Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nära halverad energiåtgång i ombyggnad

https://www.klimatsmart.se/images/news/akade250x177.jpg

Huvudbyggnaden för Karolinska Institutet i Flemingsberg kommer genom en ombyggnation att minska sin energianvändning med 42 procent. Bakom satsningen står fastighetsägaren Akademiska Hus som investerar drygt 70 miljoner kronor i renoverade lokaler och energisparåtgärder. Huvudbyggnaden för KI i Flemingsberg, ANA8, uppfördes under första delen av 70-talet som en del av Huddinge sjukhus och är centralt placerad mellan Huddinge sjukhus, forskningshuset Novum och Södertörns högskola. Byggnaden på36 000 m2rymmer bland annat Institutionen för Odontologi som utbildar tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt bedriver forskning och forskarutbildning. Institutionen bedriver även öppen tandvård samt specialist- och vidareutbildning för tandläkare. Byggnaden är idag en stor förbrukare av energi och klarar inte av att på ett fullgott sätt anpassa inneklimatet till verksamheternas skiftande behov. Genom ett nytt ventilationssystem som möjliggör behovsanpassad temperering av tilluft, nya fönster och byte av bland annat kylbafflar, bedöms värme- och elförbrukningen att minska med 42 procent. Det motsvarar 24 procent av Akademiska Hus totala förbrukning av värme och el i hela campusområdet. Även inneklimatet kommer genom ombyggnaden att förbättras och bättre anpassas till verksamheternas olika krav. – Satsningen är ett led i Akademiska Hus ansvarsfulla och långsiktiga hållbarhetsarbete där lägre energiförbrukning i våra fastigheter är mycket viktigt, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm. Ombyggnationen påbörjas i oktober 2012 och planeras vara klart i september 2014. För mer information, kontakta: Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm, 0702-09 13 49, sten.wetterblad@akademiskahus.se Malin Ferm, Akademiska Hus, 0706-16 24 18, malin.ferm@akademiskahus.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nära halverad energiåtgång i ombyggnad

2012-10-16
Huvudbyggnaden för Karolinska Institutet i Flemingsberg kommer genom en ombyggnation att minska sin energianvändning med 42 procent. Bakom satsningen står fastighetsägaren Akademiska Hus som investerar drygt 70 miljoner kronor i renoverade lokaler och energisparåtgärder.

Huvudbyggnaden för KI i Flemingsberg, ANA8, uppfördes under första delen av 70-talet som en del av Huddinge sjukhus och är centralt placerad mellan Huddinge sjukhus, forskningshuset Novum och Södertörns högskola. Byggnaden på36 000 m2rymmer bland annat Institutionen för Odontologi som utbildar tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt bedriver forskning och forskarutbildning. Institutionen bedriver även öppen tandvård samt specialist- och vidareutbildning för tandläkare.

Byggnaden är idag en stor förbrukare av energi och klarar inte av att på ett fullgott sätt anpassa inneklimatet till verksamheternas skiftande behov. Genom ett nytt ventilationssystem som möjliggör behovsanpassad temperering av tilluft, nya fönster och byte av bland annat kylbafflar, bedöms värme- och elförbrukningen att minska med 42 procent. Det motsvarar 24 procent av Akademiska Hus totala förbrukning av värme och el i hela campusområdet. Även inneklimatet kommer genom ombyggnaden att förbättras och bättre anpassas till verksamheternas olika krav.

– Satsningen är ett led i Akademiska Hus ansvarsfulla och långsiktiga hållbarhetsarbete där lägre energiförbrukning i våra fastigheter är mycket viktigt, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

Ombyggnationen påbörjas i oktober 2012 och planeras vara klart i september 2014.

För mer information, kontakta:
Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm, 0702-09 13 49, sten.wetterblad@akademiskahus.se
Malin Ferm, Akademiska Hus, 0706-16 24 18, malin.ferm@akademiskahus.se.

Senaste nyheter