Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu skördas KRAV-märkt chipspotatis

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-per-johan250x166.jpg

Just nu skördar lantbrukaren Per-Johan Påhlstorp potatisarna som ska bli Estrellas första KRAV-märkta chips. – Det känns mycket spännande, säger Per-Johan Påhlstorp. In i det sista har osäkerheten om Estrellas första KRAV-märkta chips varit stor. Den kalla och blöta starten på sommaren gav inte de bästa förutsättningarna för potatisarna som blev sent satta. – Jag har precis kört de första 50 metrarna och det är spännande, men jag har svårt att säga vad skörden blir. Kanske 25 ton per hektar, säger Per-Johan Påhlstorp, direkt från traktorhytten. Totalt är det 4,5 hektar som ska skördas och om några veckor finns den begränsade upplagan av Estrellas KRAV-märkta chips i butikshyllorna. – Efterfrågan är enorm och vi hade såklart helst velat producera en större mängd. Nu gjorde vädrets makter att det blev en liten skörd som endast räcker till ett begränsat antal påsar. Vi är dock stolta över att äntligen kunna erbjuda marknaden svenskodlade ekologiska KRAV-märkta chips, säger Carina Hanson, VD på Estrella. Färska siffror visar att den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt i svensk detaljhandel ökade med 50 procent under första halvåret 2015. – Att odla potatis på naturens villkor är mycket svårt. När det dessutom ska vara chipskvalitet blir utmaningen ännu större. I år har dessutom vädret ställt till det, så KRAV-märkta svenska chips blir helt enkelt en säsongsprimör. Jag tror att många kommer att uppskatta smaken av detta säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV. Potatisen som odlats på Per-Johan Påhlstorps KRAV-märkta gård utanför Sjöbo skördas denna vecka och körs direkt till Estrellas chipsfabrik i Göteborg. Där blir färskpotatisen till chips som friteras i ekologisk solrosolja för att sedan kryddas med en nypa havssalt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu skördas KRAV-märkt chipspotatis

2015-09-16
Just nu skördar lantbrukaren Per-Johan Påhlstorp potatisarna som ska bli Estrellas första KRAV-märkta chips.

– Det känns mycket spännande, säger Per-Johan Påhlstorp.

In i det sista har osäkerheten om Estrellas första KRAV-märkta chips varit stor. Den kalla och blöta starten på sommaren gav inte de bästa förutsättningarna för potatisarna som blev sent satta.

– Jag har precis kört de första 50 metrarna och det är spännande, men jag har svårt att säga vad skörden blir. Kanske 25 ton per hektar, säger Per-Johan Påhlstorp, direkt från traktorhytten.

Totalt är det 4,5 hektar som ska skördas och om några veckor finns den begränsade upplagan av Estrellas KRAV-märkta chips i butikshyllorna.

– Efterfrågan är enorm och vi hade såklart helst velat producera en större mängd. Nu gjorde vädrets makter att det blev en liten skörd som endast räcker till ett begränsat antal påsar. Vi är dock stolta över att äntligen kunna erbjuda marknaden svenskodlade ekologiska KRAV-märkta chips, säger Carina Hanson, VD på Estrella.

Färska siffror visar att den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt i svensk detaljhandel ökade med 50 procent under första halvåret 2015.

– Att odla potatis på naturens villkor är mycket svårt. När det dessutom ska vara chipskvalitet blir utmaningen ännu större. I år har dessutom vädret ställt till det, så KRAV-märkta svenska chips blir helt enkelt en säsongsprimör. Jag tror att många kommer att uppskatta smaken av detta säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

Potatisen som odlats på Per-Johan Påhlstorps KRAV-märkta gård utanför Sjöbo skördas denna vecka och körs direkt till Estrellas chipsfabrik i Göteborg. Där blir färskpotatisen till chips som friteras i ekologisk solrosolja för att sedan kryddas med en nypa havssalt.
Källa: KRAV

Senaste nyheter