Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Naturskyddsföreningen överklagar domen

https://www.klimatsmart.se/images/news/Naturskyddsforeningen-logo250_37.jpg

Naturskyddsföreningen överklagar nu domen som ger finska Nordkalk möjlighet att spränga nästan 62 miljoner ton kalksten ur ett världsunikt naturområde vid Bunge på norra Gotland. Det var i juli som Mark- och miljööverdomstolen gav sitt tillstånd, ett tillstånd som bryter mot såväl miljöbalkens bestämmelser som EU:s bindande miljölagstiftning. - Vi hoppas att Högsta domstolen snabbt rättar till Miljööverdomstolens felaktiga beslut och stoppar den naturvårdsskandal som hotar i Bunge. Täkten skulle förstöra stora och unika områden med rik och orörd natur, men skickar också allvarliga signaler om exploatering till andra EU-länder. Om domen inte ändas tvingas vi återigen se hur Sverige sviker inom EU på miljöområdet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Området i Bunge där kalktäkten ska ligga har enligt Naturvårdsverket naturvärden som saknar motstycke i Sverige och Europa, med en mosaik av värdefulla kalkhällmarker, våtmarker och skogar. Verksamheten är planerad i ett område med höga naturvärden som utgörs av en oerhört komplex och känslig hydrologi och med förekomst av rödlistade skalbaggar, kungsörn, nattskärra och gaffelfibbla. - Området som var planerat att ingå i en ny svensk nationalpark är på väg att istället bli ett gigantiskt kalkbrott, som till ytan är dubbelt stort som området innanför Visby ringmur. Det är oacceptabelt, säger Mikael Karlsson. De värdefulla Natura 2000-områden som ligger i direkt anslutning till täktområdet – Bräntings hajd och Bästeträsk – riskerar ta allvarlig skada. Förutom täktverksamheten riskerar de förberedande arbetena ge irreversibel skada på verksamhetsområdet och angränsande Natura 2000-områden. Ärendet ligger på EU-kom­missionens bord och kommissionen har upprepade gånger riktat frågor till Sverige i ärendet. I en debattartikel på Brännpunkt i SvD idag uppmanar Naturskyddsföreningen tillsammans med Fältbiologerna EU-kommissionen att ta från vidare med sikte på en fällande dom i EU-domstolen om inte Sverige rättar sig efter den bindande EU-rätten. - En verksamhet som riskerar att påverka ett Natura 2000-område får godkännas först efter det att domstolen försäkrat sig om att området inte kommer att ta skada. Mark- och miljööverdomstolens avgörande visar på bristande respekt för Natura 2000-bestämmelserna och tillståndet strider mot det bindande art- och habitatdirektivet i EU, säger Joanna Cornelius, miljöjurist på Naturskyddsföreningen. För mer information, kontakta: Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22 Joanna Cornelius, miljöjurist Naturskyddsföreningen, 070-462 55 15 Louise Wileen Bjarke, Naturskyddsföreningen, 070-884 77 28.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Naturskyddsföreningen överklagar domen

2012-09-17
Naturskyddsföreningen överklagar nu domen som ger finska Nordkalk möjlighet att spränga nästan 62 miljoner ton kalksten ur ett världsunikt naturområde vid Bunge på norra Gotland. Det var i juli som Mark- och miljööverdomstolen gav sitt tillstånd, ett tillstånd som bryter mot såväl miljöbalkens bestämmelser som EU:s bindande miljölagstiftning.

- Vi hoppas att Högsta domstolen snabbt rättar till Miljööverdomstolens felaktiga beslut och stoppar den naturvårdsskandal som hotar i Bunge. Täkten skulle förstöra stora och unika områden med rik och orörd natur, men skickar också allvarliga signaler om exploatering till andra EU-länder. Om domen inte ändas tvingas vi återigen se hur Sverige sviker inom EU på miljöområdet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Området i Bunge där kalktäkten ska ligga har enligt Naturvårdsverket naturvärden som saknar motstycke i Sverige och Europa, med en mosaik av värdefulla kalkhällmarker, våtmarker och skogar. Verksamheten är planerad i ett område med höga naturvärden som utgörs av en oerhört komplex och känslig hydrologi och med förekomst av rödlistade skalbaggar, kungsörn, nattskärra och gaffelfibbla.

- Området som var planerat att ingå i en ny svensk nationalpark är på väg att istället bli ett gigantiskt kalkbrott, som till ytan är dubbelt stort som området innanför Visby ringmur. Det är oacceptabelt, säger Mikael Karlsson.

De värdefulla Natura 2000-områden som ligger i direkt anslutning till täktområdet – Bräntings hajd och Bästeträsk – riskerar ta allvarlig skada. Förutom täktverksamheten riskerar de förberedande arbetena ge irreversibel skada på verksamhetsområdet och angränsande Natura 2000-områden. Ärendet ligger på EU-kom­missionens bord och kommissionen har upprepade gånger riktat frågor till Sverige i ärendet. I en debattartikel på Brännpunkt i SvD idag uppmanar Naturskyddsföreningen tillsammans med Fältbiologerna EU-kommissionen att ta från vidare med sikte på en fällande dom i EU-domstolen om inte Sverige rättar sig efter den bindande EU-rätten.

- En verksamhet som riskerar att påverka ett Natura 2000-område får godkännas först efter det att domstolen försäkrat sig om att området inte kommer att ta skada. Mark- och miljööverdomstolens avgörande visar på bristande respekt för Natura 2000-bestämmelserna och tillståndet strider mot det bindande art- och habitatdirektivet i EU, säger Joanna Cornelius, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

För mer information, kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22
Joanna Cornelius, miljöjurist Naturskyddsföreningen, 070-462 55 15
Louise Wileen Bjarke, Naturskyddsföreningen, 070-884 77 28.

Läs debattartikeln på: www.svd.se/opinion/brannpunkt/nu-overklagar-vi-bungedomen_7389782.svd

Senaste nyheter