Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu vet vi hur fjärrvärmen kan utvecklas i Sverige

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96aa.jpg

Sju års kunskap om fjärrvärme, i form av 140 Fjärrsynsrapporter, finns nu publicerade i form av tre syntesrapporter. De utgår från de största utmaningarna för fjärrvärmens fortsatta utveckling: Fjärrvärmens utvecklingskraft, fjärrvärmens roll i energiomställningen och fjärrvärmens förtroende. Det är Bo Rydén, Åsa Wahlström och Ragnar Hörndahl som har lett syntesarbetet, analyserat och dragit slutsatser för att ge en överblick och ett större helhetsperspektiv av all den kunskap som har kommit fram i forskningsprogrammet Fjärrsyn under sju år. Syntesrapporten "Fjärrvärmens utvecklingskraft" utgår från de yttre relationer som företagen har och hur de fungerar och utvecklas. Resultaten visar bland annat att för att fjärrvärmeföretagen ska kunna utveckla en affär kring energieffektivisering krävs att de etablerar långsiktiga och förtroendefulla relationer till sina olika kunder. Rapporten "Fjärrvärmens roll i energiomställningen" har samlat slutsatserna i tolv syntespunkter som visar att fjärrvärmebranschen inte lugnt kan sitta och titta på när omvärlden förändras, utan aktivt måste agera på den nya arenan. "Ta förtroende på allvar" behandlar begreppet förtroende i betydelsen kunders förtroende för fjärrvärmebolagen. Resultaten visar bland annat att fjärrvärmeföretagens syn på kundernas förtroende för det egna bolaget inte stämmer överens med hur kunderna ser på saken. Fjärrsyn är ett tvär- och mångvetenskapligt forskningsprogram som stärker konkurrenskraften för fjärrvärme och fjärrkyla genom att öka kunskapen om fjärrvärmens roll i klimatarbetet och för ett hållbart samhälle - till exempel genom att bana väg för affärsmässiga lösningar och framtida teknik. Programmet finansieras av Energimyndigheten och fjärrvärmebranschen gemensamt och drivs av Svensk Fjärrvärme. Programmet omsätter cirka 19 miljoner kronor om året. Några exempel på Fjärrsyns forskningsprojekt: Det reglerade fjärrvärmeavtalet, Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Fjärrvärmen i energisystemet, Högskolan i Halmstad. Solvärme i fjärrvärmesystem, Chalmers Tekniska Högskola.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu vet vi hur fjärrvärmen kan utvecklas i Sverige

2013-10-04
Sju års kunskap om fjärrvärme, i form av 140 Fjärrsynsrapporter, finns nu publicerade i form av tre syntesrapporter. De utgår från de största utmaningarna för fjärrvärmens fortsatta utveckling: Fjärrvärmens utvecklingskraft, fjärrvärmens roll i energiomställningen och fjärrvärmens förtroende.

Det är Bo Rydén, Åsa Wahlström och Ragnar Hörndahl som har lett syntesarbetet, analyserat och dragit slutsatser för att ge en överblick och ett större helhetsperspektiv av all den kunskap som har kommit fram i forskningsprogrammet Fjärrsyn under sju år.

Syntesrapporten "Fjärrvärmens utvecklingskraft" utgår från de yttre relationer som företagen har och hur de fungerar och utvecklas. Resultaten visar bland annat att för att fjärrvärmeföretagen ska kunna utveckla en affär kring energieffektivisering krävs att de etablerar långsiktiga och förtroendefulla relationer till sina olika kunder.

Rapporten "Fjärrvärmens roll i energiomställningen" har samlat slutsatserna i tolv syntespunkter som visar att fjärrvärmebranschen inte lugnt kan sitta och titta på när omvärlden förändras, utan aktivt måste agera på den nya arenan.

"Ta förtroende på allvar" behandlar begreppet förtroende i betydelsen kunders förtroende för fjärrvärmebolagen. Resultaten visar bland annat att fjärrvärmeföretagens syn på kundernas förtroende för det egna bolaget inte stämmer överens med hur kunderna ser på saken.

Fjärrsyn är ett tvär- och mångvetenskapligt forskningsprogram som stärker konkurrenskraften för fjärrvärme och fjärrkyla genom att öka kunskapen om fjärrvärmens roll i klimatarbetet och för ett hållbart samhälle - till exempel genom att bana väg för affärsmässiga lösningar och framtida teknik.

Programmet finansieras av Energimyndigheten och fjärrvärmebranschen gemensamt och drivs av Svensk Fjärrvärme. Programmet omsätter cirka 19 miljoner kronor om året.

Några exempel på Fjärrsyns forskningsprojekt:
Det reglerade fjärrvärmeavtalet, Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Fjärrvärmen i energisystemet, Högskolan i Halmstad. Solvärme i fjärrvärmesystem, Chalmers Tekniska Högskola.

Senaste nyheter