Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nyheter från Hagaföretagen

https://www.klimatsmart.se/images/news/hagainitiativet180x167ha.jpg

- Återvinnarsafari med Löfbergs Lila. För varje kilo plast som återvinns sparar vi 1 kilo olja samt minskar koldioxidutsläppen med 2 kilo. Ju renare plasten är desto bättre produkter kan erhållas vid återvinningen. I slutet av februari åkte några personer från Löfbergs Lila på en ”återvinnarsafari” och besökte bl a Swerec, FTI:s återvinnare av plast i Sverige. Löfbergs Lila har länge arbetat med frågan kring förpackningsmaterial och dess påverkan på miljön men för att fortsätta ligga i framkanten försöker man hela tiden se till att man bygger på med nya kunskaper. - Lantmännen använder energin i havreskalen. Överblivna havreskal från produktionen i Lantännens kvarn i Järna genererar tillräckligt med energi för att driva inte bara kvarnen, utan hela fabriken. Det blir till och med en del energi över, tillräckligt för att värma upp 1 500 intilliggande hushåll. Tidigare gick de överblivna havreskalen direkt till soptippen. Idag eldas de upp i en specialbyggd ångpanna. - Statoil vill se rätt däcktryck Bilisterna i Sverige använder i genomsnitt 1 035 liter bensin och diesel per år. Den 15 april är sista dagen att ta av dubbdäcken inför sommaren. Om alla bilister samtidigt passar på att kontrollera däcktrycket kan de tillsammans spara 593 miljoner kronor per år genom minskad bränsleförbrukning. Dessutom minskas de klimatpåverkande utsläppen med 115 000 ton CO2. "Rätt lufttryck i däcken är ett enkelt sätt att spara pengar och samtidigt minska sin klimatpåverkan", säger Johan Söderberg, drivmedelschef på Svenska Statoil. - Fortum räknar med sol 365 dagar om året. Energi i framtiden kommer att vara baserad på solen och att detta går att kombinera med tillväxt. På Fortums bolagsstämma konstaterade koncernchef Tapio Kuula att EU inte bör dra ut på tiden med att sätta upp delmål som är tillräckligt ambitiösa för att nå målet om minskade CO2-utsläpp med 80-95 % till år 2050. Läs Hagainitiativets nyhetsbrev för april för mer information om dessa nyheter och en hel del andra spännande nyheter från Hagainitiativet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nyheter från Hagaföretagen

2012-04-21
- Återvinnarsafari med Löfbergs Lila. För varje kilo plast som återvinns sparar vi 1 kilo olja samt minskar koldioxidutsläppen med 2 kilo. Ju renare plasten är desto bättre produkter kan erhållas vid återvinningen. I slutet av februari åkte några personer från Löfbergs Lila på en ”återvinnarsafari” och besökte bl a Swerec, FTI:s återvinnare av plast i Sverige. Löfbergs Lila har länge arbetat med frågan kring förpackningsmaterial och dess påverkan på miljön men för att fortsätta ligga i framkanten försöker man hela tiden se till att man bygger på med nya kunskaper.

- Lantmännen använder energin i havreskalen. Överblivna havreskal från produktionen i Lantännens kvarn i Järna genererar tillräckligt med energi för att driva inte bara kvarnen, utan hela fabriken. Det blir till och med en del energi över, tillräckligt för att värma upp 1 500 intilliggande hushåll. Tidigare gick de överblivna havreskalen direkt till soptippen. Idag eldas de upp i en specialbyggd ångpanna.

- Statoil vill se rätt däcktryck
Bilisterna i Sverige använder i genomsnitt 1 035 liter bensin och diesel per år. Den 15 april är sista dagen att ta av dubbdäcken inför sommaren. Om alla bilister samtidigt passar på att kontrollera däcktrycket kan de tillsammans spara 593 miljoner kronor per år genom minskad bränsleförbrukning. Dessutom minskas de klimatpåverkande utsläppen med 115 000 ton CO2. "Rätt lufttryck i däcken är ett enkelt sätt att spara pengar och samtidigt minska sin klimatpåverkan", säger Johan Söderberg, drivmedelschef på Svenska Statoil.

- Fortum räknar med sol 365 dagar om året. Energi i framtiden kommer att vara baserad på solen och att detta går att kombinera med tillväxt. På Fortums bolagsstämma konstaterade koncernchef Tapio Kuula att EU inte bör dra ut på tiden med att sätta upp delmål som är tillräckligt ambitiösa för att nå målet om minskade CO2-utsläpp med 80-95 % till år 2050.

Läs Hagainitiativets nyhetsbrev för april för mer information om dessa nyheter och en hel del andra spännande nyheter från Hagainitiativet.

Nyhetsbrevet: www.anpdm.com/newsletterweb/484250447449425B44704243/4242594A77474251407846405E43

Senaste nyheter