Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny serie möbler från Swedish Ninja

https://www.klimatsmart.se/images/news/swedish_ninjalogo.jpg

Swedish Ninja presenterar "Skog i ny form" Swedish Ninja bjuder på en unik skogsupplevelse, en serie möbler gjorda av standardbalkar i OSB. Möbelserien "Skog i ny form" är sprungen ur en vilja att skapa funktionella och kreativa möbler ur det oväntade. - Jag har alltid gillat det råa i träfibermaterialet OSB (Oriented Strand Board), säger Maria Gustavsson industridesigner och grundare av Swedish Ninja. Därför blev jag mycket intresserad när jag fick höra om den nya tredimensionella OSB-profilen, utvecklad av cleantech-företaget Newbeam. Jag blev vid första mötet förälskad i balkarnas struktur och inspirerades av utmaningen att skapa vackra möbler ur denna nya, rätvinkliga standard. Formmässigt har inspirationen till serien hämtats ur Tetris, spelklassikern från 90-talet. Resultatet är en serie starka karaktärer som alla bär på en fyrkantig personlighet. Karaktärerna har stark vilja, står stabilt på jorden och de bryr sig om sina användare. Ja, tanken är att du skall falla för dessa små ninjas, att någon skall bli din personliga favorit. ”Skog i ny form” är tillverkad av OSB-balkarna som under produktionsprocessen förbrukar 30% mindre energi än vad ett sågverk behöver för att producera motsvarande mängd bärande komponenter med samma hållfasthet. OSB är en standardskiva av hyvlad träfiber som limmas i tre skikt. Viktiga orsaker till OSB-materialets framgångar är dess tekniska fördelar. Pressning under högt tryck av en slumpvis utbredning långa träflisor ger en fibertäthet som är högre än i sågat trä och därmed ett starkare material. Genom att pressa OSB-materialet i tre dimensioner har cleantechföretaget Newbeam skapat nya profilprodukter för bärande konstruktioner. Swedish Ninjas möbler och inredningar ska leda till ett hälsosamt beroende hos användaren. - Vårt konsumtionssamhälle är inte hållbart i längden, förklarar Maria Gustavsson. För mig handlar det om att skapa intressanta möbler med ett så starkt mervärde att de skall leva vidare i generationer och inte vara en del av slit- och slängkulturen. Målet är att om 5 år ha åtminstone en ninja stående på MOMA i New York. Swedish Ninjas designstudio ligger vid gamla Kockumsvarvet i Malmö. Företaget grundades våren 2007 av industridesignern Maria Gustavsson, en ninja med rötter i de småländska skogarna. Swedish Ninjas mission är att skapa funktionell design som förför, berör och utmanar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny serie möbler från Swedish Ninja

2010-02-05
Swedish Ninja presenterar "Skog i ny form"

Swedish Ninja bjuder på en unik skogsupplevelse, en serie möbler gjorda av standardbalkar i OSB. Möbelserien "Skog i ny form" är sprungen ur en vilja att skapa funktionella och kreativa möbler ur det oväntade.

- Jag har alltid gillat det råa i träfibermaterialet OSB (Oriented Strand Board), säger Maria Gustavsson industridesigner och grundare av Swedish Ninja. Därför blev jag mycket intresserad när jag fick höra om den nya tredimensionella OSB-profilen, utvecklad av cleantech-företaget Newbeam. Jag blev vid första mötet förälskad i balkarnas struktur och inspirerades av utmaningen att skapa vackra möbler ur denna nya, rätvinkliga standard.

Formmässigt har inspirationen till serien hämtats ur Tetris, spelklassikern från 90-talet. Resultatet är en serie starka karaktärer som alla bär på en fyrkantig personlighet. Karaktärerna har stark vilja, står stabilt på jorden och de bryr sig om sina användare. Ja, tanken är att du skall falla för dessa små ninjas, att någon skall bli din personliga favorit.

”Skog i ny form” är tillverkad av OSB-balkarna som under produktionsprocessen förbrukar 30% mindre energi än vad ett sågverk behöver för att producera motsvarande mängd bärande komponenter med samma hållfasthet.

OSB är en standardskiva av hyvlad träfiber som limmas i tre skikt. Viktiga orsaker till OSB-materialets framgångar är dess tekniska fördelar. Pressning under högt tryck av en slumpvis utbredning långa träflisor ger en fibertäthet som är högre än i sågat trä och därmed ett starkare material. Genom att pressa OSB-materialet i tre dimensioner har cleantechföretaget Newbeam skapat nya profilprodukter för bärande konstruktioner.

Swedish Ninjas möbler och inredningar ska leda till ett hälsosamt beroende hos användaren.

- Vårt konsumtionssamhälle är inte hållbart i längden, förklarar Maria Gustavsson. För mig handlar det om att skapa intressanta möbler med ett så starkt mervärde att de skall leva vidare i generationer och inte vara en del av slit- och slängkulturen. Målet är att om 5 år ha åtminstone en ninja stående på MOMA i New York.

Swedish Ninjas designstudio ligger vid gamla Kockumsvarvet i Malmö. Företaget grundades våren 2007 av industridesignern Maria Gustavsson, en ninja med rötter i de småländska skogarna. Swedish Ninjas mission är att skapa funktionell design som förför, berör och utmanar.

Senaste nyheter