Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

NMC håller möte i Stockholm 21 jan om mineralkonflikten

https://www.klimatsmart.se/images/news/naringslivetsmiljoch250x165.jpg

Elektronikindustrin är beroende av metallerna tenn, tantal, volfram och guld som är viktiga komponenter i bland annat datorer och mobiltelefoner. Utvinningen av dessa metaller sker till stor del i konfliktområden (främst i Kongo) och är därför ofta problematisk med tanke på miljö och mänskliga rättigheter. För att undvika användandet av konfliktmineraler har USA antagit en ny lag som kräver att företagen och dess underleverantörer rapporterar varifrån mineralerna i deras produkter kommer ifrån. Lagen har dock fått kritik eftersom den drabbar miljoner kongoleser som är beroende av utvinningen av mineralerna för sin inkomst. På detta rundabordsmöte kommer vi att gå djupare in på ämnet och diskutera frågor som: Vad har elektronikföretagen egentligen för ansvar gällande utvinningen av konfliktmineraler? Hur påverkar USA:s lag svenska företag? Reinhilde Weidacher är forskningsansvarig på Ethix SRI Advisors som analyserar och granskar länder och företag för att hjälpa aktieägare att göra ansvarsfulla och hållbara investeringar. Reinhilde är expert inom området vapenhandel och våldskonflikter och har forskat om den globala militärindustrin. Tidigare jobbade hon som konsult om vapen- och fredsrelaterade frågor för olika internationella NGO:er och forskningsorganisationer, bl.a. Totaltförsvarets forskningsinstitut. Reinhilde kommer att inleda mötet med en generell presentation om vad konfliktmineraler är, vari problematiken ligger, USA:s nya lagstiftning, OECD:s riktlinjer och hur företag påverkas etc. Hur bedömer/utvärderar man ett företag som hanterar konfliktmineraler? Därefter tar Madeleine Bergrahm, miljöchef från HP med Ryssland som ansvarsområde, vid och berättar hur HP ser på konfliktmineraler och på vilket sätt företaget hanterar frågan. Hon delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Vari består utmaningen? Kan man undvika konfliktmineraler helt? Hur påverkas HP av USA:s nya lagstiftning? Med på mötet finns också Kristin Pålsson, kansliråd och ansvarig för CSR-främjande på UD som arbetar med konfliktmineraler, och Birgitta Nygren, styrelseledamot för Transparency International. Mötet avslutas med en gemensam diskussion. Missa inte chansen att diskutera denna fråga på djupet! Övriga uppgifter: Mötet äger rum tisdagen den 21 januari 2014 kl. 09:00-11:30 på ÅF:s kontor på Frösundaleden 2A i Solna. Lättare lunch serveras efter mötet. Mötet är endast öppet för medlemmar i Näringslivets Miljöchefer. Mötet är kostnadsfritt, men frånvaro utan återbud debiteras med 500 kr exkl. moms. Välkommen med din anmälan senast den 15 januari. För mer information, kontakta kansliet på 010-505 51 93 eller info@nmc.a.se. Välkommen!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

NMC håller möte i Stockholm 21 jan om mineralkonflikten

2013-12-10
Reinhilde Weidacher, Ethix SRI Advisors
Madeleine Bergrahm, HP
Elektronikindustrin är beroende av metallerna tenn, tantal, volfram och guld som är viktiga komponenter i bland annat datorer och mobiltelefoner. Utvinningen av dessa metaller sker till stor del i konfliktområden (främst i Kongo) och är därför ofta problematisk med tanke på miljö och mänskliga rättigheter.

För att undvika användandet av konfliktmineraler har USA antagit en ny lag som kräver att företagen och dess underleverantörer rapporterar varifrån mineralerna i deras produkter kommer ifrån. Lagen har dock fått kritik eftersom den drabbar miljoner kongoleser som är beroende av utvinningen av mineralerna för sin inkomst.

På detta rundabordsmöte kommer vi att gå djupare in på ämnet och diskutera frågor som: Vad har elektronikföretagen egentligen för ansvar gällande utvinningen av konfliktmineraler? Hur påverkar USA:s lag svenska företag?

Reinhilde Weidacher är forskningsansvarig på Ethix SRI Advisors som analyserar och granskar länder och företag för att hjälpa aktieägare att göra ansvarsfulla och hållbara investeringar. Reinhilde är expert inom området vapenhandel och våldskonflikter och har forskat om den globala militärindustrin. Tidigare jobbade hon som konsult om vapen- och fredsrelaterade frågor för olika internationella NGO:er och forskningsorganisationer, bl.a. Totaltförsvarets forskningsinstitut.

Reinhilde kommer att inleda mötet med en generell presentation om vad konfliktmineraler är, vari problematiken ligger, USA:s nya lagstiftning, OECD:s riktlinjer och hur företag påverkas etc. Hur bedömer/utvärderar man ett företag som hanterar konfliktmineraler?

Därefter tar Madeleine Bergrahm, miljöchef från HP med Ryssland som ansvarsområde, vid och berättar hur HP ser på konfliktmineraler och på vilket sätt företaget hanterar frågan. Hon delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Vari består utmaningen? Kan man undvika konfliktmineraler helt? Hur påverkas HP av USA:s nya lagstiftning?

Med på mötet finns också Kristin Pålsson, kansliråd och ansvarig för CSR-främjande på UD som arbetar med konfliktmineraler, och Birgitta Nygren, styrelseledamot för Transparency International.

Mötet avslutas med en gemensam diskussion. Missa inte chansen att diskutera denna fråga på djupet!

Övriga uppgifter:
Mötet äger rum tisdagen den 21 januari 2014 kl. 09:00-11:30 på ÅF:s kontor på Frösundaleden 2A i Solna. Lättare lunch serveras efter mötet.

Mötet är endast öppet för medlemmar i Näringslivets Miljöchefer. Mötet är kostnadsfritt, men frånvaro utan återbud debiteras med 500 kr exkl. moms.

Välkommen med din anmälan senast den 15 januari.

För mer information, kontakta kansliet på 010-505 51 93 eller info@nmc.a.se.

Välkommen!
Foto: Näringslivets Miljöchefer

Senaste nyheter