Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nordens största vindkraftspark

https://www.klimatsmart.se/images/news/wpd143x120b.jpg

Nordens största havsbaserade vindkraftspark kan förse två miljoner människor med ren el Tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning, MKB för Finngrundets planerade vindkraftspark har inlämnats till Regeringen. Om fem år kan vindkraftsparken realiseras. – Finngrunden kan bli Nordens största havsbaserade vindkraftspark med 300 vindkraftverk med en sammanlagd effekt av 1 500 MW. Parken har möjlighet att försörja över två miljoner människor med el, säger projektledare, Hans Ohlsson. – Projektet visar att det finns goda geografiska förutsättningar att genomföra storskalig utbyggnad av vindkraft till havs i Sverige. Om elva år ska Sveriges energianvändning bestå av 49 % förnybar energi och det blir svårt att möta detta mål utan havsbaserad vindkraft, säger vd, Charlotte Bergqvist. Fakta om den havsbaserade vindkraftsparken Finngrunden: Vindkraftsparken är lokaliserad ca 40 kilometer från fastlandet, öster om Gävle i den ekonomiska zonen. Projektet omfattar 300 vindkraftverk med en sammanlagd effekt av 1 500 MW. Den uppskattade årliga produktionen förväntas bli upp till 5,5 TWh (5500 miljoner kWh), vilket skulle motsvara el för 1 100 000 hushåll. Konstruktions- och byggnationsfasen förväntas starta år 2014. För mer information kontakta: Suzana Johansson, Informationschef wpd Scandinavia AB, tfn + 46 709 50 37 37 Om wpd wpd Scandinavia AB med säte i Stockholm är ett helägt dotterbolag inom wpd koncernen – en av Europas ledande vindkraftaktörer. wpd har erfarenhet av utveckling, byggnation, finansiering och drift av mer än 1 600 vindkraftturbiner i Europa och andra delar av världen med en sammanlagd kapacitet av 2 000 MW. Mer information om wpd finns på www.wpd.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nordens största vindkraftspark

2009-09-15
Nordens största havsbaserade vindkraftspark kan förse två miljoner människor med ren el

Tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning, MKB för Finngrundets planerade vindkraftspark har inlämnats till Regeringen. Om fem år kan vindkraftsparken realiseras.

– Finngrunden kan bli Nordens största havsbaserade vindkraftspark med 300 vindkraftverk med en sammanlagd effekt av 1 500 MW. Parken har möjlighet att försörja över två miljoner människor med el, säger projektledare, Hans Ohlsson.

– Projektet visar att det finns goda geografiska förutsättningar att genomföra storskalig utbyggnad av vindkraft till havs i Sverige. Om elva år ska Sveriges energianvändning bestå av 49 % förnybar energi och det blir svårt att möta detta mål utan havsbaserad vindkraft, säger vd, Charlotte Bergqvist.

Fakta om den havsbaserade vindkraftsparken Finngrunden:
Vindkraftsparken är lokaliserad ca 40 kilometer från fastlandet, öster om Gävle i den ekonomiska zonen. Projektet omfattar 300 vindkraftverk med en sammanlagd effekt av 1 500 MW. Den uppskattade årliga produktionen förväntas bli upp till 5,5 TWh (5500 miljoner kWh), vilket skulle motsvara el för 1 100 000 hushåll. Konstruktions- och byggnationsfasen förväntas starta år 2014.

För mer information kontakta:
Suzana Johansson, Informationschef wpd Scandinavia AB, tfn + 46 709 50 37 37

Om wpd
wpd Scandinavia AB med säte i Stockholm är ett helägt dotterbolag inom wpd koncernen – en av Europas ledande vindkraftaktörer. wpd har erfarenhet av utveckling, byggnation, finansiering och drift av mer än 1 600 vindkraftturbiner i Europa och andra delar av världen med en sammanlagd kapacitet av 2 000 MW.


Mer information om wpd finns på www.wpd.se.

Senaste nyheter