Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu börjar energijakten på riktigt

https://www.klimatsmart.se/images/news/kwh240x388.jpg

Det är ingen hemlighet att hemma hos oss är det jag som är energijägaren och siffernörden. Jag tycker det är kul att jaga kWh och upptäcka hur mycket el de olika apparaterna drar. Denna vecka är min fru bortrest, vilket öppnar upp för oanade möjligheter. Lekstuga för energinördar. Nu börjar den stora energijakten! Limbo – how low can you go?! Jag började med att sänka temperaturen på luftvärmepumpen till 19 grader när jag inte är hemma, och 20 grader när jag är hemma. Normalt står den på 21 grader eftersom Gita vanligtvis jobbar hemifrån. Resultatet visade sig direkt. Elförbrukningen föll med cirka 10 kWh per dygn! För att pressa ner förbrukningen lite extra lät jag temperaturen i köket förbli på 15-16 grader på morgonen, innan jag åkte till jobbet. Kanske var jag lite för ivrig i mitt sparande, för jag frös ganska ordentligt, och var tvungen att ta på vinterjackan när jag skulle till jobbet även om det var sol och 14 grader ute. Men som sagt, nu finns den gyllene chansen för större experiment! Så jag passade på att sänka termostaten på varmvattenberedaren riktigt rejält innan jag gick till jobbet igår. Tanken var egentligen att jag skulle höja den när jag kom hem. Men det glömde jag. När jag kollade på 100Koll i mobilen nu på morgonen, så hade jag lyckats kapa ytterligare cirka 10 kWh per dygn, och hade endast förbrukat 9,8 kWh! Limbo! Undrar bara hur varmt mitt duschvatten är? Jens Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu börjar energijakten på riktigt

2012-05-09
EON 100koll i mobilen - 9,8 kWH senaste dygnet.
Det är ingen hemlighet att hemma hos oss är det jag som är energijägaren och siffernörden. Jag tycker det är kul att jaga kWh och upptäcka hur mycket el de olika apparaterna drar.

Denna vecka är min fru bortrest, vilket öppnar upp för oanade möjligheter. Lekstuga för energinördar. Nu börjar den stora energijakten! Limbo – how low can you go?!

Jag började med att sänka temperaturen på luftvärmepumpen till 19 grader när jag inte är hemma, och 20 grader när jag är hemma. Normalt står den på 21 grader eftersom Gita vanligtvis jobbar hemifrån. Resultatet visade sig direkt. Elförbrukningen föll med cirka 10 kWh per dygn!

För att pressa ner förbrukningen lite extra lät jag temperaturen i köket förbli på 15-16 grader på morgonen, innan jag åkte till jobbet. Kanske var jag lite för ivrig i mitt sparande, för jag frös ganska ordentligt, och var tvungen att ta på vinterjackan när jag skulle till jobbet även om det var sol och 14 grader ute.

Men som sagt, nu finns den gyllene chansen för större experiment! Så jag passade på att sänka termostaten på varmvattenberedaren riktigt rejält innan jag gick till jobbet igår. Tanken var egentligen att jag skulle höja den när jag kom hem. Men det glömde jag.

När jag kollade på 100Koll i mobilen nu på morgonen, så hade jag lyckats kapa ytterligare cirka 10 kWh per dygn, och hade endast förbrukat 9,8 kWh! Limbo!

Undrar bara hur varmt mitt duschvatten är?

Jens Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Senaste nyheter