Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny teknik för gårdsmejerier energisparar

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Energimyndigheten beviljar stöd med 991 000 kronor till företaget Pastair AB. – Pastair AB har tagit fram en teknik som ger livsmedelsindustrin en möjlighet att spara energi och minska miljöpåverkan, säger Viveca Johansson, affärsutvecklare på Energimyndigheten. Cleantechföretaget Pastair har utvecklat en teknik för desinficering av mejeriutrustning med hjälp av ozonerat vatten. – Tillverkning av flytande livsmedel och antalet produktionsställen, till exempel gårdsmejerier, ökar i hela världen och vi bedömer därför att tekniken har stor potential både i Sverige och globalt, säger Viveca Johansson vid Energimyndigheten. Stödet från Energimyndigheten ges till en demonstrationsinstallation i ett gårdsmejeri. Målet är att spara 70 procent energi jämfört med befintliga desinfektionstekniker och samtidigt påvisa samma desinficerande effekt som dessa tekniker. Tekniken har tidigare verifierats i laboratorieskala av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, med stöd bland annat från Energimyndigheten. Tekniken har utvecklats för att både kunna monteras på Pastairs kallpastöriseringsanläggning och operera fristående. Den innovativa tekniken möjliggör desinficering utan hetvatten eller ånga vilket i sin tur minskar energianvändningen. Ozon är ett starkt oxidationsmedel som består av tre syremolekyler. Eventuellt överblivet ozon neutraliseras till syre. Pastair AB grundades 2007 och består av Johan Sjöholm, VD med lång erfarenhet från livsmedelsindustrin, bland annat från Tetra Pak, Rolf Bjerndell tidigare VD för Skånemejerier och Olle Bergman med flera ledande befattningar inom Tetra Pak. Pastair AB har tidigare utvecklat en kallpastöriseringsteknik för flytande livsmedel som är på väg ut på marknaden. För mer information, kontakta: Viveca Johansson, affärsutvecklare, 016-544 22 39 Ola Westberg, 016-544 20 36.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny teknik för gårdsmejerier energisparar

2011-08-30
Energimyndigheten beviljar stöd med 991 000 kronor till företaget Pastair AB.

– Pastair AB har tagit fram en teknik som ger livsmedelsindustrin en möjlighet att spara energi och minska miljöpåverkan, säger Viveca Johansson, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Cleantechföretaget Pastair har utvecklat en teknik för desinficering av mejeriutrustning med hjälp av ozonerat vatten.

– Tillverkning av flytande livsmedel och antalet produktionsställen, till exempel gårdsmejerier, ökar i hela världen och vi bedömer därför att tekniken har stor potential både i Sverige och globalt, säger Viveca Johansson vid Energimyndigheten.

Stödet från Energimyndigheten ges till en demonstrationsinstallation i ett gårdsmejeri. Målet är att spara 70 procent energi jämfört med befintliga desinfektionstekniker och samtidigt påvisa samma desinficerande effekt som dessa tekniker. Tekniken har tidigare verifierats i laboratorieskala av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, med stöd bland annat från Energimyndigheten.

Tekniken har utvecklats för att både kunna monteras på Pastairs kallpastöriseringsanläggning och operera fristående. Den innovativa tekniken möjliggör desinficering utan hetvatten eller ånga vilket i sin tur minskar energianvändningen. Ozon är ett starkt oxidationsmedel som består av tre syremolekyler. Eventuellt överblivet ozon neutraliseras till syre.

Pastair AB grundades 2007 och består av Johan Sjöholm, VD med lång erfarenhet från livsmedelsindustrin, bland annat från Tetra Pak, Rolf Bjerndell tidigare VD för Skånemejerier och Olle Bergman med flera ledande befattningar inom Tetra Pak.

Pastair AB har tidigare utvecklat en kallpastöriseringsteknik för flytande livsmedel som är på väg ut på marknaden.

För mer information, kontakta:
Viveca Johansson, affärsutvecklare, 016-544 22 39
Ola Westberg, 016-544 20 36.

Senaste nyheter