Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Namninsamling för Lika villkor för alla elproducenter

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi250x80.jpg

I dag startar en rad aktörer en namninsamling #grönelåtalla med kravet att man ska kunna få skattereduktion också för andelsägd förnybar elproduktion. Det måste bli lika villkor för alla som vill producera sin egen förnybara el. Telge Energi stödjer namninsamlingen och är medlemmar i nätverket 100% förnybart som ligger bakom initiativet ihop med nio andra organisationer inom förnybar el. Sedan snart två år tillbaka får vissa hushåll med egen elproduktion en skattereduktion. Men den gäller bara för de som kan sätta upp solceller på det egna taket eller uppföra ett litet vindkraftverk på tomten. – Även de som bor i lägenhet och köper andelar i solkraft och vindkraft bör omfattas av skattereduktionen. Först då kan alla investera i grön el på lika villkor – oavsett om man bor i villa eller lägenhet, säger Linda Burenius Magnusson, ordförande i 100% förnybart. Den 9 februari presenterade regeringen en faktapromemoria där man upprepade: ”Regeringen undersöker möjligheterna att utvidga skattereduktionen till att omfatta andelsägd elproduktion och att förenkla för berörda aktörer.” Men den tidigare utredningen som skulle ha presenterat sitt resultat den 31 januari i år, har enligt uppgift avslutats och någon ny har ännu inte tillsatts. Detta trots att det finns en klar riksdagsmajoritet bakom förslaget. – Det är helt orimligt att den majoritet av svenska hushåll som bor i lägenhet utestängs från den nödvändiga energiomställningen. Den enkla lösningen är att man får en skattereduktion också för andelsägd förnybar elproduktion, säger Linda Burenius Magnusson. De tio organisationerna bakom namninsamlingen: - 100% förnybart - Greenpeace - OX2:s vindkraftskooperativ - Solel i Sala och Heby Ekonomisk Förening - Solkompaniet - Dala Vindkraft Ekonomisk Förening - Sveriges Vindkraftförening - Sveriges Vindkraftkooperativ - Telge Energi - Telge Energi Vind Ekonomisk Förening Läs mer och var med i namninsamlingen: http://www.skrivunder.com/andelsagd_fornybar_el

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Namninsamling för Lika villkor för alla elproducenter

2017-02-15
I dag startar en rad aktörer en namninsamling #grönelåtalla med kravet att man ska kunna få skattereduktion också för andelsägd förnybar elproduktion.

Det måste bli lika villkor för alla som vill producera sin egen förnybara el. Telge Energi stödjer namninsamlingen och är medlemmar i nätverket 100% förnybart som ligger bakom initiativet ihop med nio andra organisationer inom förnybar el.

Sedan snart två år tillbaka får vissa hushåll med egen elproduktion en skattereduktion. Men den gäller bara för de som kan sätta upp solceller på det egna taket eller uppföra ett litet vindkraftverk på tomten.

– Även de som bor i lägenhet och köper andelar i solkraft och vindkraft bör omfattas av skattereduktionen. Först då kan alla investera i grön el på lika villkor – oavsett om man bor i villa eller lägenhet, säger Linda Burenius Magnusson, ordförande i 100% förnybart.

Den 9 februari presenterade regeringen en faktapromemoria där man upprepade:

”Regeringen undersöker möjligheterna att utvidga skattereduktionen till att omfatta andelsägd elproduktion och att förenkla för berörda aktörer.”

Men den tidigare utredningen som skulle ha presenterat sitt resultat den 31 januari i år, har enligt uppgift avslutats och någon ny har ännu inte tillsatts. Detta trots att det finns en klar riksdagsmajoritet bakom förslaget.

– Det är helt orimligt att den majoritet av svenska hushåll som bor i lägenhet utestängs från den nödvändiga energiomställningen. Den enkla lösningen är att man får en skattereduktion också för andelsägd förnybar elproduktion, säger Linda Burenius Magnusson.

De tio organisationerna bakom namninsamlingen:

- 100% förnybart
- Greenpeace
- OX2:s vindkraftskooperativ
- Solel i Sala och Heby Ekonomisk Förening
- Solkompaniet
- Dala Vindkraft Ekonomisk Förening
- Sveriges Vindkraftförening
- Sveriges Vindkraftkooperativ
- Telge Energi
- Telge Energi Vind Ekonomisk Förening

Läs mer och var med i namninsamlingen: http://www.skrivunder.com/andelsagd_fornybar_el
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter