Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu kan du ansöka om elcykelpremien

https://www.klimatsmart.se/images/news/infokampanj-elcykelpremie250x189.jpg

Du som ska köpa eller har köpt en elcykel, elmoped, eller elmotorcykel efter 20 september 2017 kan nu (från 1 feb) ansöka om den s.k. elcykelpremien. Det är Naturvårdsverket som sköter handhavandet av ansökning och utbetalning av bidraget. Bidraget omfattar endast nya fordon som du köper. Alltså kan du inte få bidrag för fordon du leasar eller hyr. Det gäller inte heller hemmabyggen eller om du är händig och uppgraderar en befintlig cykel med elmotor och batteri. Är det en elcykel du söker bidrag för ska den vara CE-märkt eller följa standarden, SS-EN 15194. Är du osäker på vad som gäller för just din cykel så kan din återförsäljare hjälpa dig. Gäller det en elmoped eller en elmotorcykel måste den ha ett s.k CoC (Certificate of Conformity) som är ett särskilt fordonsintyg. Även här kan din återförsäljare hjälpa dig. Alla privatpersoner som är minst 18 år, är folkbokförda i Sverige och innehar ett svenskt personnummer kan ansöka om bidraget. Bidraget omfattar 25 procent av priset på fordonet inklusive moms dock maximalt 10 000 kronor. Räkneexempel: • Om fordonet kostar 10 000 kr får du 2 500 kr (25 procent) i bidrag. • Om fordonet kostar 20 000 kr får du 5 000 kr (25 procent) i bidrag. • Om fordonet kostar 40 000 kr får du 10 000 (25 procent) i bidrag. • Om fordonet kostar 50 000 kr får du 10 000 kr (max-summan) i bidrag. Ansökan gör du på Naturvårdsverkets hemsida med hjälp av ditt BankId. Du kan även ladda ner en blankett och skicka in den till Naturvårdsverket. Ansökan ska innehålla en kopia på kvittot, ramnummer eller annan identifikation på fordonet, t.ex. ett garantibevis. Notera att om du lämnar tillbaka fordonet till återförsäljaren så är du skyldig att betala tillbaka bidraget till Naturvårdsverket. Och du kan bara få bidrag till ett fordon. Och en annan viktig sak: Tänk på att motorfordon inte får framföras i skog och mark. Det gäller även de fordon som har en elmotor. Passa på och dra nytta av regeringens bidrag för renare och tystare motortrafik. Det tjänar vi alla på! Tack Norra Cykel i Örebro för lånet av fotoobjekt. / Jonas Jernberg, Redaktör Klimatsmart.se

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu kan du ansöka om elcykelpremien

2018-02-01
Du som ska köpa eller har köpt en elcykel, elmoped, eller elmotorcykel efter 20 september 2017 kan nu (från 1 feb) ansöka om den s.k. elcykelpremien. Det är Naturvårdsverket som sköter handhavandet av ansökning och utbetalning av bidraget.

Bidraget omfattar endast nya fordon som du köper. Alltså kan du inte få bidrag för fordon du leasar eller hyr. Det gäller inte heller hemmabyggen eller om du är händig och uppgraderar en befintlig cykel med elmotor och batteri.

Är det en elcykel du söker bidrag för ska den vara CE-märkt eller följa standarden, SS-EN 15194. Är du osäker på vad som gäller för just din cykel så kan din återförsäljare hjälpa dig.

Gäller det en elmoped eller en elmotorcykel måste den ha ett s.k CoC (Certificate of Conformity) som är ett särskilt fordonsintyg. Även här kan din återförsäljare hjälpa dig.

Alla privatpersoner som är minst 18 år, är folkbokförda i Sverige och innehar ett svenskt personnummer kan ansöka om bidraget.

Bidraget omfattar 25 procent av priset på fordonet inklusive moms dock maximalt 10 000 kronor.

Räkneexempel:
• Om fordonet kostar 10 000 kr får du 2 500 kr (25 procent) i bidrag.
• Om fordonet kostar 20 000 kr får du 5 000 kr (25 procent) i bidrag.
• Om fordonet kostar 40 000 kr får du 10 000 (25 procent) i bidrag.
• Om fordonet kostar 50 000 kr får du 10 000 kr (max-summan) i bidrag.

Ansökan gör du på Naturvårdsverkets hemsida med hjälp av ditt BankId. Du kan även ladda ner en blankett och skicka in den till Naturvårdsverket.

Ansökan ska innehålla en kopia på kvittot, ramnummer eller annan identifikation på fordonet, t.ex. ett garantibevis.

Notera att om du lämnar tillbaka fordonet till återförsäljaren så är du skyldig att betala tillbaka bidraget till Naturvårdsverket. Och du kan bara få bidrag till ett fordon.

Och en annan viktig sak: Tänk på att motorfordon inte får framföras i skog och mark. Det gäller även de fordon som har en elmotor.

Passa på och dra nytta av regeringens bidrag för renare och tystare motortrafik. Det tjänar vi alla på!

Tack Norra Cykel i Örebro för lånet av fotoobjekt.

/ Jonas Jernberg, Redaktör Klimatsmart.se

Länk till ansökan:
www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/bidrag-elcykel/Ansokan/
Foto: Jonas Jernberg

Senaste nyheter