Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny teknik minskar bränsleförbrukning i förbränningsmotorer

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Energimyndigheten stödjer Applied Nano Surfaces Sweden AB (ANS) med ett tillväxtlån på 8,7 miljoner kronor för att utveckla företaget de kommande åren. ANS har utvecklat metoder som minskar energianvändning och ger ökad livslängd hos en rad industriella applikationer, som förbränningsmotorer och pumpar. De behandlingsmetoder som Applied Nano Surfaces Sweden AB har tagit fram minskar friktion och nötning i industriella system, till exempel i förbränningsmotorer, pumpar, kompressorer och bergborrar. Företagets affärsidé är att sälja licenser som ger kunden rätt att använda ANS behandlingsmetoder i sin egen produktion. - Friktion och nötning är universella problem inom stora delar av industrin. ANS metoder har visat sig användbara i en mängd applikationer och bidrar till stora energivinster. Att tillverkningsmetoderna dessutom är anpassade för befintlig produktionsutrustning och därför är relativt enkla att implementera gör att vi ser en stor tillväxtpotential i företaget, säger Markus Berglund, affärsutvecklare på Energimyndigheten. Företaget drivs av grundarna Mattias Karls, VD, och Christian Kolar som har erfarenhet av internationell affärsutveckling i tillväxtbolag. I det operativa teamet finns personer med stor kompetens inom tribologi (läran om ytor i glidande eller rullande kontakt) och produktionsprocesser. Företagets styrelse består av ledamöter med bred erfarenhet från liknande verksamheter samt spetskompetens inom fordonsindustrin, vilken i dagsläget är ANS primära målmarknad. Företaget har utvecklat två olika behandlingsmetoder, Triboconditioning och Tricolit, som ger lägre friktion och bättre nötningsbeständighet hos de komponenter och ytor som behandlas. Triboconditioning innebär att ett verktyg under tryck släpas mot en yta av stål eller gjutjärn. I processen jämnas ytans struktur till samtidigt som en processvätska bidrar till att en lågfriktionsfilm, en s.k. nano-komposit, bildas på den yta som behandlas. Triboconditioning är anpassad för befintliga maskiner för skärande bearbetning, som svarvar och heningsmaskiner, där skärande verktyg och skärvätska ersätts med ANS egenutvecklade verktyg och processvätska. Tricolit går ut på att komponenter sprutmålas med en vätskebaserad beläggning som värmehärdas. Resultatet blir en ytbeläggning som innehåller lågfriktionspartiklar som ger en yta med goda friktions- och nötningsegenskaper. Tricolit kan användas på stål och gjutjärn, men också för att behandla komponenter i rostfritt stål, aluminium och plast.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny teknik minskar bränsleförbrukning i förbränningsmotorer

2013-07-08


Energimyndigheten stödjer Applied Nano Surfaces Sweden AB (ANS) med ett tillväxtlån på 8,7 miljoner kronor för att utveckla företaget de kommande åren. ANS har utvecklat metoder som minskar energianvändning och ger ökad livslängd hos en rad industriella applikationer, som förbränningsmotorer och pumpar.

De behandlingsmetoder som Applied Nano Surfaces Sweden AB har tagit fram minskar friktion och nötning i industriella system, till exempel i förbränningsmotorer, pumpar, kompressorer och bergborrar. Företagets affärsidé är att sälja licenser som ger kunden rätt att använda ANS behandlingsmetoder i sin egen produktion.

- Friktion och nötning är universella problem inom stora delar av industrin. ANS metoder har visat sig användbara i en mängd applikationer och bidrar till stora energivinster. Att tillverkningsmetoderna dessutom är anpassade för befintlig produktionsutrustning och därför är relativt enkla att implementera gör att vi ser en stor tillväxtpotential i företaget, säger Markus Berglund, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Företaget drivs av grundarna Mattias Karls, VD, och Christian Kolar som har erfarenhet av internationell affärsutveckling i tillväxtbolag. I det operativa teamet finns personer med stor kompetens inom tribologi (läran om ytor i glidande eller rullande kontakt) och produktionsprocesser. Företagets styrelse består av ledamöter med bred erfarenhet från liknande verksamheter samt spetskompetens inom fordonsindustrin, vilken i dagsläget är ANS primära målmarknad.

Företaget har utvecklat två olika behandlingsmetoder, Triboconditioning och Tricolit, som ger lägre friktion och bättre nötningsbeständighet hos de komponenter och ytor som behandlas.

Triboconditioning innebär att ett verktyg under tryck släpas mot en yta av stål eller gjutjärn. I processen jämnas ytans struktur till samtidigt som en processvätska bidrar till att en lågfriktionsfilm, en s.k. nano-komposit, bildas på den yta som behandlas. Triboconditioning är anpassad för befintliga maskiner för skärande bearbetning, som svarvar och heningsmaskiner, där skärande verktyg och skärvätska ersätts med ANS egenutvecklade verktyg och processvätska.

Tricolit går ut på att komponenter sprutmålas med en vätskebaserad beläggning som värmehärdas. Resultatet blir en ytbeläggning som innehåller lågfriktionspartiklar som ger en yta med goda friktions- och nötningsegenskaper. Tricolit kan användas på stål och gjutjärn, men också för att behandla komponenter i rostfritt stål, aluminium och plast.

Senaste nyheter