Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny rapport från WSP om fördelarna med fjärrvärme

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

I en studie som gjorts av WSP Sverige har dagens energisystem med fjärrvärme, jämförts med ett scenario utan fjärrvärme, i regionen kring Helsingborg. Effekterna skulle bli stora - inte bara för miljön utan även för samhällsekonomin. Utan fjärrvärme skulle: - Utsläppen av koldioxid vara 131 000 ton större, motsvarande 73000 bilar - 1 358 personer färre ha ett jobb - Den lokala köpkraften minska med 196 miljoner kronor - Uttaget av naturresurser - primärenergi - bli sex gånger större I alternativscenariot ersätts fjärrvärmen med en mix av värmepumpar, naturgas, biobränsle, elpanna och direktel. El från kraftvärme antas bli ersatt med nordisk residualel (icke miljömärkt el). Miljöpåverkan av dagens fjärrvärme har jämförts med scenariot i alternativet. Dagens energisystem leder till CO2-utsläpp på knappt 75 000 ton/år. I alternativscenariot beräknas de bli nära tre gånger större, 206 000 ton/år. Det motsvarar 73 000 bilar om året. Studien jämför också effekten på behovet av primärenergi. Enkelt uttryckt är det hur mycket energi som kommer från jungfruliga naturresurser, det vi tar från naturen, som skog, kol eller olja. Här blir skillnaderna ännu större: 235 GWh/år i dagens energisystem mot 1 500 GWh/år i scenariot utan fjärrvärme. Utan fjärrvärme blir alltså uttaget av primärenergi (jungfruliga naturresurser) sex gånger större än med dagens system. Det motsvarar den energimängd som skulle behövas för att värma hela Köpenhamn om de hade ett likadant fjärrvärmesystem som Helsingborg. Eller att varje hushåll i regionen åkte sträckan Helsingborg-Stockholm tur och retur 18 gånger med en modern bil. Studien visar också att 1 358 personer färre har arbete i det alternativa scenariot. – Fjärrvärmens miljöfördelar är kända sedan tidigare, däremot har vi inte förstått vilken betydelse den har för samhällsekonomin. Studien syftar till att tydliggöra det, säger Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme vid Öresundskraft. Studien har genomförts av WSP Sverige på uppdrag av Öresundskraft AB. WSPs arbete har letts av Agneta Persson.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny rapport från WSP om fördelarna med fjärrvärme

2014-05-21
I en studie som gjorts av WSP Sverige har dagens energisystem med fjärrvärme, jämförts med ett scenario utan fjärrvärme, i regionen kring Helsingborg. Effekterna skulle bli stora - inte bara för miljön utan även för samhällsekonomin.

Utan fjärrvärme skulle:

- Utsläppen av koldioxid vara 131 000 ton större, motsvarande 73000 bilar
- 1 358 personer färre ha ett jobb
- Den lokala köpkraften minska med 196 miljoner kronor
- Uttaget av naturresurser - primärenergi - bli sex gånger större

I alternativscenariot ersätts fjärrvärmen med en mix av värmepumpar, naturgas, biobränsle, elpanna och direktel. El från kraftvärme antas bli ersatt med nordisk residualel (icke miljömärkt el).

Miljöpåverkan av dagens fjärrvärme har jämförts med scenariot i alternativet. Dagens energisystem leder till CO2-utsläpp på knappt 75 000 ton/år. I alternativscenariot beräknas de bli nära tre gånger större, 206 000 ton/år. Det motsvarar 73 000 bilar om året.

Studien jämför också effekten på behovet av primärenergi. Enkelt uttryckt är det hur mycket energi som kommer från jungfruliga naturresurser, det vi tar från naturen, som skog, kol eller olja. Här blir skillnaderna ännu större: 235 GWh/år i dagens energisystem mot 1 500 GWh/år i scenariot utan fjärrvärme. Utan fjärrvärme blir alltså uttaget av primärenergi (jungfruliga naturresurser) sex gånger större än med dagens system. Det motsvarar den energimängd som skulle behövas för att värma hela Köpenhamn om de hade ett likadant fjärrvärmesystem som Helsingborg. Eller att varje hushåll i regionen åkte sträckan Helsingborg-Stockholm tur och retur 18 gånger med en modern bil.

Studien visar också att 1 358 personer färre har arbete i det alternativa scenariot.

– Fjärrvärmens miljöfördelar är kända sedan tidigare, däremot har vi inte förstått vilken betydelse den har för samhällsekonomin. Studien syftar till att tydliggöra det, säger Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme vid Öresundskraft.

Studien har genomförts av WSP Sverige på uppdrag av Öresundskraft AB. WSPs arbete har letts av Agneta Persson.

Senaste nyheter