Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny rapport om giftfri förskola - leka, äta och sova

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet160x180.jpg

Kemikaliefrågan har ett stort intresse i samhället och kommuner efterfrågar alltmer stöd i att ställa rätt miljökrav i upphandlingar. För att hjälpa kommunerna har Miljöstyrningsrådet, på uppdrag av Kemikalieinspektionen, tagit fram en förstudie för Giftfri förskola. Förstudien fokuserar på produkter inom områdena ”Leka”, Äta” och ”Sova”. Resultaten av förfrågningsunderlagsanalysen i denna förstudie visar att miljökrav ställs i ”runt hälften” av de undersökta upphandlingarna för alla tre områdena. - Dock ställs det oftast inte produktspecifika krav, något det finns stort behov av och efterfrågan på. Om Miljöstyrningsrådet tar fram kriterier riktade mot förskola skulle mer produktspecifika krav kunna användas i större utsträckning, säger Anna Christiansson projektledare på Miljöstyrningsrådet. Förstudien kommer att kunna ligga till grund för ett eventuellt fortsatt arbete där relevanta miljökrav ska tas fram färdiga att användas i upphandlingar. Barn är en prioritorerad grupp i Kemikalieinspektionens handlingsplan för en Giftfri vardag. Barn är, eftersom de är små, växer och utvecklas, extra känsliga för exponering av farliga kemikalier som exempelvis hormonstörande ämnen. Det finns ett stort samhälleligt intresse för kemikaliefrågan kopplat till barns exponering och en plats där de vistas stora delar av dygnet är i förskolan. - Det finns ett stort behov att utarbeta drivande kemikaliekrav för leksaker, husgeråd och möbler, säger Anna Christiansson. För husgeråd och leksaker saknas idag krav. För området sova, där textilier, madrasser och förskolemöbler ingår finns miljö- och sociala krav för textilier och möbler. I ett specifikt projekt för just förskola kan dessa kriterier vässas och anpassas ytterligare.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny rapport om giftfri förskola - leka, äta och sova

2014-01-21
Kemikaliefrågan har ett stort intresse i samhället och kommuner efterfrågar alltmer stöd i att ställa rätt miljökrav i upphandlingar. För att hjälpa kommunerna har Miljöstyrningsrådet, på uppdrag av Kemikalieinspektionen, tagit fram en förstudie för Giftfri förskola. Förstudien fokuserar på produkter inom områdena ”Leka”, Äta” och ”Sova”. Resultaten av förfrågningsunderlagsanalysen i denna förstudie visar att miljökrav ställs i ”runt hälften” av de undersökta upphandlingarna för alla tre områdena.

- Dock ställs det oftast inte produktspecifika krav, något det finns stort behov av och efterfrågan på. Om Miljöstyrningsrådet tar fram kriterier riktade mot förskola skulle mer produktspecifika krav kunna användas i större utsträckning, säger Anna Christiansson projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Förstudien kommer att kunna ligga till grund för ett eventuellt fortsatt arbete där relevanta miljökrav ska tas fram färdiga att användas i upphandlingar.

Barn är en prioritorerad grupp i Kemikalieinspektionens handlingsplan för en Giftfri vardag. Barn är, eftersom de är små, växer och utvecklas, extra känsliga för exponering av farliga kemikalier som exempelvis hormonstörande ämnen. Det finns ett stort samhälleligt intresse för kemikaliefrågan kopplat till barns exponering och en plats där de vistas stora delar av dygnet är i förskolan.

- Det finns ett stort behov att utarbeta drivande kemikaliekrav för leksaker, husgeråd och möbler, säger Anna Christiansson.

För husgeråd och leksaker saknas idag krav. För området sova, där textilier, madrasser och förskolemöbler ingår finns miljö- och sociala krav för textilier och möbler. I ett specifikt projekt för just förskola kan dessa kriterier vässas och anpassas ytterligare.

Läs rapporten: www.msr.se/sv/Aktuellt/Publikationer/

För mer information kontakta:
Anna Christiansson, projektledare Miljöstyrningsrådet, på anna@msr.se, 08-557 633 35

Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar offentlig upphandling och ger stöd till offentliga sektorn att miljöanpassa sina inköp. MSR har uppdraget att utveckla, informera om och erbjuda drivande konkreta hållbarhetskrav anpassade för användning i offentlig upphandling. Kraven finns i för flera produktområden och i olika nivåer med tillhörande motiv och förslag till verifikat. Se www.msr.se.

Senaste nyheter