Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Närproducerad el - hur ska vi förklara det

https://www.klimatsmart.se/images/news/bixia200x46.jpeg

Fredagsfunderingar på kammarn... Vi har aktivt satsat på att köpa in förnybar el sedan 2008, och för några år sen valde vi att kalla det för närproducerad el. Just för att närproducerad mat är ett så vedertaget begrepp. Många med mig vill välja lokala leverantörer som med själ och hjärta lägger ner tid och kraft på att odla ekologiska råvaror och även förädla det till välsmakande och giftfri mat. För oss är närproducerad el också något exklusivt och lokalt som eldsjälar lägger ned sin tid och kraft på att framställa. Många pratar om grön el, men den närproducerade elen är såklart orange. Vi har många hundra leverantörer över hela Sverige som ”gör el” med hjälp av sol, vind, vatten och biomassa – naturens förnybara krafter alltså. På vår Sverigekarta kan du se var de finns. Bakom varje orange prick på kartan finns det människor, och det är därför vi tar närproducerad el ett steg längre i och med Bixia Nära. Varje närproducent har sin historia och den vill jag gärna dela med dem, dig som kund och alla andra. Jag vill få alla delaktiga på den här resan till en mer hållbar framtid. Det är nu omställningens tid och vi ska alla bli bättre på att ta tillvara naturens resurser istället för att överutnyttja moder jord. Men så var det detta med el. Det går inte att ta på, lukta på eller äta. Ändå menar vi på Bixia att närproducerad el gör skillnad. Det gör skillnad för klimatet eftersom förnybar el inte ger några koldioxidutsläpp. Det gör skillnad för det lokala näringslivet i och med närproducenternas egna verksamhet. Och det gör skillnad för många andra när du som elkund väljer den förnybara, närproducerade elen istället så vi tillsammans fasar ut den fossilbaserade elproduktionen i Europa. Den fysiska elleveransen hem till dig är ju bara elektroner som rusar iväg åt det håll de gör nytta (=ska användas), och det är som det är i och med fysikens lagar. Men att långsiktigt satsa på närproducerad el innebär att när efterfrågan ökar måste även tillgången öka. Det är där du som kund har makten att se till att så händer när du väljer den närproducerade elen. När det gäller ökad andel förnybar el vet jag att i år har många valt den absolut mest närproducerade el som finns – egen solel hemma på taket. Den trenden bara växer och växer, precis som andelen närproducerad mat. Jag läser nämligen just nu i den lokala näringslivsbilagan att närproducerat är trendigt, och jag kan inte annat än att hålla med. Precis som vi vill veta vad vi äter tror jag många vill veta var elen kommer ifrån, hur den produceras, och vilka människor det finns ”bakom de orange prickarna”. I morgon lördag ska jag att jobba några timmar på en närproduceratmarknad här i Trollhättan, och det ska bli spännande att prata med folk om närproducerad el och Bixia Nära. Jag vet att jag kommer få en massa bra frågor som gör att jag kan bli ännu bättre på att ta mig fram på omställningsvägen till en mer hållbar framtid. Du hänger väl med du också? Skrivet av Kim Blomster på Bixias Energiblogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Närproducerad el - hur ska vi förklara det

2013-09-06
Fredagsfunderingar på kammarn...

Vi har aktivt satsat på att köpa in förnybar el sedan 2008, och för några år sen valde vi att kalla det för närproducerad el. Just för att närproducerad mat är ett så vedertaget begrepp. Många med mig vill välja lokala leverantörer som med själ och hjärta lägger ner tid och kraft på att odla ekologiska råvaror och även förädla det till välsmakande och giftfri mat.

För oss är närproducerad el också något exklusivt och lokalt som eldsjälar lägger ned sin tid och kraft på att framställa. Många pratar om grön el, men den närproducerade elen är såklart orange. Vi har många hundra leverantörer över hela Sverige som ”gör el” med hjälp av sol, vind, vatten och biomassa – naturens förnybara krafter alltså. På vår Sverigekarta kan du se var de finns.

Bakom varje orange prick på kartan finns det människor, och det är därför vi tar närproducerad el ett steg längre i och med Bixia Nära. Varje närproducent har sin historia och den vill jag gärna dela med dem, dig som kund och alla andra. Jag vill få alla delaktiga på den här resan till en mer hållbar framtid. Det är nu omställningens tid och vi ska alla bli bättre på att ta tillvara naturens resurser istället för att överutnyttja moder jord.

Men så var det detta med el. Det går inte att ta på, lukta på eller äta. Ändå menar vi på Bixia att närproducerad el gör skillnad. Det gör skillnad för klimatet eftersom förnybar el inte ger några koldioxidutsläpp. Det gör skillnad för det lokala näringslivet i och med närproducenternas egna verksamhet. Och det gör skillnad för många andra när du som elkund väljer den förnybara, närproducerade elen istället så vi tillsammans fasar ut den fossilbaserade elproduktionen i Europa.

Den fysiska elleveransen hem till dig är ju bara elektroner som rusar iväg åt det håll de gör nytta (=ska användas), och det är som det är i och med fysikens lagar. Men att långsiktigt satsa på närproducerad el innebär att när efterfrågan ökar måste även tillgången öka. Det är där du som kund har makten att se till att så händer när du väljer den närproducerade elen.

När det gäller ökad andel förnybar el vet jag att i år har många valt den absolut mest närproducerade el som finns – egen solel hemma på taket. Den trenden bara växer och växer, precis som andelen närproducerad mat. Jag läser nämligen just nu i den lokala näringslivsbilagan att närproducerat är trendigt, och jag kan inte annat än att hålla med. Precis som vi vill veta vad vi äter tror jag många vill veta var elen kommer ifrån, hur den produceras, och vilka människor det finns ”bakom de orange prickarna”.

I morgon lördag ska jag att jobba några timmar på en närproduceratmarknad här i Trollhättan, och det ska bli spännande att prata med folk om närproducerad el och Bixia Nära. Jag vet att jag kommer få en massa bra frågor som gör att jag kan bli ännu bättre på att ta mig fram på omställningsvägen till en mer hållbar framtid. Du hänger väl med du också?

Skrivet av Kim Blomster på Bixias Energiblogg.

Senaste nyheter