Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu kan du välja klimatcertifierade blommor i advent

https://www.klimatsmart.se/images/news/svensktsigill-adventsblommor250x282.jpg

Så vi har längtat hela denna långa mörka höst. Men nu är det tid för ljus, glögg,pepparkakor, färgsprakande hyacinter och adventsstjärnor (julstjärnor). Det finns väl inget som lyser upp och ökar trivseln som just färska blommor. När du väljer adventsblommor som bär märket Svenskt Sigill, vet du att blomman är svenskodlad med höga krav på minskad miljöpåverkan. Svenskt Sigill erbjuder den största standarden för svensk odling av prydnadsväxter. Idag är 52 prydnadsväxtodlare certifierade enligt standarden. Märket Svenskt Sigill visar att produkten är svenskodlad med höga krav på minskad miljöpåverkan. Standarden innehåller också ett frivilligt tillägg för klimatcertifiering Vad är en klimatcertifiering?
 Det innebär att odlaren genomför ytterligare åtgärder för att minska klimatpåverkan. Kraven för att bli klimatcertifierad är bland annat att uppvärmningen av växthusen sker med förnyelsebara bränslen eller spillvärme, att man köper grön el och spar energi. Åtgärderna är vetenskapligt framtagna och baserade på ett projekt som drivits av Sigill Kvalitetssystem AB sedan 2007 tillsammans med KRAV.
 Att klimatcertifieringen växer är en mycket rolig utveckling och intresset från producenterna bara ökar säger Linda Cederlund, VD på Sigill Kvalitetssystem AB och Svenskt Sigill. Cirka 80% av den svenskodlade andelen prydnadsväxter (krukväxter, sommarblommor, utplanteringsväxter) inkl. lökblommor som tulpaner och hyacinter har nu valt att också klimatcertifiera sin odling. Alverbäcks Blommor på Ekerö utanför Stockholm är en av dessa odlare som aktivt arbetar med att ligga i framkant både kvalitetsmässigt och i klimatfrågor. Klimatmärkning innebär att vi har sett över hela produktionen med avseende på klimatpåverkan. Kartläggning dokumenteras, därefter gör vi en plan som visar hur vi kan minska klimatpåverkan i olika delar, berättar Håkan Alverbäck. För minimal miljöbelastning satsar vi idag på en hållbar produktion. Enbart biobränsle värmer växthusen samtidigt återvinns värmen och vi får en luftväxling som gör att klimatet i växthuset blir jämnare, förutom att vi sparar energi. Och elen är 100% vattenkraft, tillägger Håkan Alverbäck. Våra mest älskade adventsblommor: Hyacinten härstammar från Mellanöstern och har gett upphov till många legender. Bland annat berättas det att Apollon. skulle lära Hyakinthos, en prins från Sparta, att kasta diskus. Men västanvinden Zefyr blev svartsjuk och såg till att diskusen träffade Hyakinthos rakt i huvudet så att han dog. Apollon sörjde honom djupt och där Hyakinthos blod droppade ner i marken lät Apollon en hyacint växa upp. Hyacinten kom till Europa (Storbritannien) på 1500-talet. Under 1700-talet uppstod en hyacintboom likt den med tulpanerna. I Holland odlades i slutet av 1700-talet runt 2 000 olika hyacintsorter. Idag har antalet minskat till ca 110 stycken. Adventsstjärnan eller julstjärnan härstammar från Mexiko där och på Kanarieöarna växer den vilt och kan bli upp till fem meter hög. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta och blodet droppade ned på julstjärnans blad och färgade dem röda. För aztekerna var rött en helig färg och därför blev julstjärnan helig och blev symbolen renhet. Det var i USA som julstjärnan för första gången odlades till försäljning i början av 1800-talet. Till Sverige kom den i början av 1900-talet. Julstjärnor finns i många färger och nyanser,från den klassiska röda färgen till ljusrosa och aprikos, från gult till cremé och vitt, med mönstrade bractéer eller färgade på konstgjord väg.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu kan du välja klimatcertifierade blommor i advent

2014-12-01
Så vi har längtat hela denna långa mörka höst. Men nu är det tid för ljus, glögg,pepparkakor, färgsprakande hyacinter och adventsstjärnor (julstjärnor).

