Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny energiplanering för framtiden

https://www.klimatsmart.se/images/news/kalmarenergi250x58pa.gif

Kalmar Energi tillsammans med Kalmarhem AB inleder nu ett tvåårigt projekt som kan lägga grunden för en helt ny typ av smart energiplanering i framtiden. Kvarteret Pilträdet står i fokus för energimätning med ny teknik. Genom elektronisk utrustning kopplas fastigheter ihop direkt med fjärrvärmeproduktionen genom så kallad ”styrning genom efterfrågan”. Det innebär att Kalmarhem AB:s fastigheter i kvarteret Pilträdet endast förbrukar så mycket energi som verkligen behövs med hänsyn till kunden och fastighetens enskilda förutsättningar. Samtidigt kan Kalmar Energi planera produktionen så optimalt som möjligt och leverera värme när fastigheten verkligen behöver. På så sätt blir energisättningen så effektiv som möjligt. - Målet för oss är att ge hyresgästerna en bättre komfort och jämnare temperatur i sin bostad. Genom den nya tekniken som vi ska pröva ska vi få möjlighet att leverera en jämnare temperatur, möjligen sänka energiförbrukningen och därmed påverka miljön säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem. På sikt innebär den nya tekniken att kunder kan beställa olika temperaturer i olika rum och sedan anpassas energiåtgången till att alltid hålla de beställda temperaturerna, avslutar Niclas Ohlslöf. Att man valt just kvarteret Pilträdet beror på att det finns fastigheter med olika byggnadstekniker, byggnaderna påverkas olika av utomhustemperatur, väder och vind. Det ger mycket olika parametrar av nyttig information. - Vi vill gärna vara med och utveckla dialogen mellan fastighetsägare och fjärrvärmeproduktionen, den nya tekniken ger oss möjlighet till en mer effektiv planering av bränslet, ju smartare vi kan planera produktionen desto större blir miljöfördelarna om färre bränsletransporter rullar på vägarna säger Bo Carlsson, värmechef på Kalmar Energi. Energitjänstföretaget ngenic med bas i Uppsala universitet står bakom den tekniska lösningen. För mer information, kontakta: Marie Dellve Kristiansson, Kalmarhem, 0480-447 515, marie.dellve-kristiansson@kalmarhem.se Urban Bergsell, Kalmar Energi, 0480-451 053, urban.bergsell@kalmarenergi.se Einar Persson, ngenic AB, 0762-490706, inar.persson@ngenic.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny energiplanering för framtiden

2012-02-17
Kalmar Energi tillsammans med Kalmarhem AB inleder nu ett tvåårigt projekt som kan lägga grunden för en helt ny typ av smart energiplanering i framtiden. Kvarteret Pilträdet står i fokus för energimätning med ny teknik.

Genom elektronisk utrustning kopplas fastigheter ihop direkt med fjärrvärmeproduktionen genom så kallad ”styrning genom efterfrågan”. Det innebär att Kalmarhem AB:s fastigheter i kvarteret Pilträdet endast förbrukar så mycket energi som verkligen behövs med hänsyn till kunden och fastighetens enskilda förutsättningar. Samtidigt kan Kalmar Energi planera produktionen så optimalt som möjligt och leverera värme när fastigheten verkligen behöver. På så sätt blir energisättningen så effektiv som möjligt.

- Målet för oss är att ge hyresgästerna en bättre komfort och jämnare temperatur i sin bostad. Genom den nya tekniken som vi ska pröva ska vi få möjlighet att leverera en jämnare temperatur, möjligen sänka energiförbrukningen och därmed påverka miljön säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem. På sikt innebär den nya tekniken att kunder kan beställa olika temperaturer i olika rum och sedan anpassas energiåtgången till att alltid hålla de beställda temperaturerna, avslutar Niclas Ohlslöf.

Att man valt just kvarteret Pilträdet beror på att det finns fastigheter med olika byggnadstekniker, byggnaderna påverkas olika av utomhustemperatur, väder och vind. Det ger mycket olika parametrar av nyttig information.

- Vi vill gärna vara med och utveckla dialogen mellan fastighetsägare och fjärrvärmeproduktionen, den nya tekniken ger oss möjlighet till en mer effektiv planering av bränslet, ju smartare vi kan planera produktionen desto större blir miljöfördelarna om färre bränsletransporter rullar på vägarna säger Bo Carlsson, värmechef på Kalmar Energi.

Energitjänstföretaget ngenic med bas i Uppsala universitet står bakom den tekniska lösningen.

För mer information, kontakta:
Marie Dellve Kristiansson, Kalmarhem, 0480-447 515, marie.dellve-kristiansson@kalmarhem.se
Urban Bergsell, Kalmar Energi, 0480-451 053, urban.bergsell@kalmarenergi.se
Einar Persson, ngenic AB, 0762-490706, inar.persson@ngenic.se.

Senaste nyheter