Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nya medicintekniska energikrav lanseras

https://www.klimatsmart.se/images/news/msr-medicinteknik250x297.jpg

Miljöstyrningsrådet har tagit fram helt nya miljökrav för medicinteknisk utrustning. Redan nu har landstingen visat stort intresse för kraven, vars fokus ligger på energieffektivitet. Medicinteknisk utrustning är den tredje största elanvändaren på ett sjukhus efter ventilation och belysning. Miljökraven täcker ett 20-tal olika produktgrupper, från kuvös till MR-kamera. Gemensamt för produktgrupperna är att de är vanligt förekommande inom sjukvården och använder mycket energi. Energikraven utgår från den funktion som utrustningen ska tillhandahålla. Höga patientsäkerhetskrav har följts med hjälp av experter inom respektive område. Exempelvis ska en kuvös ge ett nyfött barn en varm och behaglig miljö. ”Vi har länge sett behovet av att kunna ställa energikrav vid upphandling av medicinteknisk utrustning. För första gången är nu metoder framtagna för att kunna jämföra de olika utrustningarnas energianvändning”, säger Eva Dalenstam, projektledare på Miljöstyrningsrådet. Miljökraven kommer att bli de första officiella medicintekniska upphandlingskriterierna inom EU, och är framtagna åt kommissionens miljödirektorat. I ett första steg publiceras de nu på svenska. Projektet har följt Miljöstyrningsrådets rutiner och kriterieprocess och EU:s process för kriterieutveckling. Det finns stora miljövinster och ekonomiska besparingar att göra genom att ställa krav; exempelvis kan en datortomograf minska sin elanvändning med upp till 80 procent. Driftkostnaden för dialys kan halveras genom krav på energi- och vattenanvändning. Utöver energieffektivisering och vattenanvändning har även andra miljöaspekter tagits i beaktande. Exempelvis resurseffektivisering, kemikalier och sociala krav. ”Kriterierna har varit efterlängtade, vilket avspeglas i att sju olika landsting redan har börjat använda sig av de nya kriterierna. Det känns roligt att de kriterier vi tar fram verkligen används”, säger Eva Dalenstam. Landstinget Gävleborg använde sig redan av remissversionen av kriterierna för dialysutrustning i sin upphandling. Deras pilotarbete gav värdefull återkoppling till det fortsatta arbetet med EU-kriterierna. Stockholms läns landsting har integrerat kriterierna i sina processer för miljöanpassad upphandling. Landstingen har kartlagt energianvändningen på sjukhus och upptäckt att medicinteknisk utrustning är ett viktigt område. Däremot befinner sig arbetet med att energieffektivisera den medicintekniska utrustningen i ett tidigt skede. ”De nya miljökraven blir en gemensam norm så att förhållandena för leverantörerna blir likadana och därmed rättvisa”, säger Eva Dalenstam.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nya medicintekniska energikrav lanseras

2014-03-06
Miljöstyrningsrådet har tagit fram helt nya miljökrav för medicinteknisk utrustning. Redan nu har landstingen visat stort intresse för kraven, vars fokus ligger på energieffektivitet.

Medicinteknisk utrustning är den tredje största elanvändaren på ett sjukhus efter ventilation och belysning. Miljökraven täcker ett 20-tal olika produktgrupper, från kuvös till MR-kamera. Gemensamt för produktgrupperna är att de är vanligt förekommande inom sjukvården och använder mycket energi.

Energikraven utgår från den funktion som utrustningen ska tillhandahålla. Höga patientsäkerhetskrav har följts med hjälp av experter inom respektive område. Exempelvis ska en kuvös ge ett nyfött barn en varm och behaglig miljö.

”Vi har länge sett behovet av att kunna ställa energikrav vid upphandling av medicinteknisk utrustning. För första gången är nu metoder framtagna för att kunna jämföra de olika utrustningarnas energianvändning”, säger Eva Dalenstam, projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Miljökraven kommer att bli de första officiella medicintekniska upphandlingskriterierna inom EU, och är framtagna åt kommissionens miljödirektorat. I ett första steg publiceras de nu på svenska. Projektet har följt Miljöstyrningsrådets rutiner och kriterieprocess och EU:s process för kriterieutveckling.

Det finns stora miljövinster och ekonomiska besparingar att göra genom att ställa krav; exempelvis kan en datortomograf minska sin elanvändning med upp till 80 procent. Driftkostnaden för dialys kan halveras genom krav på energi- och vattenanvändning.

Utöver energieffektivisering och vattenanvändning har även andra miljöaspekter tagits i beaktande. Exempelvis resurseffektivisering, kemikalier och sociala krav.

”Kriterierna har varit efterlängtade, vilket avspeglas i att sju olika landsting redan har börjat använda sig av de nya kriterierna. Det känns roligt att de kriterier vi tar fram verkligen används”, säger Eva Dalenstam.

Landstinget Gävleborg använde sig redan av remissversionen av kriterierna för dialysutrustning i sin upphandling. Deras pilotarbete gav värdefull återkoppling till det fortsatta arbetet med EU-kriterierna. Stockholms läns landsting har integrerat kriterierna i sina processer för miljöanpassad upphandling.

Landstingen har kartlagt energianvändningen på sjukhus och upptäckt att medicinteknisk utrustning är ett viktigt område. Däremot befinner sig arbetet med att energieffektivisera den medicintekniska utrustningen i ett tidigt skede.

”De nya miljökraven blir en gemensam norm så att förhållandena för leverantörerna blir likadana och därmed rättvisa”, säger Eva Dalenstam.

Läs mer om kraven på medicinteknisk utrustning:
www.msr.se/sv/Upphandling/Kriterier/Sjukvard-och-omsorg/Medicintekniska-produkter/

Läs mer om Miljöstyrningsrådets kriterieprocess:
www.msr.se/sv/Upphandling/Kriterier/Kriterieprocess/

För mer information om de nya kraven på medicinteknisk utrustning, vänligen kontakta:
- Eva Dalenstam, projektledare, eva@msr.se, 08-700 6695
- Maria Azzopardi, projektledare, maria@msr.se, 08-700 6696
- Hanna S Backman, kommunikatör, hanna@msr.se, 08-5010 5555

Senaste nyheter