Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Norrenergi återvinner överskottsvärme från datacenter

https://www.klimatsmart.se/images/news/norrenergi-staffan-stymne250x227.jpg

Inom kort går den första överskottsvärmen från ett datacenter i Solna in på Norrenergis fjärrvärmenät. Istället för att gå till spillo ska den användas för att förse fler med värme. Värmen motsvarar en årlig uppvärmning av 100 normalstora villor. När datacentrets servrar arbetar genererar de värme. Idag används den värmen för att värma den egna fastigheten, men under delar av året genererar servrarna mer värme än fastigheten behöver. Istället för att värmen bara ska gå förlorad, kommer Norrenergi nu ta vara på den. Överskottsvärmen går direkt in på fjärrvärmenätet och värmer fler kunder, samtidigt som det också lönar sig för fastighetsägaren. – Det här avtalet innebär att vi tagit ett viktigt steg i arbetet med att kunna erbjuda en produkt som möjliggör återvinning av överbliven värme runt om i städerna, säger Staffan Stymne, chef för strategi och utveckling på Norrenergi. Det känns väldigt roligt och vi hoppas att det kommer leda till fler resurssmarta samarbeten framöver. I projektet har Norrenergi arbetat tätt samman med företaget Coromatic och deras energiexperter. Coromatics uppdrag har bestått av att kartlägga möjligheten, installera tekniken samt driftsätta lösningen för värmeåtervinning från datacentret. – Den ständiga ökningen av data innebär att behovet av datacenter hela tiden ökar vilket leder till att mer överskottsvärme genereras. Det finns ett stort intresse att återvinna denna. Därför är det mycket positivt att Norrenergi möjliggjort infrastrukturen för återvinning av värmen till fjärrvärmenätet, säger Mathias Lindqvist, energiexpert på Coromatic. Värme tillsammans: Värmeåtervinningen, som ingår i Norrenergis koncept Värme tillsammans, är det första när det gäller datacenter. Sedan några år tillbaka tar Norrenergi även vara på överskottsvärme från solfångare i Arenastaden. – Under mer än 30 år har Norrenergi tagit vara på värmen ur renat avloppsvatten för att producera både värme och kyla, säger Norrenergis styrelseordförande Johan T Sterndal (M). Nu öppnar sig nya möjligheter att återvinna överskottsenergi där Norrenergi har en viktig roll tack vare sitt stora kundunderlag och sitt väl utbyggda nät som möjliggör förflyttningen av värmen. Det känns mycket positivt och har stor betydelse i utvecklingen mot ännu mer hållbara och resurssmarta städer. Den första överskottsvärmen från datacentret levereras in på Norrenergis fjärrvärmenät under våren 2017. För mer information kontakta: Staffan Stymne, chef strategi och utveckling staffan.stymne@norrenergi.se Telefon: 08-475 04 89

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Norrenergi återvinner överskottsvärme från datacenter

2017-03-24
Staffan Stymne, Norrenergi
Inom kort går den första överskottsvärmen från ett datacenter i Solna in på Norrenergis fjärrvärmenät. Istället för att gå till spillo ska den användas för att förse fler med värme. Värmen motsvarar en årlig uppvärmning av 100 normalstora villor.

När datacentrets servrar arbetar genererar de värme. Idag används den värmen för att värma den egna fastigheten, men under delar av året genererar servrarna mer värme än fastigheten behöver. Istället för att värmen bara ska gå förlorad, kommer Norrenergi nu ta vara på den. Överskottsvärmen går direkt in på fjärrvärmenätet och värmer fler kunder, samtidigt som det också lönar sig för fastighetsägaren.

– Det här avtalet innebär att vi tagit ett viktigt steg i arbetet med att kunna erbjuda en produkt som möjliggör återvinning av överbliven värme runt om i städerna, säger Staffan Stymne, chef för strategi och utveckling på Norrenergi. Det känns väldigt roligt och vi hoppas att det kommer leda till fler resurssmarta samarbeten framöver.

I projektet har Norrenergi arbetat tätt samman med företaget Coromatic och deras energiexperter. Coromatics uppdrag har bestått av att kartlägga möjligheten, installera tekniken samt driftsätta lösningen för värmeåtervinning från datacentret.

– Den ständiga ökningen av data innebär att behovet av datacenter hela tiden ökar vilket leder till att mer överskottsvärme genereras. Det finns ett stort intresse att återvinna denna. Därför är det mycket positivt att Norrenergi möjliggjort infrastrukturen för återvinning av värmen till fjärrvärmenätet, säger Mathias Lindqvist, energiexpert på Coromatic.

Värme tillsammans:
Värmeåtervinningen, som ingår i Norrenergis koncept Värme tillsammans, är det första när det gäller datacenter. Sedan några år tillbaka tar Norrenergi även vara på överskottsvärme från solfångare i Arenastaden.

– Under mer än 30 år har Norrenergi tagit vara på värmen ur renat avloppsvatten för att producera både värme och kyla, säger Norrenergis styrelseordförande Johan T Sterndal (M).

Nu öppnar sig nya möjligheter att återvinna överskottsenergi där Norrenergi har en viktig roll tack vare sitt stora kundunderlag och sitt väl utbyggda nät som möjliggör förflyttningen av värmen. Det känns mycket positivt och har stor betydelse i utvecklingen mot ännu mer hållbara och resurssmarta städer.

Den första överskottsvärmen från datacentret levereras in på Norrenergis fjärrvärmenät under våren 2017.

För mer information kontakta:
Staffan Stymne, chef strategi och utveckling
staffan.stymne@norrenergi.se
Telefon: 08-475 04 89
Källa: Norrenergi

Senaste nyheter