Det finns väl inget som lyser upp och ökar trivseln som just färska blommor. När du väljer adventsblommor som bär märket Svenskt Sigill, vet du att blomman är svenskodlad med höga krav på minskad miljöpåverkan.

Svenskt Sigill erbjuder den största standarden för svensk odling av prydnadsväxter. Idag är 52 prydnadsväxtodlare certifierade enligt standarden. Märket Svenskt Sigill visar att produkten är svenskodlad med höga krav på minskad miljöpåverkan. Standarden innehåller också ett frivilligt tillägg för klimatcertifiering

Vad är en klimatcertifiering?


Det innebär att odlaren genomför ytterligare åtgärder för att minska klimatpåverkan. Kraven för att bli klimatcertifierad är bland annat att uppvärmningen av växthusen sker med förnyelsebara bränslen eller spillvärme, att man köper grön el och spar energi. Åtgärderna är vetenskapligt framtagna och baserade på ett projekt som drivits av Sigill Kvalitetssystem AB sedan 2007 tillsammans med KRAV.


Att klimatcertifieringen växer är en mycket rolig utveckling och intresset från producenterna bara ökar säger Linda Cederlund, VD på Sigill Kvalitetssystem AB och Svenskt Sigill. Cirka 80% av den svenskodlade andelen prydnadsväxter (krukväxter, sommarblommor, utplanteringsväxter) inkl. lökblommor som tulpaner och hyacinter har nu valt att också klimatcertifiera sin odling.

Alverbäcks Blommor på Ekerö utanför Stockholm är en av dessa odlare som aktivt arbetar med att ligga i framkant både kvalitetsmässigt och i klimatfrågor.

Klimatmärkning innebär att vi har sett över hela produktionen med avseende på klimatpåverkan. Kartläggning dokumenteras, därefter gör vi en plan som visar hur vi kan minska klimatpåverkan i olika delar, berättar Håkan Alverbäck. För minimal miljöbelastning satsar vi idag på en hållbar produktion. Enbart biobränsle värmer växthusen samtidigt återvinns värmen och vi får en luftväxling som gör att klimatet i växthuset blir jämnare, förutom att vi sparar energi. Och elen är 100% vattenkraft, tillägger Håkan Alverbäck.

Våra mest älskade adventsblommor:
Hyacinten härstammar från Mellanöstern och har gett upphov till många legender. Bland annat berättas det att Apollon. skulle lära Hyakinthos, en prins från Sparta, att kasta diskus. Men västanvinden Zefyr blev svartsjuk och såg till att diskusen träffade Hyakinthos rakt i huvudet så att han dog. Apollon sörjde honom djupt och där Hyakinthos blod droppade ner i marken lät Apollon en hyacint växa upp.

Hyacinten kom till Europa (Storbritannien) på 1500-talet. Under 1700-talet uppstod en hyacintboom likt den med tulpanerna. I Holland odlades i slutet av 1700-talet runt 2 000 olika hyacintsorter. Idag har antalet minskat till ca 110 stycken.

Adventsstjärnan eller julstjärnan härstammar från Mexiko där och på Kanarieöarna växer den vilt och kan bli upp till fem meter hög. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta och blodet droppade ned på julstjärnans blad och färgade dem röda. För aztekerna var rött en helig färg och därför blev julstjärnan helig och blev symbolen renhet.

Det var i USA som julstjärnan för första gången odlades till försäljning i början av 1800-talet. Till Sverige kom den i början av 1900-talet. Julstjärnor finns i många färger och nyanser,från den klassiska röda färgen till ljusrosa och aprikos, från gult till cremé och vitt, med mönstrade bractéer eller färgade på konstgjord väg.

Senaste nyheter