Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny metod slår ut den agressiva svampen

https://www.klimatsmart.se/images/news/botanicculture250x57.png

KEMi har f.o.m den 1 mars - 28 juni 2013 gett dispens för det probiotiska preparatet Mikroferm ska kunna marknadsföras som ett växtskyddsmedel. Den aggressiva svampen Cylindrocladium buxicola sprider sig snabbt och hotar att slå ut stora delar av landets buxbombestånd. Nu finns en helt ekologisk metod att stoppa svampen som dessutom är mer effektiv än kemiska fungicider. Tester i Holland som det oberoende institutet Cultus genomfört visar att det probiotiska preparatet Mikroferm är mer effektivt än fungicider och har förmåga att konkurrera ut den aggressiva patogenen C.buxicola som angriper buxbom. Mikroferm är en kultur som består av fem olika grupper mikrober. De viktigaste grupperna är mjölksyrebakterier, autotrofa bakterier och jästsvampar. Kulturen får användas i ekologisk odling och har förutom sin förmåga att konkurrera ut patogener en tillväxtstimulerande verkan. Mikroferm består av probiotiska mjölksyrebakterier, fototrofa bakterier, actinomyceter, jäst och mögelsvampar. Genom fermentation och samverkan mellan dessa grupper uppstår en mängd bioaktiva ämnen som enzymer, aminosror, vitaminer och antioxidanter. Mikroberna frigör även organiska syror som bryter ned jord och sten till för växterna tillgängliga näringsämnen. Metoden som Cultus följt är enkel. Man har sprutat plantorna med en lösning som består av 2ml Mikroferm/L sam 1 ml/L av ett vidhäftningsmedel som heter Guard 2000. I jorden under busken myllar man ned en Bokashikompost. Resultaten backas upp av ett antal professionella Buxbomodlare i Holland som med andra metoder också lyckats bekämpa sjukdommen. Även här är det de probiotiska mikroberna i Mikroferm som är den centrala delen i strategin. - Cultus är ett fristående, respekterat och seriöst institut i Nederländerna. - Mikroferm är ett probiotiskt ochtillväxtstimulerande preparat. - Bokashi är organisk kompost som fermenterats med Mikroferm. - EM/Mikroferm tekniken har 30-års forskning bakom sig i Japan. - Mikroferm och Bokashi finns att tillgå i Sverige. För mer information, se Botanic Cultures hemsida.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny metod slår ut den agressiva svampen

2013-04-29
KEMi har f.o.m den 1 mars - 28 juni 2013 gett dispens för det probiotiska preparatet Mikroferm ska kunna marknadsföras som ett växtskyddsmedel. Den aggressiva svampen Cylindrocladium buxicola sprider sig snabbt och hotar att slå ut stora delar av landets buxbombestånd. Nu finns en helt ekologisk metod att stoppa svampen som dessutom är mer effektiv än kemiska fungicider.

Tester i Holland som det oberoende institutet Cultus genomfört visar att det probiotiska preparatet Mikroferm är mer effektivt än fungicider och har förmåga att konkurrera ut den aggressiva patogenen C.buxicola som angriper buxbom. Mikroferm är en kultur som består av fem olika grupper mikrober. De viktigaste grupperna är mjölksyrebakterier, autotrofa bakterier och jästsvampar. Kulturen får användas i ekologisk odling och har förutom sin förmåga att konkurrera ut patogener en tillväxtstimulerande verkan.

Mikroferm består av probiotiska mjölksyrebakterier, fototrofa bakterier, actinomyceter, jäst och mögelsvampar. Genom fermentation och samverkan mellan dessa grupper uppstår en mängd bioaktiva ämnen som enzymer, aminosror, vitaminer och antioxidanter. Mikroberna frigör även organiska syror som bryter ned jord och sten till för växterna tillgängliga näringsämnen.

Metoden som Cultus följt är enkel. Man har sprutat plantorna med en lösning som består av 2ml Mikroferm/L sam 1 ml/L av ett vidhäftningsmedel som heter Guard 2000. I jorden under busken myllar man ned en Bokashikompost.

Resultaten backas upp av ett antal professionella Buxbomodlare i Holland som med andra metoder också lyckats bekämpa sjukdommen. Även här är det de probiotiska mikroberna i Mikroferm som är den centrala delen i strategin.

- Cultus är ett fristående, respekterat och seriöst institut i Nederländerna.
- Mikroferm är ett probiotiskt ochtillväxtstimulerande preparat.
- Bokashi är organisk kompost som fermenterats med Mikroferm.
- EM/Mikroferm tekniken har 30-års forskning bakom sig i Japan.
- Mikroferm och Bokashi finns att tillgå i Sverige.

För mer information, se Botanic Cultures hemsida.

Senaste nyheter