimyndigheten juni

2011-06-27
Nu har nyhetsbrevet för juni månad från Energimyndigheten om vindkraft kommit ut, med dessa huvudnyheter:

Studien om havsbaserad vindkraft i Östersjön går in i ny fas:
Arbetet med studien som ska analysera förutsättningar för havsbaserad vindkraft i Östersjön (BASREC-wind) har tagit sitt nästa steg. I veckan bestämde sig BASRECs verkställande kommitté för att gå vidare med ett av sex inkomna anbud. Enligt planen kommer studien påbörjas under sommaren. De första preliminära resultaten förväntas under hösten och studien beräknas vara klart tidigt våren 2012. Bland annat kommer BASREC-wind ta fram en jämförbar vindkartering över hela Östersjön samt rekommendationer för ett strategiskt ramverk som främjar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Östersjön genom internationellt samarbete.

Koll på vindkraften:
Energimyndigheten har nu beslutat om det fortsatta arbetet med att ta fram en webbaserad databas - Vindbrukskollen - för ansökta och befintliga vindkraftverk i Sverige. Lansering av databasen är planerad till våren 2012. Vindbrukskollen ska ge myndigheter, verksamhetsutövare och allmänheten möjlighet att snabbt och enkelt få kunskap om var vindkraftverk är uppförda eller projekteras. Tjänsten förväntas bidra till bättre beslutsunderlag och effektivare hantering av ansökningshandlingar för både myndigheter och projektörer. Projektet finansieras genom medel från Nätverket för Vindbruk och leds av Magnus Nårdal vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Han har tidigare genomfört en förstudie, som du kan läsa mer om på Vindbrukskollen.

Vindkraftfrågor lyfts under Almedalsveckan:
Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger kommer att delta i en rad aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Han kommer bland annat att vara både inledningstalare och moderator på ett seminarium som Nätverket för vindbruk och Power Circle arrangerar den 7 juli. Ämnen som kommer att avhandlas är bland annat vad Energimyndigheten gör för att stödja utvecklingen inom vindkraftsindustrin, samt frågor om regionalt näringsliv och lokalt ägande.
Senare samma dag kommer Kåberger att delta vid ett seminarium med titeln ”Vindkraft – en framtida sysselsättningsmotor i Sverige?”. Seminariet arrangeras av Power Väst, Västsvenska Handelskammaren och Västra Götalandsregionen. Det kommer att bli en panelsamtal där deltagarna ska diskutera vilken betydelse vindkraftsindustrin har för den svenska sysselsättningen idag och huruvida svenska politiker och företag vill ta vara på affärs- och sysselsättningsmöjligheterna, och i så fall hur?
Det kompletta programmet finns på Almedalens officiella hemsida.

För ytterligare information, kontakta:
Energimyndigheten, 016-544 20 00, eller besök hemsidan: http://www.energimyndigheten.se/vindkraft.

Senaste nyheter