Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ny dom nekar Saltå Kvarn avdrag för klimatkompensation

https://www.klimatsmart.se/images/news/zeromission250x120.jpg

Frågan om huruvida klimatkompensation ska ses som en avdragsgill kostnad för företag har under ett par år varit osäker och något som ZeroMission och kunder engagerat sig i mycket. Det började med att Saltå Kvarn nekades avdrag av Skattemyndigheten. Saltå tyckte dock annorlunda och tog hjälp av allmänna ombudet som ansåg att frågan var angelägen. Med hjälp av allmänna ombudet kom tidigare i år Skatterättsnämnden med ett positivt besked, att kompensation skulle vara avdragsgillt. Saltå Kvarn och ZeroMission blev givetvis lättade. För några veckor sedan kom dock bakslaget. Ärendet gick nämligen upp till högsta instans, Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD), som ändrade beslutet. De anser att kompensation ej ska ses som en avdragsgill kostnad i verksamheten. Istället ska det jämställas med gåvor utan varken motprestation eller direkt koppling till verksamheten. Detta är i sak fel och det kommer att få negativa konsekvenser för klimatarbetet hos mängder med företag. I praktiken innebär domen en straffbeskattning av företag som vill ta sitt klimatansvar fullt ut. ZeroMission kommer nu att arbeta politiskt för att få till stånd en lagändring eller vad som nu behövs för att rätta till detta fel. Saltå Kvarns skattejurist Kent Andersson har skrivit ihop ett litet PM om hur domen ska tolkas som återfinns här. Hör gärna av dig till ZeroMissions VD Mårten Lind med frågor eller om du vill engagera dig i att få till stånd en politisk förändring på området. Mårten Lind, VD Zeromission (U&We): 08-34 65 65, 073-182 23 70, marten.lind@uandwe.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ny dom nekar Saltå Kvarn avdrag för klimatkompensation

2014-10-13
Frågan om huruvida klimatkompensation ska ses som en avdragsgill kostnad för företag har under ett par år varit osäker och något som ZeroMission och kunder engagerat sig i mycket.

Det började med att Saltå Kvarn nekades avdrag av Skattemyndigheten. Saltå tyckte dock annorlunda och tog hjälp av allmänna ombudet som ansåg att frågan var angelägen. Med hjälp av allmänna ombudet kom tidigare i år Skatterättsnämnden med ett positivt besked, att kompensation skulle vara avdragsgillt.

Saltå Kvarn och ZeroMission blev givetvis lättade. För några veckor sedan kom dock bakslaget. Ärendet gick nämligen upp till högsta instans, Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD), som ändrade beslutet.

De anser att kompensation ej ska ses som en avdragsgill kostnad i verksamheten. Istället ska det jämställas med gåvor utan varken motprestation eller direkt koppling till verksamheten. Detta är i sak fel och det kommer att få negativa konsekvenser för klimatarbetet hos mängder med företag.

I praktiken innebär domen en straffbeskattning av företag som vill ta sitt klimatansvar fullt ut. ZeroMission kommer nu att arbeta politiskt för att få till stånd en lagändring eller vad som nu behövs för att rätta till detta fel.

Saltå Kvarns skattejurist Kent Andersson har skrivit ihop ett litet PM om hur domen ska tolkas som återfinns här.

Hör gärna av dig till ZeroMissions VD Mårten Lind med frågor eller om du vill engagera dig i att få till stånd en politisk förändring på området.

Mårten Lind, VD Zeromission (U&We): 08-34 65 65, 073-182 23 70, marten.lind@uandwe.se
Källa: ZeroMission

Senaste nyheter