Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny rapport om havsmiljön

https://www.klimatsmart.se/images/news/havet2011220x285.jpg

Havet 2011 är den femte årsrapporten om miljötillståndet i svenska havsområden. I rapporten kan man bland annat läsa om att det höga fisketrycket har beskattat kustfiskbestånden mycket hårt, och att lokala populationer i vissa fall har utrotats. I Östersjön är bestånden av vildlax och strömming svaga, men torsken har till viss del återhämtat sig. Den biologiska mångfalden i en stor andel av havsområdena har försämrats, vilket överfiske och övergödning har bidragit till. Det är främst i Egentliga Östersjöns och Västerhavets kustområden som övergödning förekommer. Det stora området med syrefria bottnar i Egentliga Östersjön beror både på minskat inflöde av vatten från Västerhavet och på långvarig näringsbelastning. De flesta av de undersökta miljögifterna avtar, vilket har resulterat i att sälpopulationerna fortsätter att öka. Även havsörnarna ökar i antal och närmar sig förhållandena under 1950-talet. Nivåerna av dioxiner, impregnerings- och flamskyddsmedel är fortfarande höga främst i Östersjön. Åtgärderna mot båtbottenfärger har lett till minskande halter av TBT (tributyltenn) på Västkusten, även om de fortfarande är för höga i vissa områden. Havet 2011 innehåller artiklar där resultaten från miljöövervakningen presenteras. Inledningsvis ges en sammanfattning om havsmiljöns tillstånd, dels med ett geografiskt perspektiv, dels med ett miljömålsperspektiv.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny rapport om havsmiljön

2011-11-21
Havet 2011 är den femte årsrapporten om miljötillståndet i svenska havsområden.

I rapporten kan man bland annat läsa om att det höga fisketrycket har beskattat kustfiskbestånden mycket hårt, och att lokala populationer i vissa fall har utrotats. I Östersjön är bestånden av vildlax och strömming svaga, men torsken har till viss del återhämtat sig.

Den biologiska mångfalden i en stor andel av havsområdena har försämrats, vilket överfiske och övergödning har bidragit till. Det är främst i Egentliga Östersjöns och Västerhavets kustområden som övergödning förekommer. Det stora området med syrefria bottnar i Egentliga Östersjön beror både på minskat inflöde av vatten från Västerhavet och på långvarig näringsbelastning.

De flesta av de undersökta miljögifterna avtar, vilket har resulterat i att sälpopulationerna fortsätter att öka. Även havsörnarna ökar i antal och närmar sig förhållandena under 1950-talet. Nivåerna av dioxiner, impregnerings- och flamskyddsmedel är fortfarande höga främst i Östersjön.

Åtgärderna mot båtbottenfärger har lett till minskande halter av TBT (tributyltenn) på Västkusten, även om de fortfarande är för höga i vissa områden.

Havet 2011 innehåller artiklar där resultaten från miljöövervakningen presenteras. Inledningsvis ges en sammanfattning om havsmiljöns tillstånd, dels med ett geografiskt perspektiv, dels med ett miljömålsperspektiv.

- Rapporten kan laddas ned eller beställas kostnadsfritt som trycksak från www.havsmiljoinstitutet.se.
- Den kan även laddas ned från www.naturvardsverket.se/havet2011 och havet.nu. Från webbadresserna havsmiljoinstitutet.se och havet.nu kan artiklarna också laddas ned separat.

Senaste nyheter